Tror du på Dommedag?

Konspirasjonsteoretikerne er sikre.

Nok en gang er vi enden nær. At jorda går under i 2012 er ikke noe nytt, men siste tegn som peker i denne retningen er i følge konspirasjonsteoretikere tsunamien og jordskjelvet som rammet Japan før helgen.

Regnestykket er som følger:
Datoen for World Trade Center (11.09.01) + datoen for jordskjelvet utenfor Japan (10.03.11), = 21.12.12, som fryktes å være Dommedag.

Heller ikke Dommedag i seg selv er noe nytt. På nettet bugner det av blogger, forum, nedtellingsklokker og synsere, og alt peker i samme retning – verden står for fall. Verdens undergang har blitt spådd i årtusener, og alt fra meteorer til moralsk forfall har vært grunnlaget for spådommen. Men er 2012 det rette svaret?

New Age

Asbjørn Dyrendal er dr. art. og førsteamanuensis i religionsvitenskap ved NTNU, og forfatter av boka Dommedag: Verdens undergang før og nå, som ble utgitt i 2008.

Asbjørn Dyrendal har gitt ut boka Dommedag. (Foto: Jon Eeg)
Asbjørn Dyrendal har gitt ut boka Dommedag: Verdens undergang før og nå. (Foto: Jon Eeg)

Etter å ha presentert problemstillingen høres en lattermild forfatter i andre enden av røret.

– For at det regnestykket skal stemme er det forutsatt at man regner jordskjelvet ut i fra amerikansk tid, og ikke japansk. Disse tolkningene er alltid vestlig orientert.

Han forklarer at bakgrunnen for at nettopp denne datoen er så spesiell startet med satiriske tolkninger og spekulasjoner av en av mayaindianernes langtidskalendere, som ender nettopp 21. desember 2012.

New Age-bevegelsens tolkning av tidsregningen satte fart på spekulasjonene på 80-tallet.

Mayaene var på høyden av matematikk og astronomi fra ca. år 200 e.kr til år 950. De hadde en mer nøyaktig tidsregning enn den gregorianske kalenderen vi følger i dag, og mange mener at de har forutsett flere historiske hendelser som gir tolkningen en viss troverdighet.

Hva mayaene selv mente med denne datoen er det ikke tatt hensyn til.

D-dag er underholdning

Ordet “Doomsday” (Dommedag) gir 9 850 000 treff på Google, og Dyrendal tror det er mange grunner til at folk er så opptatt av Dommedag.

– Interessen for Dommedag dukker opp innimellom, fordi det er underholdende for de som tror på det, men også de som ikke tror. I bunn og grunn er det en interessant historie, med en spenningskurve, drama, advarsel, med klare skurker og fiender, hvor den som advarer om Dommedag identifiserer seg med helten og resten er de ignorante massene som skal opplyses.

Underholdning er et stikkord når det kommer til Dommedag, og det kan ligge mye penger i det. Utallige filmer, bøker og tegneserier er laget om temaet – sist kjent er katastrofefilmen “2012” som bygger opp under New Age-tolkningen av Mayakalenderen. Filmen spilte inn utrolige 225 millioner dollar den første helgen.

 

Les: Birger anmelder “2012”

Vitenskap vs. religion

Det finnes riktignok mange tolkninger av hva Dommedag er, og det spenner i både positive og negative retninger. Dyrendal bruker uttrykkene “endetid” eller “vendetid”.

– Det er den dagen da noe enten ender – altså tar slutt, eller at noe vender – det vil skje en endring.

– Noen tror at menneskeheten skal forgå. Andre tror at skjevheter og galskaper skal rettes opp.

Men Dyrendal betrygger med at i tolkninger av spådommer vil det aldri dreie seg om at verden vil eksplodere. I vitenskapen derimot er det andre forventninger til Dommedag.

– Det er mange muligheter i vitenskapen – gammaglimt og andre naturkatastrofer, meteoritter og atomkrig.

