Trond er «sugardaddy»: – Jeg kjøper meg ut av den dårlige samvittigheten

«Teresa» og «Trond» mener «sugardating» handler om å skape en kjæresterelasjon. Samtidig vet de at det innebærer betaling. Så hva er forskjellen mellom slik dating og prostitusjon?

– Med sugardating kjøper jeg meg ut av den dårlige samvittigheten, sier «Trond» (46).

Debatten om sugardating har rast etter at TVNorge slapp «Insider FEM», hvor programleder Milda Melland (35) har snakket med over 100 «sugarbabes». De beskriver at konseptet i realiteten er sex i bytte mot penger, skriver TV 2.

Det førte til at Joel Ysterbø i KrFU i forrige uke skrev et innlegg i VG, hvor han argumenterer for at sugardating er blitt til en råtten industri som utnytter sårbare kvinner.

Hvordan fungerer egentlig et «sugarforhold»? Er det forventet at man må ligge med sin «sugardaddy»? Og er det egentlig prostitusjon?

P3s podkast «Pålogga» utforsker denne uka hva sugardating egentlig går ut på og har snakket med en eldre mann og to unge kvinner som står på hver sin side av sugardatingen. Mens «Trond» og «Teresa» mener at sugardating ligner på et vanlig kjæresteforhold, trivdes ikke «Camilla» i rollen som sugarbabe.

P3 har valgt å anonymisere kildene i denne saken, men kjenner til deres identitet.

Hør podkasten her.

«Trond» hadde ikke tid til vanlig kjæreste

– Den første kvinnen jeg innledet et forhold til, startet faktisk daten med å kjefte på meg fordi jeg var sent ute, sier «Trond».

Kvinnen virket selvstendig, en som visste å ta vare på seg selv. Han likte det.

«Trond» merket raskt at han mestret et sugarforhold bedre enn et vanlig forhold.

– Etter et møte snakkes man ikke før en uke eller to senere, men ingen er sure eller lei seg – for det er premisset.

Endte opp med å såre folk

«Trond» er i midten av 40-årene. Han er en skilt pappa, jobber 60–70 timer i uka og har prøvd å date på vanlig måte. Han ansatte til og med en «matchmaker». Ingenting fungerte.

– I et forhold må man investere tid, og den tiden hadde jeg ikke. Da endte jeg opp med å såre folk.

Da han fikk opp en reklame for en spesiell datingside på nettet, ble han nysgjerrig. I dag har han vært i flere sugarforhold.

«Trond» gav bort sko til flere tusen

– Hvordan fungerer betalingen?

– Jeg har svært sjelden hatt konkrete samtaler om økonomi. Relasjonen oppstår, og det bare føles naturlig. Når man er sjarmert og betatt, er det jo gjerne slik at man kjøper gaver og gjør noe hyggelig for den andre uansett, sier «Trond».

Noen ganger har han fått hint om hva damene ønsker seg.

– Hun jeg treffer nå, snakket om noen dyre sko hun ønska seg. Da jeg satt i bilen en dag, tenkte jeg på henne og hvor flott hun er. Så ringte jeg en skobutikk og bestilte skoene hjem til henne.

«Trond» tok regninga på nesten 5000 kroner.

– Det kunne jeg gjort uavhengig av om det er sugardating eller vanlig dating.

Hva er rammene her?

Ofte består et sugarforhold av en eldre og en ung part, men «Trond» mener han dater kvinner nærmere hans egen alder. «Trond» mener at begge parter må like hverandre i et sugarforhold.

– Om jeg bare hadde trengt å ligge med noen, uten en relasjon, kunne jeg jo heller truffet en prostituert, sier «Trond».

– Så hva er egentlig forskjellen mellom sugardating og prostitusjon?

– I prostitusjon kjøper man ikke følelser og kjemi, kun sex. Med sugardating må man like hverandre før det skjer noe.

– I den grad jeg kjøper noe, så kjøper jeg mer retten til å være litt egoistisk. Jeg får i pose og sekk: Jeg kan møte et vakkert menneske, ha utrolig fine samtaler, kanskje ha god sex, og så er premisset at jeg ikke trenger å tenke på henne dagen etter.

