Derfor har grønne planter tatt helt av – og slik tar du vare på dem

Karin Haggärde (33) har over 50 planter hjemme. Dette er hennes beste tips til hvordan du kan ta vare på dem, selv om du ikke har grønne fingre.

De siste årene har grønne planter inntatt norske hjem for fullt, og blitt en viktig del av manges innredning. Folk hamstrer på planteforretninger, stiklinger byttes på plantetreff og nye, trendy blomsterbutikker titter opp på flere gatehjørner. Grønne planter har rett og slett blitt en hobby for mange.

GØY MED GRØNT: Til venstre står en spennende versjon av Monstera, nemlig Monkey mask. Bladene har veldig karakteristiske små hull, og flere spekulerer i om dette er noe plantet utviklet for å tåle sterk vind. Fra venstre: Monstera monkey mask, Grønnrenner, Philodendron.

– Det er blitt en del av interiøret, som en pyntegjenstand. Planter som var veldig populært på 80- og 90-tallet har nå kommet tilbake. Som blomsterdekoratør blir man vitne til at trendene går i syklus, sier Karin Haggärde (33).

Folk kjøper altså planter fordi de er vakre og utfyller et estetisk behov. Dessuten er de grønne plantene også lettest å ta vare på, påpeker Haggärde. Ikke minst har de blitt populære fordi de er bra for inneklimaet.

Har du blitt fristet til å kaste deg på planteentusiasmen?

Dette er tipsene til deg som ikke har grønne fingre, men kunne tenke deg å slenge deg på plantetrenden.

ALLE VIL HA: Calathea Orbifolia er en av mange populære planter.

Ønsket seg blomsterkarrière allerede som tiåring

Karin Haggärde er utdannet blomsterdekoratør, og jobber i dag både i blomsterbutikk og på kontor. Interessen for planter startet tidlig.

– Da jeg var seks, syv år stjal jeg blomster fra beddet til naboen fordi jeg syntes de var så fine, ler hun.

– Mamma tvang meg til å gå tilbake og si unnskyld.

Allerede som tiåring visste Haggärde at hun ville jobbe i blomsterbutikk.

– Som liten var jeg med mamma på jobb en dag. Siden hun jobbet på sykehus kunne det bli litt kjedelig for meg, så jeg fikk tilbringe tid i blomsterbutikken på sykehuset i stedet. Det var da jeg bestemte meg for å bli blomsterdekoratør.

Hvor mange planter har du hjemme selv?

– Tidligere tok jeg alltid med en ny plante hjem etter en vakt på blomsterbutikken, så nå har jeg gitt meg selv kjøpestopp! Jeg hadde sikkert opp mot 100 planter hjemme. Nå har jeg «bare» 50.

HUSET FULLT: Karin Haggärde har stua på 25 kvadratmeter fylt med over 50 planter. Fra venstre: Vandrende jøde, Gullranke, Philodendron, Fiolinfiken og Calathea Orbifolia.

Hvilke planter passer til folk uten grønne fingre?

Så, hvilke råd kan en plantekjenner gi til de som vurderer å gjøre hjemmet grønnere, men har lite erfaring med å holde noe i live? Dette er Haggärdes tips og triks til hvordan hun får sine egne planter til å trives, og plantene som passer nybegynnere.

– De fleste planter med mørke blader er veldig enkle å ta vare på. Jo mørkere blader en plante har, jo lettere er den å stelle.

– Det samme gjelder planter med tykke blader, som kaktus. De lagrer nemlig vann i bladene, så det er nesten så de vanner seg selv. Man kan altså glemme de en god stund uten at de tar skade.

Haggärde anbefaler dermed å ta en titt på plantegruppa som heter sukkulenter, plantene med tykke blader som krever minst stell.

Dette er hennes anbefalinger:

Monstera

EN SLAGER: Monsteraen har blitt en av de mest populære plantene i norske hjem. Her er Haggärdes to meter høye Monstera variegata.