Les: Dommedag: Ufoene kommer 14. oktober

I kristendommen er Dommedag når Kristi “ved alle tings ende og etter de dødes oppvåkning, ved sin gjenkomst på jorden skal holde dom over jorden og dens gode og onde mennesker”, som kan bety at når Jesus vender tilbake, vil verden gå under.

– I religion er det ofte knyttet til profetier, forklarer Dyrendal. En endelig kamp mellom godt og vondt, men igjen så brukes det mye symbolspråk, det snakkes om “Endetidens trengsel og frelse” osv. Det er mange måter å tolke dette på, men det snakkes alltid om tegn på at denne fortellingen sier oss at denne hendelsen er forutsett.

Hva om du tror på Dommedag?

For de som virkelig tror at Dommedag er nær kan det være svært alvorlig.

– Folk har brukt masse penger, reist, sagt opp jobben, bygd bomberom og oppholdt seg i bomberom og ventet på at det store skal skje. Enkelte har også begått selvmord, men da er gjerne situasjonen mer kompleks, understreker Dyrendal.

Videre forteller Dyrendal at folk reagerer på forskjellige måter ved tanken på at Dommedag kan være reell.

– Noen blir engstelige og deprimerte. Noen isolerer seg, kjøper inn mengder med hermetikk og gjør ekstreme ting i håp om å overleve. Mens andre igjen lever normale liv og diskuterer med de rundt seg.

Nostradamus

Det er ikke første gang verdens undergang er spådd. Flere har forsøkt tidligere, blant annet tidenes mest kjente Dommedagsprofet.

Nostradamus var matematiker, forfatter og astronom, og levde på 1500-tallet. (Foto: worlds-smartest-man.com)
Nostradamus var matematiker, forfatter og astronom, og levde på 1500-tallet. (Foto: worlds-smartest-man.com)

– Nostradamus spådde verdens undergang i 1999, sier Dyrendal.

Mange mener at Nostradamus forutså Den franske revolusjonen, første og andre verdenskrig, atombomben og angrepene på World Trade Center, og derfor var det stor sannsynlighet for at hans spådommer er sanne.

Allikevel er profetiene hans såpass diffuse at mange mener det kan tolkes litt i den retningen man selv ønsker. Noe som kanskje bekrefter dette er at ingen av spådommene hans har blitt trukket fram før i etterkant av hendelser.

Som vi alle vet skjedde det lite rundt verdens ende i 1999.

– Så og si alt Nostradamus har spådd er forankret i USA. Hvorfor i all verden skulle Nostradamus bry seg om USA? Han bodde i Frankrike. Det er ahistorisk og en nærsynthet på egen geografi. De som tolker spådommene på denne måten er de samme menneskene som er opptatt av konspirasjonsteorier.

Les: Trygdekontorets dom over konspirasjonsteorier

– Da ender de med sånne regnestykker som 11. september, pluss jordskjelvet i Japan. Hvorfor akkurat Japan? Hvorfor ikke jordskjelvet på Haiti i fjor? Fordi da kommer de ikke fram til noen spesiell dato og derfor hopper de over de hendelsene, avslutter Dyrendal.

99 Responses to “Tror du på Dommedag?”

 1. Jan

  Hvis de trodde at jorden ble skapt på noen få dager, så er det kanskje ikke så rart at de trodde at “dommedag” skulle skje i løpet av et par tusen år?

  Sjansen for at jorden blir truffet av en kjempekomet i løpet av noen hundretusen eller millioner år er vel til stede, så “dommedag” kan vel oppstå lenge før planeten dør en naturlig død.

  Kanskje det er dagen det går opp for menneskene at permafrosten tiner og vi innser at vi ikke klarer å stoppe den. Da er det på tide å kjøpe noen flasker med solkrem og aksjer i rec 😉

  Kanskje dommedag er dagen da menneskene slutter å være religiøse? Eller kanskje det er dagen da alle mennesker blir religiøse?