Er det blitt trendy å selge kroppen?

Det siste året har det vært flere nyhetsoppslag om unge kvinner som har funnet alternative måter å tjene penger. I mai kunne Aftenposten rapportere om at sugardating er blitt mer utbredt fordi datingsider og sosiale medier gjør konseptet mer synlig.

Den danske realitydeltageren Fie Laursen skapte også debatt da hun våren 2020 reklamerte for en «sugardating»-nettside på sin Instagram-profil, og i juni kunne P3.no fortelle om norske Lotte Ninja Fagerheim som prøvde å verve andre jenter til å selge lettkledde bilder av seg selv.

Så har det blitt vanligere å finne nye måter å tjene penger på egen kropp?

«Teresa» fikk bo i leiligheten til sin sugardaddy

«Teresa» (22) har drevet med sugardating siden hun var 18.

– Hva får du ut av sugardating?

– Det er som å bli passa på av en partner, på en måte. Jeg får veldig mye kjærlighet, men også mye ting, og noen betaler regningene mine.

– Hva er dealen i et slikt forhold?

– Det skal være gjensidige goder. Altså, du skal få, men også kunne gi noe tilbake. Det du gjør som sugarbabe, er å gi folk tiden din og selskapet ditt, i bytte mot penger, sier «Teresa».

På et tidspunkt fant hun en sugardaddy hun likte svært godt, og han tilbød henne å bo i en leilighet han eide.

– Han var jeg sammen med på et annet nivå. Når vi hadde sex, føltes det ikke som jeg gjorde det for andre grunner enn meg selv.

– Hva skal til for at du ligger med en sugardaddy?

– At jeg føler en viss «connection» og tiltrekning til personen. Jeg hadde ikke klart å gjøre dette hvis han bare hadde gitt meg masse penger.

Sugardating vs. prostitusjon

– Hva er forskjellen på sugardating og prostitusjon?

– Prostitusjon er ikke for å skape et vennskap, det er bare for å ligge. Sugardating innebærer å skape en relasjon. Jeg vet om folk som har gifta seg med sugardaddyen sin, sier «Teresa».

Hun mener det er mye som skiller henne fra å være en prostituert.

– Sugardating er noe mer enn bare det seksuelle. Jeg ligger ikke med en sugardaddy kun for å få penger: Jeg er også med dem som en ekstra venn, for selskapets skyld.

«Teresa» dumper sugardaddies når de vil bli offisielle

Likevel forteller «Teresa» samtidig at hun ser sugardatig som en slags tjeneste.

I noen tilfeller opplever hun at sugardaddies vil ta forholdet videre, gjøre det mer seriøst eller eksklusivt.

– Der går grensa for meg, med mindre jeg er kjempeforelsket, men det har ikke skjedd så langt.

– Jeg blir jo selvsagt smigret, men jeg ser jo på dette som en jobb, som alt annet. Det er nesten som en servicejobb som blir misforstått som en forelskelse.

Dermed ble det slutt med mannen med leiligheten.

Forsket på sugardating i fire år

Christian Groes er kjønnsforsker og professor ved Roskilde Universitetet i Danmark, og han leder Europas første store forskningsprosjekt på sugardating.

– Vi prøver å finne ut hvorfor unge sugardater, og hvor mange som gjør det.

Christian Groes FOTO: Privat

Resultatet av undersøkelsene blir offentliggjort i mars. Fra tidligere rapporter vet man allerede noe om de unges tanker om slik dating:

– Noen søker spenning, noen vil teste ut grenser, få nye opplevelser. Noen søker også bekreftelse og oppmerksomhet fra menn, mens andre søker økonomiske fordeler, sier Groes.

Tidligere har dansk TV2 uttalt at Danmarks største sugardatingnettside har rundt 130.000 profiler i 2020. I Norge ser det ut til å være noe færre, med rundt 5000 registrerte nordmenn på samme nettside i 2017, meldte Aftenposten.

