Thea ville bare miste jomfrudommen – hadde sex i en gymsal full av mennesker

I vennegjengen til Thea hadde de en uskreven aldersgrense på hvor lenge man kunne gå uten å ha ligget med noen. Rett før 18-årsdagen bestemte Thea seg for å finne en å få det overstått med.

– Jeg følte at banen var klar fordi det var ingen jeg kjente der. For en som bare ville ta jomfrudommen sin, var det helt perfekt, forteller Thea i podkasten «Min første gang».

Hver episode er viet til en persons fortelling om første gangen de hadde sex. Du kan lytte til «Min første gang» i radiospilleren på nrk.no.

Ville bare få det gjort

Thea hadde allerede klina litt med noen gutter på fest året hun fylte 17. Det var gøy, men foreløpig veldig uskyldig.

Så begynte noen i vennegjengen å debutere seksuelt.

Da fem av hennes nærmeste venninner hadde hatt sex, ble Thea utålmodig.

Hun var nysgjerrig og følte noe snart måtte skje med henne også. Hun kunne jo tross alt ikke fortsette å være jomfru når hun fylte 18.

– Nå hadde jeg jo bare lyst til å få det gjort.

Den perfekte anledningen viste seg å være rett rundt hjørnet.

Setter inn støtet

Thea hadde lenge vært aktiv i elevrådet og skulle på landstreff i Bergen sammen med resten av landets elevrådsstyrer.

– Plottet var liksom komplett hvis jeg kunne treffe en fyr som jeg syntes var kjekk og bare få det gjort, for så aldri å se ham igjen, forteller Thea.

Landstreffet varte en hel helg, og alle skulle sove i en gymsal på en barneskole. Stemninga på kvelden var som å være på en fest, bare uten alkohol.

Plutselig legger Thea merke til en gutt som er ekstra kjekk.

Hun og den utvalgte gutten blir sittende å prate alene. Selv når vennene hans spør om han heller vil være med på butikken, blir han igjen med henne. Dette føles som et klarsignal.

– Da var jeg sånn «Okei, nå skjer det!»

Utpå kvelden bestemmer Thea seg for å sette inn støtet.

– Til slutt sa han «Åh, jeg er så trøtt, jeg må gå og legge meg.» Da sa jeg: «Jeg blir med.»

Sex i sovepose

Men det er et problem. Det er bare han som har dobbelmadrass, og den deler han med bestekompisen. Etter litt koordinering går kompisen med på å bytte soveplass med Thea.

Thea tar med soveposen sin og legger seg ned på madrassen. Der tar det ikke lang tid før hun ender opp med å krype over i hans sovepose. De blir liggende og kline litt, og så kommer spørsmålet Thea har ventet på.

– «Vil du … Vil du ligge?» spør han.

– At jeg lå i en gymsal full av mennesker, brydde jeg meg ikke om i det hele tatt. Målet var å få tatt den jomfrudommen. Så det var bare «eyes on the price», sier Thea.

Men sex i sovepose viser seg å være vanskeligere enn forventet.

Thea blir plutselig litt usikker på hva hun skal gjøre. Hvor skal man ha armene? Hvordan bør hun ligge? Fyren legger merke til usikkerheten og tar kontroll.

– Han ga meg liksom instruksjoner for hvordan det var lurest å gjøre ting sånn at vi skulle få det til, sier Thea.

Til slutt blir hun liggende på ryggen med han oppå henne.

– Det er jo ikke noe lett å sprike med beina i en sovepose så det ble veldig knotete, forteller Thea.

Humpete og dårlig glid

– Det ble jo litt sånn prosjekt, et samarbeid, fortsetter hun.

Det blir fort varmt i soveposen, og hele økten går ganske fort for seg. Med kyssing, avkledning og forsøk på å finne en posisjon som funker, tar hele økten rundt 10 til 15 minutter.

– Jeg var garantert ikke våt nok, så det ble veldig humpete og gled veldig dårlig, sier Thea.

– Så det ble et dårlig ligg.

Men det gjorde egentlig ingenting. Nå hadde hun jo endelig ligget med noen!

– Jeg var mest opptatt av at jeg hadde hatt sex. Nye sjanser kunne jeg få senere, men nå var jeg i hvert fall invitert inn i denne verdenen. Jeg ble liksom et medlem av «vi som er seksuelt aktive».

– På morgenen hadde jeg blødd litt, og jeg tenkte: «Perfekt, her er jomfrudommen tatt!»

Formell og fnisete

Dagen etter er stemninga en blanding av formell og fnisete. Hvordan skulle hun forholde seg til ham nå?

Det var enda godt hun aldri kom til å se ham igjen.