– Monstera er en robust plante det er enkelt å ta vare på.

Haggärde anbefaler å spraye Monsteraen med vann. Dette er fordi planten kommer fra tropiske omgivelser, mens norske hjem ofte kan ha tørr luft, spesielt på vinteren når varmeovnene står på full guffe.

Monstera skal bli tørr mellom vanningene, og vannes dermed bare 1 ganger i uka. Mengden kommer selvsagt an på hvor stor både plante og potte er, men pass på å ikke vanne for ofte. En av de største fallgruvene er å vanne planten for mye slik at røttene råtner av fuktigheten.

Fordelen med Monstera er at den tåler stå i skyggen.

– Denne kan fint stå i et hjørne inni rommet uten mye lys, sier Haggärde.

Men pass på: Alle planter liker i utgangspunktet lys. Så om planten din står lenger inn i rommet vil den ofte vokse saktere og med mindre blader, noe som gjør at den trenger mindre vann.

Ny versjon på markedet

POPULÆR: Monsteraen med hvite flekker er veldig sjelden fordi den kun kan utvikle seg som stikling fra en eksisterende plante.

Hun forteller også at det finnes en helt ny og dekorativ Monstera på markedet, som har blitt veldig populær, nemlig variegata.

– Den kommer med stripete, hvite blader. Den hvite fargen kommer av en genmutasjon, og man får dermed ikke slike via frø: Man må ta stiklinger fra en eksisterende plante for å få en slik versjon av Monstera.

– Selv har jeg en hjemme som er to meter høy! Den var så spesiell at romkameraten min døpte den «Geir», ler hun.

Den sjeldne versjonen av Monstera er blitt så populær, at prisene stiger til værs når planteforetingene får den inn. Flere Monstera-eiere har dermed benyttet muligheten til å selge stiklinger på Finn.no til flere hundre kroner!

Fikenplantene

FRODIG: Fiolinfiken er noen av de enkleste plantene å ta vare på. Navnet kommer av at bladene ligner en fiolin.

Haggärde anbefaler også Fikenplanter.

– I naturlig habitat vokser de som oftest som høye trær, og kan bli mange meter lang.

Og hvem som helst bør vel kunne klare ta vare på et tre?

– Det finnes mange ulike sorter. Min favoritt heter Fiolinfiken, fordi den er enkel å stelle, og kan også stå inni rommet uten mye lys.

– Gummifiken er også et godt tips. Den kommer nå også med rosaskjær i bladene.

De hengende plantene

LA DET HENGE: Hengende planter er både dekorative og ofte enkle å passe på. Til venstre: Silver philodendron, Gullranke og Vandrende jøde. Til høyre: Monstera monkey mask.

Noen av de fineste og mest lettstelte er Gullranke og Philodendron.

– Dette er veldig moteriktige planter.

Hoya, som på norsk heter porselensplante, er også et lettstelt alternativ.

– Det skal mye til for å drepe en porselensplante. De kan glemmes i to tre uker, og klarer seg fint!

Lik som den hvite Monsteraen kommer også mange av disse i nye versjoner.

– Noen kan komme prikkete, stripete, med rosaskjær i bladene eller lilla. Det finnes dermed mange fine varianter.

Finnes det noen gylne regler for alle planter?

FORSIKTIG: Pass på at vinduet ikke trekker for mye. Da risikerer du at planten ikke trives. Fra venstre: Gummifiken, Sedum, og Calathea Orbifolia.

– Ja det finnes!

– En gylden regel er at nesten ingen planter liker trekk. Dermed må man passe på hvor man setter dem, så plasser dem ikke i nærheten av et vindu som ofte står åpent. Dårlig isolasjon ved vinduet må man også passe på, sier Haggärde.

Men det er ikke bare kjølig trekk som kan være en utfordring. For mye direkte sollys i vinduskarmen kan rett og slett brenne planten.

