Tester nye låter i bilen

– Jeg er ikke fornøyd med en innspilling før den låter bra på bilstereoen, sier John Fogerty i et eksklusivt intervju med NRKs Bård Ose.

Den aldrende legenden fra Creedence Clearwater Revival var nylig i Austin, hvor han holdt en forrykende avslutningskonsert på den store festivalen South by South West (SXSW).

Les flere saker fra SXSW!

På halvannen time kjørte han gjennom alle de beste og mest kjente låtene fra en karriere som strekker seg tilbake til midten av 60-tallet. Med en iver og energi som de fleste unge i bransjen kan misunne ham, viste John Fogerty hvordan ektefølt rock ‘n’ roll skal fremføres. Stemningen sto da også i taket i det flotte ACL Moody Theatre midt i Austin.

John Fogerty live under årets SXSW i Austin, Texas. Foto: Per Ole Hagen, NRK
John Fogerty live under årets SXSW i Austin, Texas. Foto: Per Ole Hagen, NRK

Gamle sanger i ny drakt

Dagen før konserten fikk NRK et eksklusivt intervju med John Fogerty.

I den timelange samtalen snakket Fogerty varmt om de forskjellige artistene som deltar på hans nye plate Wrote a Song For Everyone, der han har spilt inn et dusin av sine gamle sanger på nytt. Han kom også inn på hvordan han går frem for å få det lydbildet han vil ha på sine innspillinger.

– Jeg tar med en kopi av lydmiksen ut i bilen, avslørte Fogerty.

– Hver gang Bob Clearmountain eller en annen tekniker er ferdig med en miks, ber jeg om å få en cd-kopi. Så tar jeg en kjøretur og skrur opp lyden på bilstereoen. Hvis det låter bra, vet jeg at det vil låte bra på radio. Og det er det jeg er ute etter. Hvis ikke sangene mine låter bra på radio, er det ikke vits i å gi dem ut.

– En lykkelig mann

40 år etter at Creedence ble oppløst, mener John Fogerty at han er en forandret mann.

– Jeg var veldig sint og frustrert i lang tid. Men noe skjedde med meg for 15 år siden, etter at jeg hadde møtt min kone. For første gang skrev jeg en myk kjærlighetssang, «Joy of my Life». Det var et vendepunkt for meg. Det du ser nå, er en lykkelig mann. Jeg kunne ikke hatt det bedre, forsikrer John Fogerty. Glimtet i øynene bekrefter det han sier.

Snart kan vi lese om alt det vonde 67-åringen har vært gjennom i selvbiografien som lanseres samtidig med det nye albumet. Mye tyder på at det kan bli årets rockebok.

Denne saken er skrevet av Bård Ose, musikkjournalist i NRK P1. Hele intervjuet kan høres i Radio Rock i NRK P1 fredag 31. mai.