Sugardating krever en viss kompetanse

Groes forteller at han ut i fra tidligere rapporter har inntrykk av at det ofte forekommer noen forestillinger om hvilken rolle man skal ta i sugarforhold.

– Mannen ber ofte ut på date, og kvinnen forventes å være underholdende og sjarmerende. Mannen skal gi henne en god opplevelse og kanskje økonomiske fordeler.

Et sugarforhold kan også bestå av en eldre dame og en yngre mann, men det forekommer sjeldnere.

Groes påpeker at sugardating ikke er for alle. Noen kommer dårlig ut av det fordi de får grensene sine overskredet.

– Det kan av og til gå galt. Dessverre opplever mange kvinner at menn bare vil ha rask sex med dem for penger, noe unge kvinner ikke er interessert i.

– Derfor passer ikke sugardating for alle. Mange kan risikere å komme i trøbbel om man ikke passer seg for folk med andre intensjoner.

Men hva forventer egentlig mennene?

Sugardaddy «Trond» mener han ikke har andre forventninger til sugardating ut over at man skal treffe noen man potensielt tror man kan like.

– For meg er det ingen forpliktelse til å ha sex eller innlede et forhold. Det er hundre prosent basert på gjensidig kjemi, i hvert fall i mine øyne.

Samtidig innser «Trond» at det finnes folk som opererer med en annen etisk målestokk.

– Jeg vil tro det finnes fryktelig mange menn som utnytter disse unge jentene som er ute etter raske penger.

«Camilla» prøvde sugardating og hatet det

P3s «Pålogga» har vært i kontakt med «Camilla», i tjueåra, som startet med sugardating fordi hun trodde det var en enkel måte å tjene penger på. I motsetning til «Teresa» og «Trond», gav datingen en litt ubehagelig bismak.

– Jeg likte ikke å bli sjefa over, å være noens eiendel eller tilbehør når jeg var ute på date, sier «Camilla».

«Camilla» begynte med sugardating fordi hun følte hun manglet penger til å ha det komfortabelt og gøy i studietida. Hun hadde hørt mye om konseptet: at det skulle være komfortabelt for begge og at man ikke trengte å ha sex.

– Det var malt som en veldig idyllisk eller komfortabel måte å tjene penger på. Senere har jeg fått erfaring med at det ikke er så komfortabelt.

Redd for å sette seg i situasjoner hun kunne angre på

«Camilla» bestemte seg på forhånd for at hun ikke ønsket å ligge med noen. Hun ville bare ha betalt. Samtidig var det vanskelig, for hun kunne kjenne på et press fra mennene.

– Jeg fikk jo betalt for å prate med dem, og jeg fikk mat, så det var liksom en lovnad om at det skulle bli noe mer. Den tanken likte jeg ikke.

Hun var redd for å sette seg i en situasjon hun kom til å angre på.

– Jeg var redd for å gjøre noe jeg ikke kunne trekke tilbake, gjøre noe seksuelt med noen jeg aldri ville vært seksuell med ellers.

Så fant hun en teknikk for å unngå sex. Hun lærte at det var mange av mennene som var veldig pratsomme.

– De ville bli ordentlig kjent. Da brukte jeg det samme som grunn jeg også og sa at jeg aldri var intim med noen på første date.

Så fikk «Camilla» betalt og tok aldri kontakt med mennene igjen.

Fikk dårlig samvittighet av å lure folk

Etter hvert innså «Camilla» at sugardating ikke var noe for henne.

– Det var forventet at man skulle legge mye i skuespillet overfor offentligheten – at jeg skulle vise at jeg var hans. Det likte jeg dårlig.

Noen ganger fikk hun en hånd på låret, ble kalt «kjære».

– Det var veldig ubehagelig. Det er en stor grunn til at jeg ikke fortsatte: Det ble en situasjon hvor jeg ikke klarte å holde maska.

Etter hvert ble det for vondt å undertrykke skamfølelsen. Hun hadde rett og slett ikke nok lyst til dette.

– Jeg likte heller ikke å lure folk. De trodde vi skulle treffes igjen, mens jeg visste vi aldri kom til å ha kontakt.