  Eller kanskje det er pengesystemets dommedag? Kanskje det er dagen for et megaskjelv i Tokyo som tar knekken på verdensøkonomien? Det kan jo regnes som “verdens undergang” slik vi kjenner verden idag. Det gir jo muligheter til å løse alle kjente store problemstillinger i en ny samfunnsmodell.

  Kanskje det er noen skumle nazister på baksiden av månen som kommer å besøker oss den dagen. Den som lever får se.

 2. Martha

  Jeg undres på hvorfor folk er så interessert i dommedagen. Jeg synes at det er like viktig og tenke på at engang skal jeg dø. Da trenger en jo ikke å tenke på dommedagen.
  Det er mange ting som kan skje ett menneske gjennom livet.
  I Bibelen står det jo at ikke engang Guds engler vet nårtid dommedagen blir.
  Nei ta hver dag som en gave som er ubrukt for feiltrinn og tunge dager. La oss glede oss over de små gleder i livet i stede for å tenke på dommedagen. Evigheten skal en forberede seg på hele livet og da er det ikke så viktig med dommedagen. Selvfølgelig for den som er redd den må de personene ordne opp i sitt eget liv og får tryggheten.
  At alle skal vite alt det er noe som en vet at vi ikke skal.
  Vi skal ikke vite alt, men kanskje mere godta at dette skjer.

 3. Nils-Marius B.

  Verden kan sikkert gå under i løpet av få år, men det har da ingenting me spådom eller høyere krefter ^^

 4. svein

  Lurer på hvordan man er kommet fra til år 2012? Mayaene hadde jo ingen kontakt med oss på denne siden av Atlantereren. Dermed hadde dem jo ingen relasjoner om vår tidsregning .

 5. MOHAMMAD

  Det mye som skal skjel før dømmedagen kommer eneste og den beste teorien som er og gjelder det er Islam som står for den.Dere får studere og lære av det.

  • Toma

   *sigh* religion er overtro. Jeg tror kun på meg selv. Det burde du oxo. Se forresten hvor mye elendighet religion fører til.

   • Ayoub

    Hvordan kan du tro på deg selv? Hvordan kom verden til sin eksistens? Og hvor kommer da så alle disse bøkene fra? Og er alle disse religiøse profetene og bud-skaperne bare oppspinn?

    Jeg er ganske godtroende, og mener faktisk at det ikke er religion som skaper disse “elendighetene” du snakker om. Det er faktisk de som ikke er troende som skaper elendighet, og skylder på de religiøse.

    Her er et godt eksempel, der min far og biskopen som viser at det ikke er religion mot religion, men at det er religiøse mot ikke-troende. http://www.adressa.no/meninger/article1457016.ece

 6. Tove

  Hva med datoen for Tsunamien som tok langt flere liv få år tilbake, eller jordskjelvene i Tyrkia, Hawai, osv. Passer de ikke inn i regnestykket kanskje? Det er ikke vanskelig å finne det svaret man ønsker, om man bare er selektiv nok med opplysningene man legger inn:)

 7. übernerd

  Dem som tror på dommedag, konspirasjonsteorier, horoskop osv. er mennesker som er for svake til å innse sannheten: At hvorvidt menneskene lever eller dør betyr ikke den dritt i et universelt perspektiv. Hvis solen går nova i morgen, vil kanskje noen ETer om noen tusen år legge merke til at ei stjerne lyser litt kraftigere enn de andre. Jorden er så ubetydelig at dens ødeleggelse ikke engang vil bli registrert! Og at noen i hele tatt skal registrere ødeleggelsen av hele solsystemet, krever at det finnes intelligent liv innenfor en radius på noen tusen lysår. Noe som er alt annet en sannsynlig.

