– Altfor mange tar mastergrad i dritt og fjas

Hvem er det sin skyld at norsk skole er så dårlig?

Nok en gang skal Niklas Baarli og Mathias Nylenna, fra Verdens Rikeste Land, ut av radioen og opp på en scene.

VRL (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3)

Torsdag 8. mai klokka 20.00 flytter de samfunnsdebatten og spørsmålene om vår hverdag til Samfundet på Bislett i Oslo, hvor du kan være publikum!

Vil du være med? Delta her!

Løssluppent

Niklas og Mathias sitter med hodet ned i hver sin iPhone. De har nettopp blitt løsrevet fra datamaskinene sine, og noen minutter på overtid sitter de nå på sjefens kontor, med fokuset et helt annet sted.

– Det blir en time med løssluppen pratedebatt uten steilende fronter. Vi er ikke ute etter å ta noen, men bare spørre og få svar, sier Niklas. Mange diskusjoner hadde nok fått bedre utfall hvis man kunne satt seg ned og prata over en øl, og det er akkurat det vi skal denne kvelden, legger Mathias til.

En evig drakamp

Temaet for debatten er skole og utdanning. Over 7000 norske ungdommer droppet ut av videregående skole i fjor, og norske universiteter uteblir fortsatt fra lista over de 100 beste universitetene i verden. Hva skal til for å bli bedre? Er elevene og studentene for late, eller må skolene og universiteter henge med? Middelmådigheten sitter stempla i folkesjela vår, slår gutta fast.

– Vi har lagt merke til at den evige skole-versus-elev, universitet versus student-debatten har seilt opp igjen med full styrke. Dette kranglet de sikkert om helt tilbake i antikken. Vi vil finne ut av det én gang for alle, sier Mathias, fremoverlent og engasjert i en rød, rund stol.

– Det er jo de som har master i Quentin Tarantino og polsk scenekunst som sliter på arbeidsmarkedet

Niklas og Mathias kaster ut krasse spørsmål om hverandre, tydelig klare for debatt. Spørsmålene er mange og komplekse, men heldigvis har gutta fått eksperthjelp. De har invitert tidligere utdanningsminister Trond Giske og nåværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til å representere de som har skifta mellom å ha det store ansvaret. De to skal svare på spørsmål fra programlederne og publikum.

– I tillegg skal vi få høre fra en elev som mener at skolen har skylda, og en motpart av en gruppe elever som innrømmer at de ikke klarer å henge med og konsentrere seg på skolen.

Se video fra VRLs showdebatt på Samfundet i Trondheim.

– Master i dritt og fjas

Programlederne representerer også flere sider av debatten. Mathias sitter på en bachelor fra universitetet og drømmer om en master, mens Niklas har ikke fullført videregående.

– Flere og flere tar master i dritt og fjas, men trenger man det? Jeg mener man kan komme langt uten en utdannelse, sier Niklas og ramser opp prakteksempler.

– Bjørn Kjos, Olav Thon, Petter Stordalen, Niklas Baarli – Listen er lang av vellykkede eksempler som ikke har gått skole!

Mathias er enig og poengterer at drop-outene nødvendigvis ikke er de som har størst problemer med å få seg jobb.

– Det er jo de som har master i Quentin Tarantino og polsk scenekunst som sliter på arbeidsmarkedet.

En lat idiot

Likevel drømmer han selv om en master, for å bli ordentlig god i noe, men Niklas mener det er helt andre grunner til at «gamlefar» vil ha enda høyere utdanning.

– Du har jo en jobb som ikke har noe med utdanningen din å gjøre. Du vil bare ha en master for å kunne si at du har en master. For å kunne skryte av det, få bedre selvtillit og flere likes på Facebook.

Niklas på sin side har for lenge siden tatt et valg om å aldri kunne skryte på seg status.

– Nei, det driter jeg i. Jeg er en lat idiot, men jeg skylder i hvert fall på meg selv og tar hundre prosent ansvar. Jeg føler meg som en fri mann.

Se Verdens Rikeste Land-showet torsdag 8.mai Kl. 20.00. Sted: Samfundet, Bislet. Gratis inngang. 18-års aldersgrense.