– Noen av mennene var veldig hyggelige og sympatiske, som ikke fortjente å bli lurt for penger.

Når hun ser tilbake på det føler «Camilla» at det hele bar preg av at hun trengte bedre økonomi.

– Og jeg trengte det såpass mye at jeg klarte å kvele det ubehaget en stund. Men man klarer ikke kvele det for alltid.

Anbefaler ikke unge å starte med sugardating

Flere psykologer påpeker at sugardating kan få psykiske konsekvenser. Fredrik Lian er en av disse og jobber ved Institutt for psykologisk rådgivning i Oslo og sa tidligere til NRK.no at han ikke anbefalte unge å prøve ut konseptet.

– I Norge er det gjort lite forskning som direkte tar for seg datingfenomenet sugardating og effektene det har på psykisk helse. Men forskning fra andre land viser at jenter som selger tjenester til såkalte sugardaddies er mer utsatt for vold og overgrep, som vi vet kan ha svært alvorlige psykiske konsekvenser, sa han til NRK.no.

I 2017 publiserte NRK-serien «Innafor» en episode om sugardating, hvor sexspaltist i Vouge, Karley Sciortino, fortalte at hun tror det er en glidende overgang fra sugarbabe til eskortepike.

– Hvis man spør en vanlig jente om hun vil være en prostituert, vil hun si nei. Men det hadde kanskje vært annerledes om man spør om hun vil bli spandert på en middag av en kjekk fyr, som også gir henne 500 dollar.

– Om man tar imot de 500 dollarene og gjør denne datingen en stund uten å bli redd eller føle ubehag, er det kanskje lettere å gå videre til å bli eskorte, foreslo Siortino i 2017.

Fryktet for livet sitt på en date

«Teresas» sugardating har heller ikke vært problemfritt. I dag møter hun alltid en sugardaddy i offentligheten. Det er spesielt én hendelse som har gjort henne var på dette.

En gang var hun på date med en mann som kjørte henne til et utsiktspunkt. Det var kveld, mørkt og langt unna andre folk.

– Så spurte han om jeg ville gå en tur inn i skogen, sier «Teresa».

Da blinket varsellampene hennes.

– Det var veldig ubehagelig. Da ble jeg ganske bekymret for mitt eget liv og tenkte at jeg måtte komme meg vekk fra situasjonen.

På en veldig pen måte spurte «Teresa» om det var mulig å bli kjørt hjem.

– Han ble litt sjokkert og fornærmet av at jeg var redd for å bli med han. Men slike ting kan man ikke bry seg om. Til syvende og sist handler det om mitt velvære. Det må han som sugerdaddy respektere. Gjør han ikke det, finnes det andre som gjør det.

Føler «Teresa» at hun har kontroll?

«Teresa» anerkjenner at hun kanskje var for ung da hun startet.

– Jeg burde kanskje ha ventet, nettopp fordi man som 18-åring er ganske ung og ikke alltid vet hvordan man skal sette grenser for seg selv.

– Nå har jeg full kontroll. Men jeg vet at man fort kan miste den og at grenser kan bli visket ut, på en måte.

«Teresa» mener man må vite hva man vil når man starter, vite hva man finner seg i og hva man ikke finner seg i, og holde godt på det.

– Jeg sier ifra med én gang. Det er ikke noe «men».

– Hvis ikke kan hvem som helst overtale deg til gjøre noe du kanskje ikke vil. Har du ikke et klart bilde av hva du skal, målet ditt, blir det vanskelig.

Gikk over til å bli nettkjæreste

I dag er «Teresa» 22 år og driver stort sett med sugardating i form av å være en internettkjæreste.

Hun innrømmer at selv om sugardating handler om å knytte nye relasjoner, handler det i bunn og grunn om penger.

– Hvorfor fortsatte du som sugarbabe?

– Helt ærlig, på grunn av pengene. Det var vel mest fordi jeg merka det kom inn ganske mye av dette.

– Men samtidig syntes jeg det var hyggelig å møte disse menne snoke litt i privatlivet deres, og hvorfor de i det hele tatt ville møte en jente bare for å spise og snakke. Det var fengende.