  Og når det har null betydning hvorvidt hele solsystemet blir ødelagt annet enn at MULIGENS en eller annen astronerd av en ET får oppkallet en nova etter seg slik at han/hun/den kan skryte av det på neste nerdekonferanse, så er menneskehetens betydning så minimal at det er helt latterlig. Og hvis vi da begynner å snakke om enkeltindivid? Det finnes ikke engang en definisjon på hvor ytters verdiløst og ubetydelig et menneskeliv er. Og det takler ikke dem som er skapt i “guds bilde”. Så derfor må de finne på alle mulige slags fantasier for å rettferdiggjøre sin eksistens.

  Og det verste av alt er at alle slags fantasier om hvor viktig menneske er kan motbevises med et enkelt spørsmål: Hva blir konsekvensene hvis du dør i morgen? Med unntak av forandring av noen tidsskjema, en ny ansettelsesrunde og tap av et familiemedlem, har det egentlig noen samfunnsmessig betydning? Er det noen som har tenkt å gjennomføre noe verdensrevolusjonerendes i morgen? Som å finne opp superledere som fungerer ved normal temperatur? Tror ikke det….

  Og hvis en ønsker å være skikkelig stygg, så snur en på det: Hva blir konsekvensene hvis du lever i morgen? Den er ufin. 🙂

  Så den eneste måten et menneske kan få verdi, er hvis en fokuserer på sitt eget mikrokosmos: Familie, venner, kollegaer og lokalsamfunnet. Og da blir dommedag og konspirasjoner helt irrellevant. For hvordan kan en da måle sin verdi når de menneskene som setter pris på en også forsvinner? Så å bekymre seg for dommedag er totalt bortkastet. For hvis dommedag kommer, så har det ingen betydning uansett fordi det ikke vil bli overlevendes som kan sette det i betydning. Og det er en brutal sannhet. Så brutal at de fleste flykter til engleskoler og annet tull fordi de ikke takler det.

  Men hvis en takler det, så er det egentlig et fordømt fint livssyn å leve etter. For da får en ting i perspektiv slik at en begynner å verdsette det som er viktig: Nemlig ens eget mikrokosmos. For hvis verden går under i morgen og det ikke har noen betydning, kan en like godt pleie relasjoner i dag. Om ikke annet fordi det får en betydning for dem du interagerer med. Men egentlig så er dette også totalt bortkastet i den store sammenhengen. 😉

 8. Lotta

  Synest media bør tenke seg om to ganger, og ta litt hensyn til de som er plaget med angst. Dette er ingenting å spøke med. jeg jobber med slike mennesker hver dag. og det som står sentralt i samtalen nå er dommedagsprofetier..
  Å dra hjem fra jobb og vite at det finnes mennesker som sitter hjemme å tenker på disse datoene og er redd for hva som kan skje, er for meg veldig trist.
  vi som har den evnen at vi kan se realiteten i dette, har ikke noe problem med å si til oss selv at dette er bare tull. men for de som har en psykisk lidelse og har lett for å få vrangforestillinger, så kan dette være en svært alvorlig nyhetsrepotasje.

  Så bruk sunn fornuft, tenk dere om to ganger før dere publiserer noe. 🙂

  • Tbone

   Da ville jeg foreslått at de med angstproblemer holder seg unna medier sånn generelt.

   ATOMAPOKALYPSEN ER NÆR!
   STRÅLINGSFARE!
   SOGNEFJORDEN KOKER ETTER JORDSKJELV I JAPAN

   Kjære vakre vene!

 9. FrodeFF

  Hvis noe i det hele tatt skal kunne kalles dommedag, må det være den dagen da mennesket oppdaget at de ved egen hånd var iferd med å utslette seg selv. Den dagen er forlengst passert, og man er godt igang med å gjøre det ulevelig på jorden.

  Fraværende politisk styring har ødelagt det som kunne kalles demokrati. Pengemakten rår! Og alle som har litt vett oppi hodet vet at “næringslivet” er ensbetydende med å utbytte jordens ressurser til egen vinning fortere og fortere. Vi akselererer ned i avgrunnen.

  Dommedag er passert når barn blir syke som følge av sine forfedres handlinger.

