nrk.no

Tar steget fra fritidsklubben til Øyafestivalen: – Dette stedet har betydd alt

Klikk9 er klare for å satse fullt på musikken. Det hadde ikke vært mulig uten dette stedet.

– Her går det bare i boller og brus, sier Sjur Roberts Astad mens han heller First Price-brus med appelsinsmak i glassene til gutta.

Sjur og resten av rapgruppen Klikk9 er selvsagt ironiske og hinter til Sylvi Listhaug sin uttalelse om at venstresidens tiltak mot ungdomskriminalitet bare består av boller, brus og fritidsklubber.

For fritidsklubben vi befinner oss på, Trikkehallen på Kjelsås, har gitt dem mer enn bakverk og e-stoffer. Her la de grunnlaget for musikkarrieren som nå har fått dem booket til Øyafestivalen senere i år.

– Dette stedet har betydd alt. Uten det hadde vi ikke kommet noen steder, sier Jonas Haidar.

Klikk9 sitter på en benk ute i sola. Bak dem går det en trikk forbi.
LEI AV Å KOMBINERE: Klikk9 har fått en spillejobb dagen før norskeksamen. Nå gleder de seg til å ta friår. Kim Erlandsen, NRK P3

Føles som et sikkerhetsnett

De er seks 18- og 19-åringer fra Bjerke og Kjelsås i Oslo. For rundt tre år siden hadde de et ønske om å lage musikk. Men når man ikke kjenner noen med et studio hjemme, hvordan starter man?

– Benjamin og jeg hadde laget en låt på GarageBand under en overnatting. Vi syntes det var jævlig fett, men ante ikke hva vi skulle gjøre videre med det, forteller Jonas.

Kompisene Mads og Sjur fra Kjelsås kjente til Trikkehallen. Her hadde de dratt for å gjøre lekser i barndommen, og husket de riktig, så var det et musikkstudio i andreetasjen.

– Dette var et veldig fint sted for oss som barn, her ble vi kjent med folk som hadde ulik bakgrunn enn oss selv. Det har nok vært et spesielt viktig tilbud for barn med ulike utfordringer.

Collage bilde av medlemmene i Klikk9.
KLIKKEN: Øverst fra venstre: Pedram, Elliot. Midten fra venstre: Jonas, Sjur. Nederst fra venstre: Benjamin, Mads. Kim Erlandsen, NRK P3

På fritidsklubben fikk de først opplæring i musikkproduksjon og etter hvert fast tid i studioet hver uke. Sakte, men sikkert, ble rappgruppen Klikk9 en realitet.

På Trikkehallen er det også ansatte som tilbyr å mastre ferdig låtene før publisering. Alle låtene Klikk9 har gitt ut så langt i karrieren, er laget her.

Bli med inn i musikkstudioet på Trikkehallen, her:

Pedram og Elliot, de to siste medlemmene i Klikk9, kjente noen av gutta fra barneskolen og ble en del av gjengen gjennom fritidsklubben. Pedram tok et videoredigeringskurs på Trikkehallen, og ble gruppas visuelle hode. Elliot hadde skrevet rap alene tidligere og lette etter en gjeng å lage musikk sammen med.

– Å lage musikk som en gruppe føles som å ha et sikkerhetsnett. Det er jævlig skummelt å legge ut musikk alene. Men hvis jeg lager drittmusikk sammen med andre, så er vi i hvert fall sammen om drittmusikken, sier Elliot med en kødden tone.

Opplegg for de sultne

Rapperne tror ikke de hadde begynt med musikk hvis det ikke var for fritidsklubben. Da de startet, var det ikke noe lignende tilbud i bydel Bjerke, som fire av medlemmene er fra.

– Det er veldig kjipt at det ikke er et så bra tilbud i alle bydelene i Oslo, sier Jonas.

Trikkehallen har huset en del andre ungdommer som har endt opp som artister, blant annet Bargee, bandet Vepps og Spellemann-vinner Ari Bajgora. Noah Paynter er ansatt på Trikkehallen og har det siste året også vært DJ-en til Ari Bajgora.

