The Punk Syndrome

Fire finske punkere rocka seg ut av institusjonslivet. Snart får du dokumentarfilmen og nå er bandet på turné i Norge.

Denne helga kom en litt spesiell norgesturné innom Oslo. Det finske bandet Pertti Kurikan Nimipäivät spilte på Gamla. Det spesielle er ikke at bandet har et rart navn og kommer fra Finland. Det er heller ikke veldig spesielt at de spiller punk.

Gitarist Perti Kurikka som står bak opphavet til bandnavnet til Pertti Kurikan Nimipäivät. Foto: Promo.
Gitarist Perti Kurikka som står bak opphavet til bandnavnet til Pertti Kurikan Nimipäivät. Foto: Promo.

Dokumentar og turné

Det som lett blir fokuset for oppmerksomhet er at bandet består av fire utviklingshemmede karer som møttes på en institusjon. De trivdes kanskje ikke spesielt godt, men et øvingsrom og instrumenter ble veien ut av kjedsomheten.

De begynte å spille sammen i 2008 og øver hver dag fra ni til fem. Så langt har dette resultert i diverse spillejobber, turnéer to singler og en kassett (!).

Nå er de også aktuelle gjennom dokumentarfilmen The Punk Syndrome som vises på NRK seinere i høst. I forbindelse med at filmen vises i Norge er bandet her på en miniturné.

Bandet består av Pertti Kurikka (gitar), Kari Aalto (vokal), Sami Helle (bass) og Toni Välitalo (trommer). De spiller en relativt skranglete form for punk, toppa med Kari Aaltos herlig rustne vokal.

Hør låta «Kallioon», bandets første demo:

Gitarist Perti har hørt på punkrock i over 30 år, men har aldri tidligere hatt sitt eget band. På et tidligere tidspunkt, i en religiøs institusjon, måtte han kaste alle punkplatene sine. De var ikke passende for en mann som ham, eller i en slik institusjon.

Ikke bare punk

I 2004 fant imidlertid den ideelle organisasjonen Lyhty ut at det var på tide at Perti Kurikka fikk sitt eget band. Bandet får sine største musikalske innflytelser fra andre finske punkband, men kjenner blant annet til den norske black metal-scenen.

Filmplakaten til The Punk Syndrome. Foto: Promo.
Filmplakaten til The Punk Syndrome. Foto: Promo.

– Vi hører på mange forskjellige band når vi ikke spiller punk. Vi liker mange forskjellige band som for eksempel Whitesnake og Dream Theatre, forteller bassist Sami Helle til NRK.

Filmen bandet nå er aktuelle med vant tidligere i år publikumsprisen på Tampere Film Festival og i det relativt sofistikerte magasinet Variety sier anmelder John Anderson at «The Punk Syndrome er en morsom, edgy og veldig menneskelig produksjon og kan bli en kultfilm om den blir riktig markedsført». Nå er filmen også nominert til Nordisk råds filmpris.

Sami Helle sier han føler publikum får et riktig bilde av bandet gjennom filmen.

Vil bli sett som «vanlige»

– Ja, for meg viser filmen det rette bildet av oss. Vi får se oss i «virkeligheten» også, selv om det er en musikkdokumentar.

Gjennom filmen og musikken ønsker bandet blant annet å få folk til å se på dem som «vanlige» folk.

– Vi ønsker at folk skal se oss som like som andre. Vi får responsen vi ønsker for alle liker det vi gjør og vi håper vi kan fortsette med musikken og spille konserter rundt om i verden, sier Helle.

Om du er nysgjerrig på hva bandnavnet Pertti Kurikan Nimipäivät betyr kommer det fra det faktum at gitarist Perti Kurikka har en merkelig «hangup» på å ha navnedag. Bandnavnet er derfor direkte oversatt Perti Kurikkas navnedag.

Se en trailer for dokumentarfilmen om de finske punkerne her: