Verden venter

Glemte du å søke studier gjennom Samordna opptak? Eller fant du ingenting som frista?

Regjeringen ønsker at flere gjør som disse åtte – som har reist til hvert sitt verdenshjørne for å studere.

Jørgen Clemmensen-Fløholm (22),
Cape Town, Sør-Afrika

Hva ? Studerer en bachelor i sosialvitenskap, med hovedemne i kjønnsstudier og internasjonale relasjoner, på University of Cape Town.

Tid ⏰ Jeg har vært her i 2 år og skal være her i 2 til.

Hvorfor ?‍♂️ Jeg ville gjerne studere i utlandet og var veldig godt kjent med Cape Town! Det har vært ett av mine favorittsteder over lang tid.

Mest overraskende med Cape Town ? Jeg hadde kun vært her på ferie før, og trodde jeg visste hva jeg kom til. Der var jeg nok litt naiv. Det er to vidt forskjellige ting å feriere ett sted og å bo ett sted!! Man forholder seg til helt andre leveregler. Det tok en god stund å venne seg til en annen, mye mer «laid-back» kultur, til sikkerhet etc.

Det aller beste ? Perspektivene man får både innen akademia og «på gaten». Hver dag er en skoledag, og man blir utsatt for helt annen kunnskap og tilnærming til ting enn hjemme i Europa. I og med at jeg studerer sosialvitenskap med mye fokus på kjønn og rase etc., så er det selvfølgelig ufattelig spennende å studere det her hvor så mange har helt andre erfaringer enn hjemme. Også er det fryktelig billig vin!!

Det verste ? Det må nok være at man ikke er så fri som hjemme. Kriminalitetsbildet er helt annerledes her enn i Norge og det må man forholde seg til hele tiden. Dette er derimot en realitet man venner seg til, og lærer av.

Budsjett ? Pengene rekker veldig langt så jeg har ikke noe veldig strengt budsjett. Har jeg gått litt «overboard» en måned må jeg stramme inn neste!

Yndlingssted i Cape Town ? Mitt absolutt favorittsted er Clifton Beach hvor jeg er å finne stort sett hver helg (om jeg har tid) når det er over 25 grader. Ellers er jeg veldig glad i Kloof Street som er en gate i nærheten av meg med masse kule barer og restauranter. Eller hvor enn det er et kult skeivt event en lørdagskveld.

Tips til andre ? Kom!! Med åpent sinn! Du blir nok utfordret på flere områder enn ett, men alle utfordringer er så verdifulle og det er veldig nyttig å stille spørsmål ved det man trodde man kunne! Nye perspektiver er viktig! Er du interessert i sosialvitenskap, utvikling etc., så vil jeg så absolutt anbefale å komme seg utenfor Europa/Vesten på et tidspunkt, enten om det er gjennom utveksling eller en hel grad.

Ellers, da? ? Generelt er Cape Town et veldig kult, «laid back» sted hvor du kan dra på byen i sneakers, komme en time for sent uten at folk reagerer, og kjøpe vin til 20 kroner på butikken. Et veldig kult sted å være student! Når det har sagt har landet en svært vond historie som vi fortsatt ser ettervirkninger av i dag, og dette er noe man vil observere, og må ta stilling til hver eneste dag. Det er også vår jobb som studenter å lese oss opp på denne historien. Vi som norske studenter her nede, med sikkerhetsnett og Lånekassen i ryggen, er enormt privilegerte! Ikke bare i forhold til andre mennesker generelt, men andre studenter på universitetet. Dette er det viktig at vi husker på og anerkjenner!

Maia Elise Monsen (22),
Barcelona, Spania

Hva ? Jeg studerer en bachelor i Business Administration and Management på Universitet i Barcelona.

Hvorfor ?‍♀️ Jeg har lenge vært glad i spansk kultur og Middelhavet og spansk var mitt favorittfag på videregående. Jeg hadde lyst til å bli flytende i språket, så Spania ble fort destinasjonen. Barcelona er en veldig internasjonal by og byr på det meste, så valget ble lett.

Tid ⏰ Jeg har vært her i 1 år og 7 måneder og skal gjøre hele graden her som er på 4 år (i Spania har de videregående utdanning på 2 år, og bachelor-gradene er på 4 år).

