Urørtfinalen inntar by:Larm

Urørtfinalen flytter fra Trondheim til Oslo. Lørdag 5. mars avsluttes by:Larm på spektakulært vis med kåringen av Årets Urørt.

Kvelertak-gitarist Maciek Ofstad har tro på at Urørtfinalen knyttes sammen med by:Larm.  Foto: Rashid Akrim, NRK P3
Kvelertak-gitarist Maciek Ofstad satt i juryen i Urørtfinalen 2015. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

Det er bare noen måneder igjen til et av de musikalske lyspunktene i mørketida: Urørtfinalen. Og det er nå klart at det blir minst én vesentlig forskjell mellom neste års finale og de foregående.

Urørtfinalen flytter nemlig fra Samfundet i Trondheim til en egnet scene i Oslo sentrum. Der skal en vinner kåres foran et feststemt publikum på bransjetreffet og musikkfestivalen by:Larms avslutningsdag lørdag. 5 mars.

– Midt i smeltedigelen

Maciek Ofstad har tidligere både vært finalist og jurymedlem i Urørtfinalen. Kvelertak-gitaristen har også omfattende erfaring som bylarmer. Han synes avgjørelsen om å gjøre Urørtfinalen til en del av by:Larm-programmet har positive sider.

– En av fordelene vil klart være at man som fersk artist er midt oppi norsk musikkbransjes smeltedigel og får eksponert seg direkte for sultne bookingbyråer og managere, uttaler han til P3 Musikk.

Ofstad ser imidlertid også utfordringer ved å flytte prisutdelingen.

– Trondheim har et godt musikkmiljø, og det er litt synd at de skal miste en så kul ting som det Urørtfinalen er. Faren kunne også kanskje vært at man som Urørtfinalist drukner i et program som er stappa med allerede etablerte artister. Men med tanke på nivået finalistene har holdt de siste årene, tror jeg ikke det blir et problem, sier Kvelertak-gitaristen, som legger til at han kommer til å savne etterfesten på Samfundet.

– Det mest spennende på mange år

By:Larms bookinggeneral Joakim Haugland gleder seg til Urørtfinalen. Foto: Gitte Johannessen, NTB Scanpix.
Bookinggeneral Joakim Haugland gleder seg til Urørtfinalen. Foto: Gitte Johannessen, NTB Scanpix.

En av dem som gleder seg mest til at Oslos gater blir invadert av en skokk vinnersugne finalister i starten av mars er Joakim Haugland, som er programansvarlig for by:Larm.

– Dette er det mest spennende som har skjedd for norske artister på by:Larm på mange år. Vi ser på dette som en unik sjanse for Urørt-artistene til å møte internasjonal musikkbransje og kickstarte sin vei ut i verden, sier Haugland til P3 Musikk.

– Plassen musikken fortjener

P3s musikksjef Mats Borch Bugge peker i likhet med Haugland på det internasjonale utstillingsvinduet som et utvalgt knippe håpefulle artister kan nyte godt av i mars.

– Med Urørtfinalen som en avslutning på by:Larms siste kveld, vil vi kunne gi den beste uetablerte, norske musikken den plassen den fortjener. Veien er i dag kortere enn noen gang fra nasjonal til internasjonal oppmerksomhet. Gjennom å legge finalen til by:Larm, vil vi kunne synliggjøre finalistene for viktige internasjonale aktører og et stort, musikkinteressert publikum, sier Borch Bugge.

Se vinnerøyeblikket og Kristian Kristensens reprisefremføring av «Lyset» fra Urørtfinalen tidligere i år: