Her blir guttene svimerka for livet

Utkant: I Øksendalen har guttene sine helt egne tradisjoner som skal gjennomføres før de forlater bygda.

Tirsdag  klokka 22.00 er det premiere på Utkant på nrk3. I serien møter Kristoffer Reinsfelt Arnesen åtte ungdommer på bygda, for å finne ut om det finnes intelligent liv utenfor allfarvei. 

Og hva er det egentlig unge folk driver med så langt vekk fra byliv og ungdomskultur?

Første forsøk på å finne et svar går til Øksendalen og til Lars Peder Stave (23). Ungkaren gleder seg til å sette bygda på kartet.

– Jeg ble med på det her fordi jeg vil vise folk hva det er vi holder på med her i byga, og hvor artig vi har det. Her slipper vi inn alle, og vi som er unge her har et helt unikt samhold.

Kuklengde og skitsnakk

Vi diskuterer alt i fra hvordan “skit’n oss” har vært den siste uka, til utslett og jenteproblemer.

Lars Peder bor alene på et nedlagt gårdbruk, og her møtes kompisgjengen ofte.

– Vi er en veldig åpen gjeng da, kan du si. Vi diskuterer alt i fra hvordan “skit’n oss” har vært den siste uka, til utslett og jenteproblemer. Det eneste vi ikke snakker om er kuk-lengda…

Sikker på det, Lars Peder?

– Hehe, altså…Vi har jo vurdert å lage en lek utav det også. Ta avstøpninger hele gjengen og putte alle i en boks, så vi kan gjette hvem som er hvem sin.

Sånn er det. På bygda lager man moroa sjøl, noe du definitivt får se i første episode av Utkant. Banandrakt, filminnspilling, åker-rally, brannslukningsapparat-kasting og baluba på kjellarstuo, er noen av stikkorda.

Denne blide karen gleder seg til å by på elleville Øksendalen på nrk3. Foto: Thomas Søbstad/NRK.

Kudalinger

Øksendalen ligger på Nordmøre og er en del av Sunndal kommune. Kommunen er kjent for landbruk og produksjon av aluminium, høye fjell og lakseelva Driva.  Øksendalen alene har 250 innbyggere, og en av dem er altså sjarmøren Lars Peder.

Det han liker minst med å bo så grisgrendt til, er at de må kjøre inn til  Sunndalen for å handle.

Vi veit at vi ikke er urbane, og prøver ikke å være det heller.

– Der tror de at de er litt urbane og kaller oss fra Øksendal’n for “kudalinger”. Men vi veit at vi ikke er urbane, og prøver ikke å være det heller. Vi har kanskje litt større innsikt, og vet at det finnes en verden utenfor Øksendalen, sier Lars Peder og legger til at ikke alle sunndalinger er like håpløse. 

 Såå.. hva bør folk vite om Øksendal’n?

– Det er mye bra folk her og vi gjør oss ikke til. Jeg håper folk ser at vi bare er oss sjøl. Det er selvfølgelig mange tullinger som bor her også, men vi er ekte, sier Lars Peder.

Jævla gøy

Kristoffer Reinsfelt Arnesen, programleder i Utkant (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Kristoffer Reinsfelt Arnesen, programleder i Utkant (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Kristoffer Reinfelt Arnesen(33) gleder seg max til Utkant-premiere, og mener han har hatt tidenes herligste jobb.

– Det har vært utelukkende jævla gøy! Jeg fikk oppleve Norge på sitt mest sjarmerende, og jeg ble oppriktig glad i alle de som stiller bygda si til disposisjon for nrk3. Jeg fikk lyst til å bli igjen alle stedene jeg besøkte, sier han.

For folk som ikke er lokal-kjent kan det være vanskelig å finne fram til distrikt-Norges mest gjemte skatter, noe programleder Kristoffer Reinsfelt Arnesen fikk erfare på jakt etter Lars Peder.

Det ser ut som en bola Freia-reklame.

– Hvis du skal til Øksendalen så må du følge veldig nøye med, for når du kommer ut av tunnelen så er dalen forbi iløpet av få sekunder. Det ser ut som en bola Freia-reklame med sandstrand, grønne enger og pur bondeidyll så langt øyet rekker. 

Tirsdag klokka 22.00 er det altså klart for det første av åtte ærlige møter med ungdom fra utkant-Norge. På nrk3, og på p3.no/utkant!

25 Responses to “Her blir guttene svimerka for livet”

 1. Anonym

  Tja, Finnes det noe Intelligent LIV i Oslo da, Ei hel Regjering med tullinger som absolutt ikke veit hva de driver med, prater om for høye lønninger til seg selv og OljeFondsjefen som stjeler 13 millioner til seg sjøl i Lønn og + at Han kaster milliarderene på krig tull og tøys og har satt av penger i skatteparadis som alle kjeltringene i Oslo også har pluss milliardene som Statsminister Jens kaster til Gro Harlen Brundtland i UN, New York som ødela all Klima siden 2002 med Kyoto tullet og 2012 med Rio tullet, så hva skriver dere om !!

 2. Anonym

  Som et resultat av ufattelig mye ødelagt Natur og villmark inne i det som kalles  “byen”, finnes det ikke lenger intellegente mennesker utenfor fe-risten til byen fra landsiden…. slik kan ikke fremtidens Norge ha det.

 3. ola normal'n

  Finnes det intelligent liv i Norge?
  burde kanskje være et mer intelligent spørsmål.

  Jeg har ikke sett dette programmet, men det meste av det jeg har sett, og som er produsert fra Oslo – mafiaen, holder jo ganske lav standard. 

  • Anonym

   Ville kanskje ikke lete etter intelligent liv i en reality-TV serie.

   • Anonym

     På hvilken måte? Bortsett fra at det sikkert gjør mye mer vondt? Det er det å merke seg selv jeg snakker om.

     • Anonym

      Vel. En nål som stikker tusenvis av hull fylt med blekk inn i huden. Eller brennmerking.
      Ingen av delene virker veldig tiltalende på meg, og jeg tror det er vanskelig å argumentere objektivt for hvorfor det ene er verre enn det andre. Men subjektivt kan man jo selvfølgelig mene det ene eller det andre.

      • voi jummalauta

        Jeg forsvarer ingen av delene, synes begge er passe idiotisk. Jeg påpeker bare at litt prikking i huden er  forskjellig fra en forbrenningsskade.

 4. Anonym

  Sjokk at noen fra Oslo skal fremstille utkants Norge som dette.. lolz

 5. Anonym

  Syns det er flott med ungdom som gjør dette. Viktig med mangfold og ulike tanker/meninger.

 6. Anonym

  Manns-riter ER rare, universelt ! Selv om noe dumt, så er dette ekte. Metroseksuelle bønnespirer fra byen = usj !

 7. Nikolai Hoftun

  Ødelegger vel kanskje en fin rompe. Vil kvinnene synes så bra om dette? Hadde vel vært bedre om kvinnen kunne svidd inn sitt merke på rompa, som et eierskap 🙂 Men det blir vel som ved tatovering, et problem ved skilsmisse.