The Young Victoria (4)

Kostymedrama som fremstår troverdig og mindre overdrevet enn andre filmer i samme sjanger.

Kostymedrama som fremstår troverdig og mindre overdrevet enn andre filmer i samme sjanger.

Egentlig burde jeg gått lei av britiske filmer om fortidens konger og dronninger, men det er vanskelig når det stadig produseres nye kvalitetsfilmer med spennende historier å fortelle. ”Young Victoria” er et nytt godt bidrag til denne sjangeren, med solid skuespill, vakre locations og en nysgjerriggjørende intrige. Maktkampen bygger kanskje på utdaterte kongelige skikker, men fremstilles ekte og troverdig, med en strålende Emily Blunt i hovedrollen.

Foto: Gk Films
Foto: Gk Films

Sjekking i kongelige kretser
Det er 1837, kongen er døende, og den 17 år gamle prinsessen Victoria (Emily Blunt) er eneste arving til den britiske tronen. Filmen forteller om kampen som utspiller seg mellom forskjellige aktører, som alle har som mål å påvirke prinsessen for å sikre seg makt når kongen dør. Blant dem er Victorias egen mor og hennes rådgiver John Conroy, samt Englands kjekke statsminister Melbourne. Men onkelen, Kong Leopold av Belgia, sender Victorias tyske fetter Prins Albert (Rupert Friend) til England for å kurtisere henne, og styrke familiens posisjon.

Maktspill
Forholdet mellom Victoria og Albert fascinerer meg. Begge vet at de føres sammen av en grunn, og at de er brikker i et større maktspill, understreket i en overtydelig sjakkspillscene. Likevel finner de en felles plattform å stå på, som gir dem en slags avstand til intrigene som spinnes rundt dem. Kjærligheten som gryr, er vakker og kontrollert, samtidig som den er preget av omgivelsenes forventninger rundt stiv kongelig skikk og bruk.

Troverdig kostymerdrama
Det jeg liker aller best ved denne filmen, er at den ikke går i kostymedramafella. Den overdriver altså ikke med pomp og prakt, slik en del andre historiske kongefilmer har gjort, men holder både kostymer og kulisser på et rimelig troverdig nivå. Det er overdådig, ja visst, men virker samtidig funksjonelt og realistisk. Og figurene som skildres, fremstilles som ordentlige, flerdimensjonale mennesker. Selv sniken Conroy (Mark Strong), får en scene som forklarer hans iherdige søken etter makt.

”Young Victoria” lykkes i å formidle den enorme utfordringen det må ha vært for Victoria å bli dronning i så ung alder. Vi får også et spennende innblikk i alt som foregikk i kulissene i den kongelige familien for snart 200 år siden. Regissør Jean-Marc Vallée har sørget for å lage solid underholdning basert på historiske hendelser. Det er kanskje ikke historisk korrekt alt som fortelles, men det har blitt en god film av det.