  • Toma

   Helt enig. Religoin, makt (i gale hender) og penger ødelegger kloden vår.

 10. fegnestykket blir feil

  Gubbene som fant opp tidsregningen vår brukte romertall, og romertallet 0 finnes ikke. Årstallet vårt er 1 år feil, siden år 0 ble til år 1. Så mye for magiske årstall.

 11. He-Chan

  Er det bare meg som ser regnefeilen?

  “Regnestykket er som følger:
  Datoen for World Trade Center (11.09.01) + datoen for jordskjelvet utenfor Japan (10.03.11), = 21.12.12, som fryktes å være Dommedag.”

  Jordskjelvet og tsunamien kom da vel på fredag 11.03.11? http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Tōhoku_earthquake_and_tsunami

  Synes det blir litt vanskelig å bortfoklare til og med med tidsforskjellen.

  -nikke-

  • Toma

   hahaha….. dag og månte er FEIL. Året 01 +11=12 er riktig 🙂

 12. lille meg

  Det er rart og sitte trygt i sin egen sofa og se naturen føyse vekk menneskeskapte verdier, det var visst ikke mye verdt, og vite at så mange mennesker nå kalles hjem til Gud og evigheten. Plutselig slapp de og trengte ikke mer plage seg her nede. Det er de som blir igjen som får det vondt sier min søster og om den som dør fikk gjøre det uten smerte, da kan det jo like gjerne være en befrielse. Selv det med smertene, tror ikke at det gjør noe i det øyeblikket man vet det er det aller siste man kjenner, verre blir vel panikken over og ikke være klar eller angsten for det ukjente, skjønt den varer jo ikke!

  Jeg tror at det og bli syk og dø eller og bli utsatt for en ulykke, er en uskyldig sak. Så sant man ikke har drept noen, plaget i hjel noen, kan man med verdens beste samvittighet møte sin skaper. Karma betyr at livet gir oss sin feedback, men det er også noe som heter vårt dharma. Og den er vår skjebne. Det er bedre og dø når ens egen skjebnetime er slagen enn og leve videre i en annens skjebne heter det. For den som følger i sitt eget spor har naturens støtte. Og livet selv er utrettiget i rettferdighet. Hva annet kan et menneske gjøre enn og ta det som det kommer! Naturen gir oss smerte når vi ikke handler i overnstemmelse med naturens lover. Og at vi trenger feedback med hensyn til alle disse kjernekraftverkene er ikke så rart! Vi prøver og rå med ting vi ikke er herre over! Vår frie vilje innebærer at ting får følger.

 13. Basse

  Det er masse bøker skrevet om 2012, da må det jo bare være sant da. Alt som sort på hvitt leses kan, tolkes i sannhet bør.

 14. Ole Stavrum

  Dommedag kommer, men dagen og timen vet kun vår frelser og Gud

 15. Otto

  Tror på den dommedag som Bibelen omtaler. Men der står det at “den dagen eller timen kjenner ingen”. Ergo ikke noe å spekulere i. Tegnene som omtales bør heller ikke skremme, ihvertfall ikke de som tror seg frelst.

 16. Julianne

  Dommedag er feil ord å bruke. Husk at dette er nok et ord media bruker for å skape frykt.

  2012 handler ikke om noe annet enn en forandring vi mennesker går igjennom, som allerede har startet. Vi starter å våkne opp, og illusjonen vi våkner fra er egoet. I løpet av 2011 og 2012 starter mange mennesker å leve fra hjertet istedefor egoet. Noe som vil skape stor forandring på denne planeten. Vi innser at forandring må skje innenfra og ut. Vi må gi slipp på alt hat i hjertene våre. All sjalusi, all misunnelse, all forakt, vi må gi slipp på alt av det. Noe av det vanskeligste for et menneske å gjøre, innse at du har ingen andre enn deg selv å dømme. Ingen kommer for å redde oss. Det er VI som må gjøre forandring!