Selv om det er flere fritidsklubber i Oslo som har musikkstudio, så tror han tilbudet de har på Trikkehallen er helt unikt.

– Veldig mange ungdomsklubber har studio og opplæring, men så stopper det der. Vi følger opp ungdommene over flere år, hjelper dem med å lage og gi ut musikken, og fasiliterer konsertmuligheter, sier Noah.

– De blir satt ut i musikkbransjen på en ordentlig og trygg måte.

aRI bAJGORA HAR PÅ SEG EN STRIPETE PIQUE og en svart caps. Bak han ser vi en DJ med svart t-skjorte og solbriller.
ARI BAJGORA PÅ SLOTTSFJELL 2024: DJ-en vi ser i bakgrunnen til venstre, er Noah Paynter. Han og Ari Bajgora ble kjent på Trikkehallen. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Noah og flere av de andre som jobber på klubben, har selv erfaring fra musikkbransjen, noe han tror er vesentlig for at klubben lykkes.

Jo mer seriøst artistene tar opplegget, jo mer hjelp får de fra de ansatte. Siden det er tydelig for Noah at Klikk9 er klare for å ta det neste steget i karrieren, så prioriterer han å hjelpe dem med ting som miksing, produksjon og mastring.

– Det er mange som mister motivasjonen og gleden med å lage musikk etter hvert, noe som selvsagt er helt greit. Men da er det fint at de som er skikkelig sultne, kan få et ordentlig godt opplegg.

Ikke lovpålagt

Lørdag 26. april er det fritidsklubbenes dag i Norge. Ifølge SSB var det 732 fritidsklubber i Norge i 2023, en økning fra 625 i 2020.

Byråd for sosiale tjenester i Oslo, Julianne Ferskaug, understreker at det er fritidsklubber i hver eneste bydel i hovedstaden i dag. Og mange har et godt musikktilbud.

Men selv om andelen fritidsklubber i Norge har økt de siste årene, står de stadig med ryggen mot veggen.

På tampen av 2024 ble det foreslått å legge ned tre fritidsklubber i bydel Søndre Nordstrand alene. Klubbene ble enn så lenge reddet, men en kartlegging fra Ungdom og Fritid viser at nesten 40 prosent av fritidsklubbene nasjonalt stod i fare for kutt eller nedleggelse i budsjettprosessene for 2024.

– Fritidsklubb-tilbudet er ikke en lovpålagt oppgave, men selv om kommunen og bydelene er i en vanskelig økonomisk situasjon, mener jeg vi må gjøre det vi kan for å opprettholde et godt tilbud til barn og unge, sier byrådet.

– Jobber utvilsomt best her

Tilbake på Trikkehallen mimrer gutta i Klikk9 tilbake til UKM da de var 16.

Gjengen var først skeptisk og tenkte det var for barn, men de ansatte på fritidsklubben pushet dem til å melde seg på. Og gutta kom videre til landsfinalen, noe som gjorde at de ble booket til Bylarm-festivalen, som igjen gjorde at de ble booket til Øyafestivalen nå i august.

– Før UKM hadde vi absolutt ingen plan, vi lagde bare musikk for moro skyld. Vi har det fremdeles gøy, men nå tar vi det også seriøst.

Hele Klikk9 står på scenen og viber og er fete. Det er mange folk, men fokuset er på det ene medlemmet som har på seg en hvit t-skjorte og flørter med publikum.
BYLARM 2024: Klikk9 bestemte seg for å ta med band på scenen under Bylarm. På det meste var de 15 stykker på scenen samtidig. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

Suksessen til gruppa har kommet på organisk vis, litt etter litt. I april er de kåret til «Månedens Urørt».

I juni blir Klikk9 også ferdig på videregående og planlegger å satse fullt på musikken. De skal fortsette å bruke fritidsklubben en stund til, men anerkjenner at de ikke kan være her for alltid.

Men å leie musikkstudio i Oslo er i utgangspunktet svært dyrt, fritidsklubben er gratis.

– Vi har spart opp alt vi har tjent så langt for å bruke det på studiotid andre steder. Men vi jobber utvilsomt best her.

MER OM «URØRT»:

Siste fra P3.no: