Våre julefavoritter

Blodtørstige julenisser, juleglitrende divaer og innadvendte julemelankolikere. Her er musikkredaksjonens favorittjulelåter.

Det snegler seg sånn akkurat passe mot jul, og det er på tide å bytte ut de vanlige spillelistene med bjelleklang og gamle (eller nye) juleslagere, gjennomtrukket av gode minner og tvilsom estetikk.

Her finner du låtene samlet i en spilleliste:

Spotify | Tidal

Boyz II Men – «Let It Snow»

Det er noe befriende naivt på Boyz II Men sin “Let It Snow” som appellerer til meg. Nittitallets r&b-lydbilde er herlig på plass på denne 23 år gamle julelåten hvor gutta fra Philadelphia leverer stødig vokalmessig. Sporet er løftet fra en tispors-sak titulert Christmas Interpretations. Mye annet høytidssnacks der og, for all del, men denne tar julekaka. Få på den høyhalsede genseren, sett deg foran en Youtube-video som viser en peis i full effekt og la «Let It Snow» dure deg inn i den rette julestemningen.
Ali Soufi

The Killers – «Don’t Shoot Me Santa»

2006-singelen “Don’t Shoot Me Santa” er en litt alternativ julelåt fra Las Vegas-bandet The Killers. Det er vel merkbart allerede i tittelen. Men den fengende poprocken, bjeller og Brandon Flowers sin gjenkjennelige stemme, gjør opp for en dyster beskrivelse av en pistolbærende julenisse. I 10 år har The Killers servert slike julesingler, og nå er alle godbitene samlet på en plate, titulert Don’t Waste Your Wishes.
Anna Kristine Valderhaug

KIDD & Lord Siva – «Nu’ Det Noël»

Våre danske kolleger i DR har samlet den urbane superduoen KIDD og Lord Siva til en mørk banger av en julelåt. Den gatete stilen fra Frankrike har tatt helt over i Danmark de siste årene, og sniker seg mer og mer inn i Norge. Her er det hardtslående bars over en stor og tung beat med en mildere form for julete namedropping. Til å være en skrønete humortekst fungerer det riktignok overraskende godt, og linjer som «medister på min panne / radioen spiller Wham» leveres med overbevisende troverdighet. Det er lett å tenke budskapet er av det tyngre slaget om du ikke er så stødig i dansk, men med en lekker musikkvideo vil helt sikkert julestemninga gå i været.
Eirik Høsøien Havelin

Mariah Carey – «All I Want For Christmas Is You»

Ingen over, ingen ved siden. De som påstår noe annet, lyver. Det blir faktisk ikke jul før jeg har haltet meg gjennom introen, danset ivrig til den krakilske tamburinen og levert noen rimelig pottesure korlinjer (and aaaaaaa-aa-aa-aaaaaaaiiiii). Det er helt andre estetiske standarder som gjelder i desember enn ellers i året, og det er denne låta et strålende eksempel på.
Eli van der Eynden

Som en deilig liten julekaramell, kan du også sette deg godt til rette og sutte litt på denne hakket mer neddempede coverversjonen fra Sea Change.

Raveonettes – «The Christmas Song»

Siden jeg er i overkant begeistret for jul, og nesten krampaktig livredd for å ikke komme i den rette julestemningen, går det stort sett i julelåter hele desember hos meg.

Jazzversjoner av juleklassikere, «på låven sitter nissen»-tralling og Gucci Manes årlige julealbum hører med! Årets album slippes 16. desember. Sjekk ut St. Brick intro!

Men når jeg endelig sitter pakket og klar, på toget på vei hjem til jul, og magen rumler etter pinnekjøtt, da lar jeg den danske duoen The Raveonettes fylle headsettet mitt med lekker, tilbakelent, helt suveren julerock!
Ida Eline Tangen

Bugge Wesseltoft – «Det kimer nå til julefest»

Det er vanskelig å velge ut kun en sang fra Bugge Wesseltofts It’s Snowing On My Piano fra 1997, men «Det kimer nå til julefest» skiller seg likevel ut. Sangen har et midtparti som er så melankolsk fint at jeg nesten holder på å begynne å grine hver gang jeg hører den. Bugge og pianoet hans tar oss gjennom både kjente og ukjente julesanger som til sammen fungerer som medisin mot julestress, kjas og mas. Foreldrene mine satte alltid på dette albumet på julaften når maten var fortært etter timevis med matlaging, gavene pakket opp og den behagelige stillheten senket seg. Og for meg symboliserer It’s Snowing On My Piano nettopp dette – den roen man kan finne i jula. Om man bare tar seg tid.
Synva Skorve Hjørnevik

The Vandals – «My First Xmas, as a woman»

Det jeg nok hører mest på den dag i dag er nok juleplata til Bad Religion, ingen jul uten siden den kom i 2013. Men min faste følgesvenn siden starten av ungdomsskolen og til i dag må nok være luringene i The Vandals sin juleplate Oi to The World. «My First Xmas, as a woman», en slektning av NOFXs «My Vagina», var selvskreven hver jul. Noe den for så vidt fremdeles er, selv om teksten kanskje ikke har tålt tidens tann.
Jørn Kaarstad

Marius Ergo – «Big Star, Baby»

Marius Ergo har spilt i en haug norske indieband de to siste tiårene, mest kjent er bassinga i Lukestar. Debutsoloalbumet kom allerede i 2009, mens han i fjor ga ut et par singler som tyder på at han sysler med mer musikk under eget navn. Begge låter som den fengende og luftige alternativrocken fra 1970-tallet, og julelåta er både kalt opp og kanaliserer et av tidenes aller beste band. Julemusikk er tradisjon, men det er ekstra stas når noen lager helt nye toner som høres ut som de alltid har vært med å pynte høytida.
Amund Grepperud

Low – «Little Drummer Boy»

Minnesota-trioen vant jula med EP’en Christmas i 1999. Og har vel egentlig gjort det siden. For årets sesong har de sluppet en ny, original julesang. Den er akkurat så sakte og melankolsk som julemusikk fra et band hvis musikk omtales som sad- eller slowcore bør være. Og gørfin. Det er derimot tolkningen av denne klassikeren fra nevnte EP som får snøen til å lave ned som tunge, hvite flarn hvert eneste år. Det dveles sakralt og industrielt, samtidig som en nostalgisk varme brer seg i rommet den spilles. Like deler tradisjon, alvor, ro og håp forenes i nesten fem minutter, og sørger for at julestemninga kommer snikende i år også.
Ruben Gran

Urørt-jul

Som Timmy gresshoppe på julaften, svinger også Urørt-redaksjonen innom med en aldri så liten forundringspakke sånn på tampen:

– Vi har samlet sammen stemningsfull Urørt-musikk som letter stresset i førjulstiden, og samtidig setter humøret inn mot årets største høytid. Dette er genuint nydelige låter som passer like godt til eksamenslesing som til kakebaking, og som fort kan være grunnlag for nye tradisjoner også i musikkveien for årene fremover.

Sjekk ut Urørt-lista HER.

Del gjerne din favorittjulesang i kommentarfeltet, så vi alle kan ta del i den endeløse julegleden.