Her blir guttene svimerka for livet

Utkant: I Øksendalen har guttene sine helt egne tradisjoner som skal gjennomføres før de forlater bygda.

Tirsdag  klokka 22.00 er det premiere på Utkant på nrk3. I serien møter Kristoffer Reinsfelt Arnesen åtte ungdommer på bygda, for å finne ut om det finnes intelligent liv utenfor allfarvei. 

Og hva er det egentlig unge folk driver med så langt vekk fra byliv og ungdomskultur?

Første forsøk på å finne et svar går til Øksendalen og til Lars Peder Stave (23). Ungkaren gleder seg til å sette bygda på kartet.

– Jeg ble med på det her fordi jeg vil vise folk hva det er vi holder på med her i byga, og hvor artig vi har det. Her slipper vi inn alle, og vi som er unge her har et helt unikt samhold.

Kuklengde og skitsnakk

Vi diskuterer alt i fra hvordan “skit’n oss” har vært den siste uka, til utslett og jenteproblemer.

Lars Peder bor alene på et nedlagt gårdbruk, og her møtes kompisgjengen ofte.

– Vi er en veldig åpen gjeng da, kan du si. Vi diskuterer alt i fra hvordan “skit’n oss” har vært den siste uka, til utslett og jenteproblemer. Det eneste vi ikke snakker om er kuk-lengda…

Sikker på det, Lars Peder?

– Hehe, altså…Vi har jo vurdert å lage en lek utav det også. Ta avstøpninger hele gjengen og putte alle i en boks, så vi kan gjette hvem som er hvem sin.

Sånn er det. På bygda lager man moroa sjøl, noe du definitivt får se i første episode av Utkant. Banandrakt, filminnspilling, åker-rally, brannslukningsapparat-kasting og baluba på kjellarstuo, er noen av stikkorda.

Denne blide karen gleder seg til å by på elleville Øksendalen på nrk3. Foto: Thomas Søbstad/NRK.

Kudalinger

Øksendalen ligger på Nordmøre og er en del av Sunndal kommune. Kommunen er kjent for landbruk og produksjon av aluminium, høye fjell og lakseelva Driva.  Øksendalen alene har 250 innbyggere, og en av dem er altså sjarmøren Lars Peder.

Det han liker minst med å bo så grisgrendt til, er at de må kjøre inn til  Sunndalen for å handle.

Vi veit at vi ikke er urbane, og prøver ikke å være det heller.

– Der tror de at de er litt urbane og kaller oss fra Øksendal’n for “kudalinger”. Men vi veit at vi ikke er urbane, og prøver ikke å være det heller. Vi har kanskje litt større innsikt, og vet at det finnes en verden utenfor Øksendalen, sier Lars Peder og legger til at ikke alle sunndalinger er like håpløse. 

 Såå.. hva bør folk vite om Øksendal’n?

– Det er mye bra folk her og vi gjør oss ikke til. Jeg håper folk ser at vi bare er oss sjøl. Det er selvfølgelig mange tullinger som bor her også, men vi er ekte, sier Lars Peder.

Jævla gøy

Kristoffer Reinsfelt Arnesen, programleder i Utkant (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Kristoffer Reinsfelt Arnesen, programleder i Utkant (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Kristoffer Reinfelt Arnesen(33) gleder seg max til Utkant-premiere, og mener han har hatt tidenes herligste jobb.

– Det har vært utelukkende jævla gøy! Jeg fikk oppleve Norge på sitt mest sjarmerende, og jeg ble oppriktig glad i alle de som stiller bygda si til disposisjon for nrk3. Jeg fikk lyst til å bli igjen alle stedene jeg besøkte, sier han.

For folk som ikke er lokal-kjent kan det være vanskelig å finne fram til distrikt-Norges mest gjemte skatter, noe programleder Kristoffer Reinsfelt Arnesen fikk erfare på jakt etter Lars Peder.

Det ser ut som en bola Freia-reklame.

– Hvis du skal til Øksendalen så må du følge veldig nøye med, for når du kommer ut av tunnelen så er dalen forbi iløpet av få sekunder. Det ser ut som en bola Freia-reklame med sandstrand, grønne enger og pur bondeidyll så langt øyet rekker. 

Tirsdag klokka 22.00 er det altså klart for det første av åtte ærlige møter med ungdom fra utkant-Norge. På nrk3, og på p3.no/utkant!