Mest overraskende med Barcelona ? Jeg trodde jeg skulle ha all undervisning på spansk, men da jeg kom hit viste det seg at 3 av 5 fag første semester var på katalansk, i og med at i Catalonia er det to offisielle språk. Jeg prøvde da å bytte, først til den engelske klassen, som ikke var mulig, og deretter prøvde jeg å bytte de fagene jeg hadde på katalansk til spansk, noe som heller ikke var mulig. Derfor måtte jeg virkelig legge inn ekstra innsats for å henge med i timen og komme meg gjennom første semester. Det er jeg veldig takknemlig for nå fordi jeg har lært masse og det har vært en stor mestringsfølelse. Etter at jeg hadde vist at jeg hadde gjort en innsats første året så fikk jeg lov til å bytte til den engelske klassen, og jeg har nå all undervisning på engelsk.

Det aller beste ? Det beste er at det skjer noe hele tiden, alltid noen kulturelle og sosiale events, man kan gjøre noe forskjellig hver dag. I tillegg møter man mennesker fra hele verden. Jeg er veldig fornøyd med valg av studie, jeg studerer noe som er utfordrende pluss at jeg får språket og kulturen ved siden av.

Det verste ? Det verste er at det har vært lite hjelp å få fra skolen her, og at man må finne ut av det meste på egenhånd. Når det kommer til den offentlige administrasjonen så tar papirarbeid generelt ganske lang tid (det tok meg et halvt år og åpne bankkonto, for eksempel).

Budsjett ? Jeg får støtte fra Lånekassen, som jeg får utbetalt to ganger i året. Mitt budsjett hver måned er som følger (i euro):
• 500 leie (inkludert alt)
• 15 mobil
• 42 treningssenter
• 33 transport
• 160 mat
• 420 på fritid og sosialt

Yndlingssted i Barcelona ? Mitt favorittsted er Bunker del Carmel, en gammel bunkers fra den spanske borgerkrigen, som er et utsiktspunkt hvor vi pleier å dra i helgene for å ha piknik hvor man ser utover hele Barcelona.

Tips til andre ? Når det gjelder papirarbeid og offentlig administrasjon i Spania så tar det meste ganske lang tid. Søknadsprosessen for utlendinger er ganske lang for å søke offentlig her, i og med at man må søke på lik linje med spanjolene om man skal gå hele utdanningen. Hvis man går offentlig skole må man også tenke på at lærerne kan velge om de ønsker å undervise på spansk eller katalansk. Jeg har også opplevd «engelsk» undervisning som har foregått delvis på spansk og engelsk, det kommer veldig an på hvor flinke lærerne er.
Når det kommer til å få seg venner, gå ut av komfortsonen og virkelig by på deg selv!

Jonas Ravndal Kildal (23),
Rio de Janeiro, Brasil

Hva ? Til vanlig studerer jeg Marin Teknikk ved NTNU i Trondheim. Fjerde året tar jeg på utveksling ved UFRJ, Universidade Federal do Rio de Janeiro.

Hvorfor ?‍♂️ Jeg ble oppmerksom på muligheten gjennom en utvekslings-presentasjon på universitetet. Jeg var lysten på å dra på utveksling, særlig på et litt eksotisk sted, og da passet Brasil ganske bra. Brasil og Sør-Amerika generelt har mange bra destinasjoner. Det at skolen her er internasjonalt anerkjent innen marin og at man lærer seg portugisisk er andre faktorer som har spilt inn.

Tid ⏰ Har vært her siden midten av juni 2018, og skal være her til midten av juni 2019.

Mest overraskende med Rio de Janeiro ? Den største overraskelsen og barrieren i starten var språket. Man visste jo at det ikke prates så mye engelsk her, men det var ikke før man kom ned og virkelig fikk kjenne på det hvor mye det har å si, det å kunne uttrykke seg. Selv de minste ting, som det å si hvilken korttype man skulle betale med på butikken, var vanskelig og uvant i starten. Men når det er sagt, så lenge man går inn for det og bare «hopper i det», bedrer det seg fort.

Det aller beste ? Det beste med å være student her er kulturen. Man blir tatt i mot av medstudentene på en helt annen måte enn hjemme i Norge, der det gjerne blir til at utvekslingsstudenter henger sammen. Brasilianere er generelt mer åpne enn nordmenn, og har ofte lyst til å bli kjent med «gringos». Dette gjør det blant annet lettere å lære kulturen. Alt etter hvor man studerer, har man gjerne mer valgfrihet når det gjelder fag, og særlig på masternivå har man tettere kontakt med professor enn det man har i Norge. Og her i Rio er man så å si i umiddelbar nærhet av strand, turmuligheter, god mat og masse kultur og sport.

