Thatchers død selger sanger

Tre versjoner av sangen «Ding-Dong! The Witch Is Dead» er inne på salgslistene i Storbritannia.

Judy Garland i en scene i "The Wizard of Oz". (Foto: NTB Scanpix, AP)
Judy Garland i en scene i «The Wizard of Oz». (Foto: NTB Scanpix, AP)

Omtrent 5000 mennesker har meldt seg inn i en Facebook-gruppe som regelrett feirer bortgangen til den tidligere britiske statsministeren Margaret Thatcher, som døde mandag kveld, 87 år gammel.

Startet i 2007

Tanken med gruppen er at anti-Thatcher-aktivister skal løfte opp sangen «Ding-Dong! The Witch Is Dead», et spor som ble spilt inn for filmen The Wizard of Oz fra 1939, på de britiske salgslistene.

Kampanjen har boblet i årevis: Den første Facebook-gruppen som foreslo ideen ble etablert i 2007. Nå har det blitt lagd flere grupper som fronter ideen om å få briter til å kjøpe sporet på iTunes eller Amazon. Sangen ble skrevet av Harold Arlen og E.Y Harburg.

Tre versjoner av sangen på listene

The Official Charts Company, instansen som teller salgstall i Storbritannia, meldte nylig at hele tre versjoner – signert Judy Garland, Ella Fitzgerald, Munchkins – av sangen har nådd en topp 200-plassering i salgslistene på øyriket.

Ifølge LivePopBars, et program som teller iTunes-salg, ligger Garland-versjonen øverst av de tre, på 54. plass, mens Fitzgerald og Munchkins foreløpig befinner seg på henholdsvis 146. plass og 183. plass på lista. 

Til tross for at artister som eks-Spice Girls-medlemmet Geri Halliwell og One Direction-frontfigur Harry Styles har uttrykt sorg over Thatchers bortgang, har flere artister gått langt i å juble over hendelsen. På Twitter skriver blant annet Mogwai-vokalist Stuart Braithwaite «Rejoice my friends, rejoice!».

På iTunes-lista har også Elvis Costellos «Tramp the Dirt Down» – en annen Thatcher-fiendtlig sang – fått plass.