– På sommeren må man særlig være obs på å ikke ha plantene i solsteiken i vinduet mer enn 1–2 timer. Ikke engang en kaktus tåler mye direkte sol. Slik risikerer bladene å få brennmerker og sorte flekker.

Men kommer ikke kaktuser fra solfylte områder? Jo, men det kan ogte være forskjell på en inneplante i Norge og en uteplante i naturlig habitat.

– Dessuten: vit hva din plante trenger. De har alle ulike behov. Selv har jeg kun lettstelte planter hjemme fordi de må klare å bli glemt.

Men hvor ofte må jeg vanne og gjødsle?

TRYGG FAVORITT: Kaktus passer for deg som glemmer plantene dine.

– En tommelfingerregel er å rett og slett stappe fingeren i jorda og kjenne hvor tørr eller fuktig planta er. Om planta er tørr, trenger den vann. Om den er fuktig, kan du vente.

Unntaket er kaktuser og sukkulenter: De vil tørkes skikkelig ut. Hvis ikke råtner røttene fordi planten rett og slett ikke klarer å ta opp så mye vann.

– Kaktuser for eksempel, trenger ikke vannes mer enn hver tredje måned. Mengde vann kommer an på størrelsen på potta, men det er viktig at den ikke blir helt gjennomvåt.

Men hva med gjødsel?

– Alle planter trenger gjødsel på sommeren og våren. Omtrent annenhver uke er fint. Selv bruker jeg flytende næring på mine inneplanter fordi det er enkelt å blande med vann.

Hjelp, planten min visner! Hva gjør jeg galt?

TRIVES: Når planten strekker seg mot lyset og det vokser flere blader, kan du vær sikker på at planten din trives.

– En vanlig årsak til at en plante visner er at den har fått for lite vann. Om dette er tilfellet pleier jeg å fylle en bøtte med vann og la hele potta med jord synke ned. La den stå i ti minutter, eller til den slutter å boble. La så vannet renne av før du setter den tilbake i dekorasjonspotta, sier Haggärde.

– De fleste blomsterbutikker vanner plantene sine slik. Det er rett og slett et innsidetips fra bransjen!

En annen vanlig grunn til at planter dør, er inneklimaet.

– Spesielt på vinteren er det veldig tørr luft inne fordi varmeovnene står på. De må man virkelig være obs på, ikke minst varmepumpe og peiser. De fleste inneplantene vi har kommer fra tropisk klima og liker det fuktig. Dermed bør man sette plantene bort fra ovnene på vinteren, og dusjer dem en gang iblant.

TRENDY: Grønne planter har virkelig vært i vinden de siste årene, og blitt en selvfølgelig del av norsk interiør. Fra venstre: Peperomia og avleggere til Grønnrenner og Dracena.

Hvordan ser man at en plante ikke trives?

– Man ser fort om planten ikke trives. De vanligste reaksjonene er gule blader, tørre blader eller bladlus. Om en plante ikke får nok næring får den ofte bladlus.

Hvordan ser man om en plante trives?

– At den vokser og strekker seg mot lyset, og at det kommer nye blader. Dette skjer oftest bare vår og sommer. Du må altså ha tålmodighet med dem på vinteren.

Når bør jeg potte om?

JORD: Jorda må gjerne skiftes ut på våren. Da trives plantene bedre. Fra venstre: Bregne, Gummifiken, Philodendron og kaktus.

– Alle planter har en hvileperiode på vinteren, dermed bør omplanting skje på våren.

– Jorda blir ofte tom for næring etter vinteren. Den har liksom gjort sitt. Derfor kan det være lurt å skifte mye av jorda i pottene hvert år.

Det er generelt viktig å tilsette ekstra næring når sommeren står for tur.

– Da har den vekstperiode og trenger ekstra stell. Selv dobler jeg vanning og næringen denne perioden.

Artikkelen er oppdatert etter publisering.