Topp fem lokalnyheter fra året som har gått

Det har skjedd mye i år, som i fjor, og årene før der – men vi vender blikket bort fra nyhetsbildet og over på norske lokalaviser.

Vi nærmer oss snart slutten av året, folkens! Og akkurat som i fjor har det vært proppet med både små og store begivenheter, videreformidlet av små og store journalister i små og store mediehus.

Har du ikke fulgt med på nyhetsbildet? Frykt ei – du kan lese deg opp på alt som kryper og går av nettaviser nå som høytidsdagene snart er over oss.

For alle andre i dette ganske land: Her er vår svært uoffisielle kåring av årets mest morsomme og kanskje litt unødvendige lokalnyheter.

Listen er basert på den faste spalten «Ukas overskrifter» i P3morgen.

Årets beste lokalnyheter

1d

«One Direction-brudd skal ha spolert Steffen Iversens boligsalg»

Nettstedet trd.by er trønderske Adresseavisas «unge og urbane» nyhetsalibi, proppa med lavterskel-nyheter av typen «Sjekk hvem som var på byen i helga» og «Siri (29) blir fortsatt husket for at hun viste rumpa på TV».

Når vi lager denne lista er det imidlertid ikke de to sistnevnte som stikker av med den til dels koselige, til dels pinlige listeplasseringen, men overskriften om at bruddet mellom «One Direction»-stjerna Zayn Malik og Perrie et-eller-annet førte til utsatt boligsalg for den tidligere fotballkometen Steffen Iversen.

Vi krysser tærne for at det skrives en oppfølgingssak når Iversen omsider får solgt luksusvillaen.

tomenn

To menn falt og slo seg samtidig – i to forskjellige byer

Enten du velger den blå pillen eller den rød pillen (eller bare angrepillen), er det ingen som kan fornekte det skjebnesvangre tilfeldighetsspillet som dannet opptakt til denne overskriften.

En skarpskodd journalist i Tønsberg Blad har nemlig registrert et mystisk sammenfall mellom to relativt like hendelser i Sandefjord og Tønsberg, der to anonyme personer har falt og slått seg – med knappe syv minutters mellomrom.

Undertegnede jobber for øyeblikket med research til oppfølgingssaken på P3.no: «Hundretusener av nordmenn står oppreist samtidig – i alle landets byer».

politietrykketut

Politiet rykket ut til mann på plen

En bekymret beboer i Namsos var på ballen da hen fikk øye på en mann, på en plen, på en ellers bekymringsfri solskinnsdag. Akkurat denne beboeren (vi antar at det befant seg flere beboere i området) lot bekymringen ta overhånd, og ringte sporenstreks til politiet.

En mengde spørsmål svirret rundt i hodet mitt da jeg leste overskriften: Var han beruset? Trengte han øyeblikkelig hjelp? Lå han rett på plenen, eller benyttet han seg av et underlag?

To av dem ble besvart: Mannen på plenen var verken full eller skadet, men lå og solte seg. Det er ukjent om han hadde husket underlag og/eller solkrem for anledningen.

ost

Er dette din ost?

Det var i starten av desember at Firda-posten klemte til med denne lokalnyhet-innertieren. Overskriften er formulert som et spørsmål, noe som vanligvis er litt nei-nei i nyhetssammenheng, men akkurat i dette tilfellet kunne det legitimeres.

Hvorfor? Jo, fordi noen hadde vært så uheldige å miste en splitter ny Edamer-ost på fortauet, attpåtil i regnet. Jeg siterer enkelt og greit Firda-posten: «Til trass for det dårlege vêret såg osten ut til å vere ved godt mot. Haldbarheita går nesten eitt år fram i tid, og den verka fin og fast i formen.»

Hvem som mistet osten, og hvorvidt de fortsatt savner den, er uvisst. Stort pluss til journalisten for å «pinge» tilbake til Sogn Avis, som for noen år tilbake kunne melde om en savnet rødvinspølse utenfor en barnehage i Aurland.

berit

Berit måtte ta bussen

Førsteplassen går til avisa Glåmdalen, for sin kirurgisk presise og konsise overskrift «Berit måtte ta bussen». Berit måtte ikke ta bilen, sykkelen, drosjen eller ståhjulingen, men kanskje noe av det ypperste og folkelige kollektivsystemet vårt kan tilby.

Selv opplevde Berit situasjonen som svært udramatisk:

– Jeg måtte reise litt tidligere, men det går helt greit, sa hun til Glåmdalen.Honorable mention:

biebster

STORE TYPER: Justin "Biebs" Bieber får øye på overskriften i Vikebladet.
STORE TYPER: Justin «Biebs» Bieber får øye på overskriften i Vikebladet.