Karpe Diem - "Lett å være rebell i kjellerleiligheten din", "Au Pair", "Hvite menn som pusher 50" (låtanmeldelser)

Trippelanmeldelse: Karpe Diem

Bevisstgjøring av viktige temaer pakket inn i popdigg. Gjenhøret med rapduoen skuffer ikke.

Nr2

Tre år har gått siden Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel, to av landets viktigste artister, leverte Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden.

“Språklig begavelse, samfunnsforståelse og rå popteft”, skriver min kollega presist om rapduoen i anmeldelsen av albumet.

Tre ganske bra egenskaper å ha som artist, der altså. Og Karpe Diem spiller de sterke kortene de har fått utdelt. Enten det er i form av øredøvende rapanthems eller bevisstgjøring av forutinntatthet og fordommer pakket inn i fete poplåter.

Første del av Heisann Montebello er ikke et unntak. Ekte balansekunst.

Nr

“Er det dette skattepengene mine går til?”. I “Lett å være rebell i kjellerleiligheten din”, den sterkeste av tre låter duoen har lansert i et jafs, lener Magdi og Chirag seg mot et klassisk Karpe Diem-sound. Vi hører overskuddet til rapperne på det sirlig produserte kuttet med deilig pianoklimpring og marsjtrommer som nikker til Kanye West-universet.

De retter en finger mot dem med et smalt syn på verden, de som ikke tar seg tiden til å forstå. Det er lett å være tøff når man sitter alene ved tastaturet. Justisminister Anders Anundsen (og kongerikets asyl- og innvandringspolitikk) får også huden full i låten.

I fete og klubbvennlige “Au Pair”, for en gang skyld traptungt fra Karpe Diem, harseleres det med kulturelle forskjeller og det fortsettes i samme stil på “Hvite menn som pusher 50”.

Nr3

Over rapduoens signatur-harpe synger Magdi “heisann Montebello-neger” på refrenget. Oppveksten som annerledes, og elsk/hat-forholdet til å spille på lag med de som styrer “sjappa” – “verden styres av noen hvite menn som pusher femti / så du ser meg med noen hvite menn som pusher femti”, rapper Chirag – drives framover av sparsommelig produksjon som gir stor plass å boltre seg i. Og stas at Emilie Nicolas får en liten spot i låten.

Karpe Diem har faktisk aldri solgt en løgn. Kanskje de har smurt tjukt på noen ganger, men eventuelle overdrivelser helliggjøres av målet. Duoen bruker stemmene sine til å si noe av betydning. De rapper om viktige temaer pakket inn i popdigg. Noe som tilhører sjeldenhetene.

Ali Soufi