Det verste ? Det beste med å være student her kan også være det verste, nemlig kulturen; da særlig byråkratiet. Man skal være forsiktig med å generalisere alt, men man vet gjerne ikke før selve perioden begynner om faget man ønsker å ta blir undervist eller ikke. Det med at man står friere kan også ha sine ulemper, om man liker å ha en mer fastsatt plan over det kommende året, for eksempel.

Budsjett ? Har ikke noe fast budsjett, bor for ca 4000,- i måneden, men det er regnet som ganske dyrt. Det skal ikke være veldig vanskelig å finne bolig fra 3000,- og oppover, men kompromisser man da gjerne inngår er distanse fra sentrale steder og generell sikkerhet i området. Ellers er det meste av mat og drikke billigere enn i Norge, slik at man klarer seg fint med støtten fra Lånekassen. Reising har det gått en del til, men det styrer man jo selv ettersom man har lyst og tid.

Yndlingssted i Rio de Janeiro ? Copacabana (stranden, nabolaget heter det samme)! Enten man vil spille volleyball, sole seg, bade, gjøre stand up paddle, se solnedgangen, ta noen øl eller bare ta en tur. Når det gjelder ting som å dra ut eller spise er andre steder, som for eksempel Botafogo, bedre.

Tips til andre ? Har du muligheten til å dra til Rio er det etter min mening ikke noe særlig å tenke på. Ja, man kan tenke at man lærer mer på skolen i Norge, men man får med seg så mange andre ting. Som språket, som jeg vet har vært en utslagsgivende faktor for at flere ikke valgte Brasil. Det å kunne portugisisk, som for all del ikke var enkelt å lære seg i starten (men det gikk fort bedre, så lenge man prøvde), er en ganske stor fordel om man ønsker å jobbe i Brasil. Man trenger ikke engang å ønske det, da portugisisk er det sjette største språket i verden, og kan/vil være en viktig døråpner i et fremtidig arbeidsliv. Bare det å kjenne til den brasilianske kulturen kan bli viktig – både det å lære en ny kultur å kjenne, og at man får også satt sin egen kultur i et nytt perspektiv.

Ellers, da? ? Nyttig link om det å studere i Brasil, 5 grunner til å studere her. Er også annen nyttig info der inne.

Gyri Reiersen (24),
München, Tyskland

Hva ? Jeg studerer Master in Robotics, Cognition and Intelligence ved Technische Universität München (TUM) og tar for tiden i tillegg en Honours Degree i Technology Management ved Center for Digital Technology Management (CDTM) i München.

Hvorfor ?‍♀️ Valget falt på München fordi TUM er et av beste universitetene i verden innen informatikk og at byen er en hub for high tech innovasjon og full av jobbmuligheter!

Tid ⏰ Jeg kom til München i 2016 på utveksling og ble betatt av byen. I 2018 kom jeg tilbake for å ta mastergrad, og har nå fortsatt et par semestre igjen av gradene. Etter studiet er jeg åpen for å bli for å få jobberfaring.

Mest overraskende med München ? Det som overrasket meg mest var hvor lite sosialt universitetet er. Jeg kom fra en bachelor i Frankrike med et skolesystem som mer ligner på norsk videregående med mindre klasser, mange skoletimer og lekser hver uke. TUM har til sammenligning det motsatte med få obligatoriske timer. Dette byr på muligheter, som gjør at de fleste studentene har relevante deltidsjobber og tilbringer lite tid på universitetet utenom eksamensperioden. For meg var det vanskelig å komme i kontakt med medstudenter, spesielt fordi jeg var en av veldig få jenter på studiet og snakket ikke så godt tysk. Mine tyske venner har jeg fått gjennom fritidsaktiviteter, jobber og arrangementer.

Det aller beste ? Det beste med å være student i München at det er en grønn storby, som føles liten. Midt i byen ligger en av verdens største byparker, Englisher Garten, og Alpene er rett i nærheten for fjell- og skiturer, sommer som vinter.

Det verste ? Det verste er boligjakten. München er en veldig ettertrakta by og mange vil bo her. Det finnes likevel studentboliger og kollektiv, men det kan være vanskelig å finne noe på det åpne markedet om du er ny i byen.

