Twitter er mediet som sprer nyheter raskere enn mediene, og som ved få tastetrykk gir deg muligheten til å spre meldinger ut til hele verden.
Etter helgens tragiske hendelser har flere funnet trøst i å spre kjærlighet og oppmuntringer gjennom sosiale medier. Twitter og Facebook har vært kilde til nyheter, trøstende ord og omsorg. Det har folk satt pris på.
Nå florerer meldingene som takker venner på sosiale medier for støtte.
Gode ord
Fra minuttet bomben i Regjeringskvartalet gikk av, kunne du lese korte meldinger og oppdateringer om hva som hadde skjedd på flere sosiale medier. Da Utøya ble angrepet oppdaterte ungdommen andre om situasjonen via Twitter. En av de som fulgte utviklingen gjennom sosiale medier var Helle Hoås Grannestad.
– Jeg har funnet mer trøst på Twitter enn i andre media. Her tenker folk mer over hva de skriver, og det er ikke like mye aggressivitet. Twitter og andre sosiale medier har fungert som terapi de siste dagene. Det finnes noen fantastiske mennesker der som gir gode ord og omtanke.
Som medlem av AUF kjente Helene flere på sommerleiren. I stedet for å føle hat mot gjerningsmannen ville hun at folk skulle finne styrke i kjærligheten og i samhold.
Det fikk henne til å poste denne tweeten:
Finn styrke
Helle er redd for konsekvensene av angrepene. Redd for at hendelsen skal skape hat. Samtidig forstår hun at noen velger å legge gjerningsmannen for hat.
– Jeg skrev Twitter-meldingen i en veldig vanskelig stund. Jeg hadde vært oppe hele natten, og vi hadde akkurat fått tallene på omkomne. Da var det over 80 drepte. Hvordan kan en mann finne så mye styrke i hat? Han kan ikke ta kjærligheten og samholdet fra oss, og om han føler så mye hat kan vi finne enda mer styrke i kjærlighet.
Anders Fagerjord, førsteamanuensis i medievitenskap og sosiale medier, mener Helles Twitter-melding var fantastisk flott formulert.
– Ytringsfriheten som følger med et medium som Twitter krever ansvar. Det skrives mye ubetenksomt. Helles melding passer perfekt til Twitter som er et medium hvor velformulerte setninger egner seg best.
Verdifullt
Thomas Wold, lektor i psykologi ved NTNU har i helgen benyttet seg mye av sosiale medier for å oppdatere seg på situasjonen. Han tror at Twitter kan være et sted for å bearbeide sjokk og sorg.
– Alle reagerer forskjellige på slike hendelser. Noen finner stor trøst i å snakke med andre over sosiale medier. Markeringen av samhold oppleves like sterkt over internett som i det virkelige liv. Det er et fellesskap som er veldig verdifullt, særlig nå på sommeren som flere er vekke fra sin vanlige omgangskrets. Gjennom sosiale medier er det lettere å ha kontakt med disse.
Thomas legger vekt på at selv om Twitter og andre sosiale media har stor betydning for spredning av info, etterlysninger og for å skape samhold i tragedier, skal man være forsiktig. Oppdateringer kommer fortere ut der enn i nyhetsmedia, men ikke alt er like godt kvalitetssikret.
– Ikke alt som står i avisene er sant, og da er i alle fall ikke alt som står på Twitter sant. Hold hodet kaldt og vær oppmerksom på hvem som har skrevet hva, er hans råd.