Tiårets raskeste

Taylor Swifts Red er det raskest selgende albumet på over ti år. Rekordene står i kø for utgivelsen.

Taylor Swift imponerer markedene med sitt nye album. Red satte rekord som det raskest selgende albumet i sin første uke i salg.

Taylor Swift har satt en historisk salgsrekord med albumet Red. Foto: Big Machine Records.
Taylor Swift slår stadig nye rekorder albumet Red. Foto: Big Machine Records.

Langt over forventningene

Men det var bare foreløpige tall. Nå viser det seg at hun er enda mer historisk. Den nye skiva er nemlig den raskest selgende utgivelsen på 10 år!

Red solgte langt over forventningene og endte til slutt opp på over 1,2 millioner solgte kopier. Det er det største salgstallet for første uke i salg siden Eminems The Eminem Show debuterte med drøyt 1,3 millioner solgte i 2002.

Dette er til tross for at Taylor Swift eller plateselskapet hennes ikke har forsøkt seg på noen fristende avtaler for fansen. Det er ikke brukt noen 99-cent-Amazon-deal, slik Lady Gaga gjorde eller blitt fristet med forkjøp av konsertbilletter, slik Madonna har forsøkt seg på.

Taylor Swift er den første kvinnelige artisten i rockehistorien til å ha to album som selger over en million eksemplarer i debutuka. Foto: NTB Scanpix / Matt Sayles, AP Photo.
Taylor Swift er den første kvinnelige artisten i rockehistorien til å ha to album som selger over en million eksemplarer i debutuka. Foto: NTB Scanpix / Matt Sayles, AP Photo.

Det eneste «trikset» Swift & co har benytta seg av er å holde Red borte fra de åpne, gratis strømmetjenestene som Spotify og Rdio. Dermed får de vann på mølla som mener at det er lurt å holde nye album borte fra strømmetjenestene, slik at de kanskje selger bedre som nedlasting, eller på cd.

Rekordene står i kø

Og ikke nok med det – rekordene står formelig i kø. For Red satte også en digital rekord i og med at albumet solgte over 565.000 eksemplarer som nedlasting, når man slår sammen alt av salg i iTunes over hele verden. Aldri har ei plate solgt så godt første uka i salg hos nedlastingsgiganten. Albumet gitt til topps på 42 nasjonale iTunes-lister.

Hun satte selvsagt også nasjonal digital rekord i hjemlandet. I USA alene ble det solgt over 464.000 nedlastinger av Red.

Med dette har Taylor Swift den nest raskest selgende plata i historien fra en kvinnelig artist. Hun er bare slått av Britney Spears som solgte drøyt 1,3 millioner eksemplarer av Oops! . . . I Did It Again første uka den var i salg i 2000.

Første kvinne

Red er med dette det 18. albumet i rekken av plater som har solgt mer enn én million eksemplarer første uka i salg, i «moderne» amerikansk musikkhistorie – det vil si siden 1991 da Nielsens målinger begynte.

Swift er med dette den første kvinnelige artisten i denne moderne historien til å ha to album som selger over en million eksemplarer i debutuka.

I 2013 skal Taylor Swift spille 58 konserter i 45 amerikanske byer. Er det noen som håper hun kommer til Europa og Norge?