Urørt-musikken som går på skinner

Hør hvilke 24 Urørt-låter som lydlegger togreisa fra Trondheim til Bodø, i Nordlandsbanen minutt for minutt!

Tidligere i år oppfordra P3 Urørt-artister om å bli med i konkurransen om å få spilt sin musikk i Nordlandsbanen minutt for minutt, ved å tagge låtene med Nordlandsbanen.

Les også: Din musikk på Nordlandsbanen?

Den nesten 10 timer lange sendinga begynner 29.desember klokka 16.00, og en rekke Urørt-artister kan glede seg til å dele sin musikk, mens toget krysser polarsirkelen og tøffer av gårde over 295 bruer og 154 tunneler fra Trondhem til Bodø.

En av dem er singer-songwriter Sigurd Julius fra Melhus.

Om Østavind

Foto: Christina Undrum Andersen/Pressefoto.

Hvilke partier av reisa syns du låten din passer best til?

– Det må helst være noe i Trøndelag det da. Kanskje på våren, om kvelden.

Ferden til Nordlandsbanen er nemlig filma gjennom flere årstider. Sigurd Julius har til nå fulgt lite med på “minutt for minutt”-programmene på NRK.

– Det blir jo fort ganske kjedelig. Jeg aner ikke når låten min blir spilt i programmet, og jeg vil gjerne se det, men jeg ikke sikker på om jeg klarer å holde meg våken. Det er jo litt typisk at man sovner akkurat før låta kommer. Men det er sikkert mye bra musikk som jeg bør få med seg.

Når det gjelder andre andre artister sier Sigurd Julius at han hører på alt som driver forbi, så lenge det har noe ved seg. Og det er naturen som har inspirert han til å skrive “Østavind”.

– Den har egentlig intenting med tog å gjøre. Det er en sang om det jeg liker best å gjøre av alt: å være ute i skau’n eller på fjellet.

Her er de 24 utvalgte Urørt-låtene:

Her er låta til Sigurd Julius, “Østavind”:

Creo, eller Ingmar Noman om du vil, har laga “It’s Hip to Be Alive”. Stemningsfull elektronika som sikkert vil gjøre togturen hakket mer hip!

Tromsø-bandet Mining in Yukon bidrar med “Faux Pas”. Låta er, i motsetning til betydninga av tittelen, absolutt ikke noe feiltrinn, og Mining in Yukon byr opp til en deilig og melankolsk togtur der man bare vil sitte og se ut av vinduet og tenke på livet, mens alt passerer. Kanskje på en av Nordlandsbanens mest værbitte partier?

Dr.Sebo har ikke bare tagga låta si med Nordlandsbanen, han har spikka en helt fersk låt for anledninga med toglyder og annet snacks. Det siste innen sjangeren togreise-musikk, her altså!

Etter elleve år med Ralph Myerz and the Jack Herren Band ville perkusjonisten Thomas Lønnheim starte et rockeband. Det ble til Father of a thousand kids, der seks fedre fra Askøy har sildet seg oppi ei tønne for å koke egg av spikersuppe. Det er i hvertfall slik de beskriver seg selv. (Yolo).

Foyn Trio! er en dansk-norsk trio og gjør alt de kan for at du skal få en fin togtur med “Make me smile again”. Det er vokalisten Live Foyn Friis som er gruppas norske representant, noe hun gjør på nydelig vis. Bandet vant pris for Beste vokaljazz-utgivelse under Danish Music Awards i år. Kos deg!

Christoffer Øien er en ekte singer-songwriter fra Trondheim som debuterte med plata Monster tidligere i år. Med en stødig og hes stemme vil han gi alle som ser og hører Nordlandsbanen en behagelige reise!

Nå har vi kommet til den delen av togturen der Onkel Reisende Mac drar fram lommelerka, der Kate Winslet viser Leonardo at hun kan stå på tærne, der Shabana Rehman løfter Mulla Krekar og der hele toget danser svett og crazy polonese med en sjørøverlapp for øyet. (Mens Tom Waits sitter i en krok og spriter opp kaffen, fordi han liker det han ser). Den elleville delen av turen, altså! Oslobanden i Lady Moscow flørter med flere sjangre og gir Nordlandsbanen et kjærlig spark bak med “City by the sea”.

Når vi først er i slaget: Cacadou med “Bear hunting”.  Et av bandets kjennetegn er at alle sangene handler om livet i den imaginære havnebyen Aboretto, og gutta fra Oslo og Hamar kan gjøre togturen utrygg hvis du lar dem.