Budsjett ? Jeg betaler veldig lite i husleie, kun 2500kr, som er halvparten av det som er vanlig for studenter. Ellers går det rundt 2-3000kr i mat (mest fordi jeg er veldig glad i mat), 500kr i klær og sko, 1000kr i forsikring, transport og semesteravgift og 2000kr til reising og helgeaktiviteter.

Yndlingssted i München ? Vorhoelzer Forum – Arkitektstudentenes takkafé på TUM. Der har jeg tilbrakt mange lesetimer før eksamen med utsikt over byen og Alpene.

Tips til andre ? Skal du studere i utlandet må du belage deg på en del administrasjon og byråkrati. I Tyskland er man nødt til å finne frem til informasjon selv. Koble deg på mer erfarne studenter (f.eks. Ansa) for å få tips og for å gjøre hverdagen lettere. Søknadsprosessen til studier krever ofte offisielt stempel og signatur og må sendes i posten, så start tidlig for å få en oversikt over hvilke dokumenter som trengs. Unnskyldninger for å være for sen fungerer ikke i Tyskland, så pass på frister. Noen studieprogram har krav om tysk språkkompetanse B2 eller C1. Jeg kan sterkt anbefale å lære deg språk og du får god støtte av Lånekassen til språkkurs! En liten «fun fact» om tysk studiesystem er at vi har sommer- og vintersemestre. Det betyr at vi går på skolen fra midt-april til midt-august og fra midt-oktober til midt-mars. Det virker kanskje litt rart, men det betyr at man får to 6-8 ukers ferie hvert år hvor man kan jobbe eller nyte livet! Eller studere, som jeg gjør.

Ellers, da? ? München ligger midt i Europa og mange land og spennende byer er rett rundt hjørnet med gode togforbindelser. Til slutt vil jeg si at selv om det til tider er tøft å studere i et ukjent land og på et annet språk, er det verdt det. Man blir mer selvstendig, løsningsorientert og ser Norge og verden med nye øyne. Jeg hadde ikke valgt annerledes.

Emilie Larsen (21),
Busan, Sør-Korea

Hva ? Studerer Internasjonale Studier med Historie i Norge ved Høgskolen i Innlandet, akkurat nå er jeg på utveksling ved Pusan National University, der jeg studerer Politics and Diplomacy.

Hvorfor ?‍♀️ Jeg har lenge hatt interessen for ting som er annerledes fra norsk kultur og samfunn, rundt vg1 så ble jeg mer interessert i koreansk politikk og kultur, og tenkte at det hadde vært en enorm mulighet å ta ferden til der ikke veldig mange nordmenn drar, eller ihvertfall studerer.

Tid ⏰ Akkurat nå har jeg vært her siden august 2018, og kommer til å være her til juli 2019, siden dette bare er et utvekslingsår. Men jeg kan med hånden på hjertet si at dette studieåret har vært mye bedre enn det jeg hadde som 1.-års elev da jeg startet på bacheloren min.

Mest overraskende med Busan ? Varmen! Fuktigheten! Som nordmann er man ikke veldig vant til varme, og ikke minst fuktighet. Å være et sted der fuktigheten sniker seg opp mot 90% om sommeren var en omvendelse som tok tid. Maten er også ganske spesiell siden det eneste krydderet de liker er «sterkt.» Den sterke maten er ikke veldig mye å skryte av til du har drukket litt, da smaker den kjempegodt! *hahaa*

Det aller beste ? Det er nok at du har elever og lærere fra hele verden. Dette gir deg en innsikt i ulike skolesystemer og hvordan folk lærer rundt om i verden. Som norsk student har du også et overtak hvis du liker å snakke og svare for deg i timen. Som utlending i Korea så er du også som et blinklys, du er veldig lett å se i mengden. Noe som gjør at folk kjenner deg igjen, som igjen gjør det lettere for deg å få venner. Videre så er den perfekte måten å vurdere skolearbeid på, der karakteren er basert på aktivitet i timen, 90 minutters eksamen, presentasjon og innleveringer.

Det verste ? Det verste er nok autoritetfølelsen som enkelt professorer har. Hjemme er man vant til at alle behandler hverandre med lik respekt, mens her kan en professor gjøre narr av deg uten at man kan gjøre noe med det.

Budsjett ? Jeg er sykt dårlig på å budsjettere. De fleste utgiftene jeg har er i starten av året, men jeg bruker nok 7000kr i måneden. Dette går til leie, mat, turer rundt om i landet (noen ganger utlandet), klær og sminke.