  Noe kommer til å ta slutt i 2012, men ikke Moder Jord! Hun vil fortsette å blomstre! Og vi skal hjelpe henne! Vi skal skape himmel på jord!
  Vi er alle en! Og vi er alle vakre og kraftfulle. Vi kommer til å huske dette om ikke så lenge. Noen av oss gjør det allerede.!

  Ja, det vil komme naturkatastrofer, men det er vi mennesker vant til, og de har startet allerede. Det er ikke noe vi kan gjøre med det. Man må bare akseptere at ingenting i den materielle verden er for evig. Alt er i konstant forandring!

  Lykke til alle sammen. Ikke la frykt oppsluke hverdagen din. Ikke la noen andre bestemme for deg! Let etter svarene inni deg selv. Du trenger ingen politikere, åndelig mestere eller noen andre for å finne svaret.

 17. me

  Je trur itte at jorden går under..
  Je har blitt spådd at je ska bli 80-90 år og er nå bare 20….
  så trur itte at jorden går under i 2012

 18. sopp

  Det hersker total forvirring her ser jeg.
  Selvfølgelig finnes det en “dommedag”. Det er den dagen jorden blir et ulevelig sted.
  Selvfølgelig finnes det konspirasjoner. De oppstår og gjennomføres overalt hele tiden, ifra skolegården til internasjonal topp-politikk.
  Mennesker er en del av naturen men vi er ikke universets sentrum av den grunn.
  Naturen har mange fantastiske geometrier og strukturer, men det å summere sammen to menneskeskapte datoer er ikke en av dem.

 19. Dlarah

  Som oftest er det de som er reddest for å dø (bevisst/ubevisst) som henger seg opp i slike teorier, fordi det gir grunnlag for deres irrasjonelle frykt

 20. Harald Brobakken

  Å komme med slike påstander vitner om mennesker som ikke bruker sin intelligens, som de har fått fra universet, til å villede folk, og de befinner seg fortsatt i middelalderens metaforiske verden, isteden for den virkelige verden vi er i nå.

 21. Anonym

  Har man lett for å få vrangforestillinger, er det ikke mye man bør se, lese eller høre.  – En kjærlighetshistorie med lykkelig slutt, kanskje….

 22. Anonym

  Bøkene er skrevet av forfattere, og ja – profetene var bud-skapere. Skapte oppspinn.
  Hva religioner har hatt av betydning for menneskene, vet vel de fleste opplyste mennesker i dag. Noen religioner har hatt evnen til å være “up to date”, og det er fint at de er imøtekommende ovefor de som kommer inn fra den litt mer mørke tidsalder. Fint at dere finner hverandre, da det blir litt lettere for oss andre å vite hvor vi har dere. Ikke glem et uttall millioner indere som tilber steiner, fordi steiner også har sjel. Ingen skal vel settes utenfor i disse samtalene?
  Og det hadde vært fint om dere pratet litt med gærningene i Nord-Irland.

 23. Anonym

  Nei, deres kalender var skapt med astronomi, ikke religiøse anfektelser. Slutten av deres tidsregning (som går i sykluser) er sammenfallende med det vi kaller 2012 e.k.

 24. Anonym

  Jo da, de fanatiske kristne tror at jorden – og den totale skapelsen –  skjedde for ca. 6000 år siden. Det står faktisk i bibelen, og hvis man er litt fleksibel dekker vel dette det gamle testamentet.
  Nå er Mattelæreren kanskje så ung at han/hun ikke har fått med seg at vi  inntil for få år siden skrev “f.Kr.” og “e.Kr.” ved årstall (før og etter Kristus). Selv om det er mange rare tolkninger av bibelen, tror jeg ikke på denne… 

 25. Anonym

  Dakar… Enten er du svært ung, eller har dårlig utviklede sjelsevner.
  DU har VIRKELIG fått satt på SKJERMEN hva DU MENER!!!  Og det er vi så glad for.  SKjønn det a!