Bunadselektronikaen er kommet for å bli, skriver FolkE på Urørt.no. FolkE kommer fra Trondheim, byen der Nordlandsbanen starter, og han har lyst til at du skal ta på deg bunaden, skru opp volumet og danse deg gjennom natta! Her er “God natt”:

Mye å tenke på? Det har også Kaja Gunnufsen! “På trikken er det ingen som prater om at mangel på sex har gjort meg til en taper”, synger hun. Det er det forhåpentligvis ingen som gjør på togtur i beste sendetid heller. Eller? Uansett; sett deg på toget, gi finger’n til verden og hør på “Faen Ta”.

Etter å ha kjørt ca 50 mil på Nordlandsbanen kommer toget til Mo i Rana der vi finner Båsmokoret med sine 60 sangglade amatører. Har du sett filmen “Heftig og begeistret” mer enn tre ganger er det kanskje på tide at du tester ut et nytt kor og får ny mat for øyet med Nordlandsbanen. Hør Båsmokoret med “Credo” her:

Humming People er en firerbande fra Oslo og Toten som lager musikk i rock og countryland. Sagnet sier at bandets spede begynnelse går tilbake til 2002, da to fettere møttes på tanta sin låve. Mye har skjedd siden da, og siden desember 2009 har Humming People samarbeida med Frelsesarmeens Fengselsarbeid, og hatt over 100 fengselskonsert i Norge og Sverige. Dette samarbeidet resulterte i en live-innspilling i Halden Fengsel, og plateutgivelsen “Live at Halden Prison”. Her får du deres bidrag til togturen fra barteby’n til Bodø; “Homecoming son”.

Lars K. Boquist spiller bass i Dråpe og gitar i Kratic, men driver også med noen egne prosjekter på si. Drøm deg bort til “Høst&Stilongs”:

Kaj R. Willumsen har snekra sammen en låt som passende nok heter “Nordlandsbanen”. Til denne låta kan man tenke på to ting, litt etter hvor lettskremt du er av musikk: Det øyeblikket i Tre nøtter til Askepott da hun rir avgårde sammen med prinsen, eller når Audrey Horne drømmer om Agent Cooper på pikeværelset, mens Killer Bob er ute og lager skrekk og gru i Twin Peaks. Jada, du kan selvfølgelig tenke på noe helt annet!

Kaj R. Willumsen har to låter med i Nordlandsbanen minutt for minutt, og denne har han kalt for “Saltfjellet”, fjellområdet som skiller regionene Helgeland og Salten i Nordland.

Espen Haugland Mosdøl slapp debutalbumet sitt i fjor høst og ble Ukas Urørt i februar i år. Med Nordlandsbanen får du både sommer,høst,vinter og vår og “Warm winter coats”  holder deg varm på de kaldeste strekningene.

Line Kåsa fra Notodden bidrar med låten “Maybe”  på den nesten 10 timer lange togreisa. Med seg i reiseveska har hun blant annet inspirasjon fra Joni Mitchell, Motorpsycko, Neil Young og Radiohead.

Hvis du er en av dem som blir tørst har du kanskje lyst på “En mikstur av noe lystig og dystert, med en poetisk og drømmende touch” på togturen? I følge Urørt-profilen til Me and Martin er det det du får når du hører “Our place”.

Odin og Øyvind blir også med oss på reisa nordover med låta “Open sea”. Perfekt musikk for reising, uansett framkomstmiddel!

Ósk er et norsk, litt islandsk og litt tyrkisk band bestående av tre gutter og tre jenter fra forskjellige hjørner av landet. Oskar Yazan Mellemsether er kaptein på skuta som hører til i  Trondheim. Gjengen spilte på by:Larm i 2010 og skal spille på Pstereo neste år. Kos deg med det Ósk kaller omsorgsfull melankoli!

D-set, eller Danny Seterdal om du syns det blir for kort, lager stemningsmusikk for film og tv og har mengdetrening i å laste opp låter på Urørt.no. I Nordlandsbanen er det verket “Breeze” som skal få kjørt seg på skinnene.

Mannen bak Ludvig Moon er bare 22 år gammel og heter Anders Magnor Killerud. Fra da han som tiåring fikk sin første gitar har han skrevet utallige sanger, og brukt mye tid alene med gitaren. Nå, tolv år senere, og etter medlemskap i forskjellige band – senest Team Me – er Killerud nå klar for å lette på sløret over sin egen musikk. I høst har han vært i studio, samt spilt sine aller første konserter. Her er “Rainbow Wolf”:

Hvid framstår som Nordlandsbanens mest mystiske Urørt-representant og har kun en låt liggende inne på Urørt.no. Kan vi ikke bare la musikken ta seg av snakkinga? Her er “Fleur de lis”:

 

NRK, med sine Urørt-artister, ønsker alle velkommen om bord. Nordlandsbanen minutt for minutt, årstid for årstid, har avgangstid på NRK2 og P2 kl.16:00 lørdag den 29.desember.

Ta plass, lukk dørene og spiss ørene etter urørt musikk!