Men det ble ikke helt slik Thea hadde tenkt. I tillegg til at begge var aktive i elevorganisasjonen, var de også medlemmer av Unge Høyre.

Thea kjente at interessen for denne fyren vokste.

– Uten at det var min hensikt, ble det liksom en greie.

De to begynner å tekste mye når de ikke er på samme møter.

To ganger forteller Thea foreldrene at hun skal på nye politiske møter i Bergen. De sender henne av sted med et stolt blikk og litt ekstra penger på kontoen, mens Thea tar kystbussen fra Stavanger til Bergen disse helgene.

– Men da vi dro til Bergen for å treffes, var det ikke politiske møter en gang.

Til slutt har Thea fått seg kjæreste.

Hvorfor var det så viktig å ta jomfrudommen?

– Vi ble kjærester og var sammen i nesten to år, forteller Thea.

Thea har fortsatt veldig blandede følelser om hennes første gang.

– Altså, jeg dro ikke til Bergen kun for å ta jomfrudommen min, men når jeg traff en jeg fikk god kjemi med, kombinert med at bestevenninnen min akkurat hadde tatt sin jomfrudom, var det veldig mange ting som klaffet, sier hun.

I dag må hun le av seg selv. Tenk at å miste jomfrudommen kunne være så viktig.

Tanken om det opptok henne kanskje i litt for stor grad, innser hun, og den dag i dag er hun fortsatt forundret over hvorfor det var så viktig for henne.

– Det hadde jo ikke vært noe stress om jeg hadde ventet litt lenger.

Likevel er hun også veldig glad for at det førte til at hun møtte den spesifikke gutten på landstreffet.

– At jeg var litt på hugget, resulterte jo i en helt konkret relasjon. Han hadde nok glippet ut av hendene mine hvis jeg ikke satte inn støtet og gikk fra tanke til handling.

Lett å føle at alle andre har hatt sex

Tuva Fellman er sexolog og programleder for Juntafil. Hun forstår at mange unge utålmodige når det kommer til å miste jomfrudommen og ha sex for første gang.

– Sex er en stor del av hverdagen vår enten vi vil eller ikke. Da er det veldig lett å føle at man er den eneste som ikke har hatt sex, selv om man absolutt ikke er det.

Fellman sier at hun tror noen unge setter seg helt konkrete mål, men at de aller fleste hun har snakket med, også er opptatt av å miste jomfrudommen når det passer.

– Jeg tror det er viktig å påpeke at det også er mange som ikke stresser med det. Det er mange som tar det rolig og venter til de føler seg klare.

FORSTÅR DE UNGE: Sexolog Tuva Fellman sier at hun forstår følelsene unge har rundt det å miste jomfrudommen. Foto: Kim Erlandsen

Til unge som ikke har debutert seksuelt og kanskje føler seg stresset, har Fellman flere råd.

– Mitt første råd er at du ikke har sex om du ikke vil ha det. Da blir verken sexen eller opplevelsen god.

Fellman trekker også fram å prøve så godt man kan. Ikke hør på hva andre sier – dette kan føre til mer stress.

– Om vi alle klarer ikke å bry oss om hva alle andre sier, blir det mye lettere.

– Det er også viktig å huske at når man snakker om gjennomsnittsalder, betyr det ikke at alle har sex når man er 17 år. Flere venter til de er mye eldre, og noen har sex allerede når de er 14.

Opp til hver enkelt

Det er umulig å vite når man er klar til å ha sex for første gang, da dette er en veldig individuell prosess, tror Fellman.

– Man vet kanskje at man er klar når man ikke bare har lyst i tankene, men også i det virkelige liv. Gå i deg selv og tenk gjennom hva som er deilig å tenke på og hva du faktisk har lyst til å gjøre i det virkelige liv, sier Fellman.

Det er også viktig å påpeke at man alltid kan ombestemme seg om man ikke føler seg klar likevel.

– Det er alltid lov å snu, uansett hvor lyst du har og hvor tilrettelagt situasjonen er. Selv om man har sagt at man vil ha sex, kan man når som helst ombestemme seg og stoppe.

Fellman kommer også med et tips hun sjelden gir, nemlig å sette seg ned og ta en runde på Google. Her kan man finne veldig mange som er som seg selv, og man finner fort ut at mange venter lenger med sex enn man kanskje tror.

– Vi er ofte veldig opptatt av å være en del av flokken, spesielt i starten av den seksuelle karrieren. Man kan føle at alle har fantastisk, pulserende sex, men det er absolutt ikke sånn. Da er det viktig at vi finner ut hva folk faktisk opplever, avslutter Fellman.

Hør Thea fortelle om da hun debuterte seksuelt i «Min første gang».