The Beatles slipper nye låter

Opphavsretten skal være årsaken.

I dag slipper plateselskapet Apple hele 59 låter av The Beatles – som aldri før har vært tilgjengelig.

Låtene skal være demoer, live BBC-opptredener og nye versjoner av blant annet »She Loves You», »There’s a Place» og »A Taste of Honey».

Nærmer seg 50 år

Ifølge The Guardian skal opphavsretten være grunnen til at plateselskapet nå tvinges til å slippe sporene. Beatles-låtene ble spilt inn for 50 år siden, noe som har lagt press på plateselskapet.

Bård Ose, programleder i Radio Rock, mener utgivelsen av nye Beatles-låter er viktig for fansen. Foto: NRK.
Bård Ose, programleder i Radio Rock, mener utgivelsen av nye Beatles-låter er viktig for fansen. Foto: NRK.

– Det har lenge vært utgitt samlinger i England med musikk som er mer enn 50 år gammel, og disse samlingene selges for en billig penge (20-30 kroner stykket, bokser til knapt hundrelappen). I januar i år var første gang at en Beatles-låt var med i en slik samling (Love Me Do) fordi den i oktober 2012 passerte 50 år etter utgivelse – grensen for hvor ny en innspilling kan være før hvem som helst kan kopiere den og gi den ut, forteller programleder og forfatter, Bård Ose.

Han forklarer at om en innspilling er mer enn 50 år, har »mannen i gata» lov til å kopiere den og i visse tilfeller selge den videre. 

Dette er heller ikke første gang et plateselskap har gitt ut musikk for å unngå opphavsretten. The Guardian skriver også at Sony tidligere i år slapp en CD-pakke med 86 av Bob Dylans låter, av den samme årsaken.

– Viktig for fansen

En talskvinne for Apple bekreftet til The Guardian at 59 låter blir utgitt, men da hun fikk spørsmål om hvorfor låtene ble sluppet, svarte hun: «ingen kommentar».

Da reporteren spurte om det er på grunn av loven om opphavsrett, var igjen svaret: «ingen kommentar».

Ose forteller at dette er viktig for fansen fordi de får det de vil ha, nemlig all musikken.

– Dette har betydning for Beatles-fansen, som nå kan se frem til at alle innspillinger gjort av bandet vil bli tvunget på markedet av Apple 50 år etter. Dette må de gjøre for å unngå at andre fortsetter å tjene penger på ulovlige utgivelser (såkalte bootlegs), sier han.

The Beatles – »A Hard Day’s Night»