Yndlingssted i Busan ? Mitt absolutte sted er «Wendy’s Kitchen» som er en liten restaurant der alt er innredet rosa. Restauranten er drevet av et ungt ektepar som har en lidenskap for vestlig mat, interiør og dyr. Restauranten selger brunsj med EKTE BRØD, noe som er veldig vanskelig å få tak i Korea. Campuset mitt har også et fantastisk konsept. Det er en bar som er satt opp som en liten butikk, der man kan kjøpe «soju» (lettvodka) brus, øl, is, nudler, snacks eller varm mat. Du setter seg i båser, der du kan blande drinker foran deg, eller du kan spise spicy ramen, etter at du har drukket litt for mye i barene rundt. Det beste er at det er sykt billig. 300ml (17-25% alkohol ) koster kun 10 kroner.

Tips til andre ? Gjør research! Det er gøy, men det er mye å sette seg inn i. Du kommer til å få kultursjokk, så du burde allerede sette seg inn med ideen at det kan bli vanskelig. Hvis du følger folk på insta/face/youtube, så viser de ofte ikke de dårlige sidene, eller når de har tøffe tider. Korea er gøy, men det kan også være tøft, så ikke ikke romantiser ideen om studier i Asia, siden da kan du ødelegge den virkelige opplevelsen, hvis den ikke lever opp til drømmene dine. Det er også viktig at du ikke føler deg som en «failure» fordi du ikke liker Korea med en gang/eller at det ikke lever opp til forventningene dine. Det er viktig at du prøver det ut og utvikler deg selv, og er villig til å prøve nye ting i en kultur som er ny for deg.

Ellers, da? ? Vær forsiktig! Korea har hatt en del problemer når det gjelder overgrep. Dette stammer fra relativiteten av at kvinner og menn ikke er behandlet likt. Selv om det ikke har skjedd med noen jeg kjenner, så ligger frykten hos flere kvinnelige studenter der: enten om det gjelder å bli filmet på do, menn som sniker seg inn på jentedormen, menn som stalker jenter eller menn som tvinger seg på jenter på dansegulvet. Selvsagt kan dette skje overalt, og det er ikke en norm, men det skjer i Korea og det er en ting som jeg vet at ikke alle er så oppmerksomme på.

Torbjørn Fyrvik (22),
Vancouver, Canada

Hva ? Jeg går tredje året på en linje som heter Integrated Engineering på University of British Columbia (UBC). Integrated Engineering er en tverrfaglig ingeniørlinje med mye fokus på gründervirksomhet.

Hvorfor ?‍♂️ Mye av grunnen til at jeg kom til UBC var at jeg hadde lyst til å studere en plass hvor jeg ikke kjente noen fra før og utfordret meg selv til å starte et nytt nettverk. Samtidig hjalp det at UBC er et høyt anerkjent universitet på verdensbasis, og at noe av den beste skikjøringen i verden finnes like utenfor stuedøra!

Tid ⏰ Jeg har vært i Vancouver (og på UBC) i nesten 3 år og skal være her minst et år til. Etter at jeg fullfører graden min neste år er jeg usikker på om jeg skal bli igjen her eller reise en annen plass.

Mest overraskende med Vancouver ? Da jeg kom hit, forventet jeg at kulturen kom til å være nesten helt lik den norske kulturen. Derfor ble jeg overrasket over hvor forskjellig enkelte ting er, men alt er relativt likt.

Det aller beste ? Bortsett fra et årlig snøfall på rundt 13 meter i fjellene rundt Vancouver, er nok det beste med å studere på UBC alle de mulighetene man har til å engasjere seg i utenomfaglige aktiviteter. UBC har et utrolig bra tilbud med klubber og foreninger for alt fra slacklining til bygging av selvkjørende båter!

Det verste ? Det verste med å være student i Vancouver er at det er langt hjemmefra. Samtidig tror jeg det er sunt å få litt distanse til kjente og trygge Norge.

Budsjett ? Jeg bruker ca. $750-800 (omtrent 5000 kr) i måneden på alt bortsett fra husleie. Husleia i Vancouver ligger på $700-1000 (4500-6500 kr), avhengig av hvordan du vil bo.

Yndlingssted i Vancouver ? Favorittstedet blir fort Whistler Blackcomb – Nord-Amerikas største skianlegg, bare 2 timer nord for Vancouver. Som student i BC får man sesongkort for bare $600 (ca 4000 kr)!

Tips til andre ? Om du vurderer å studere i Vancouver, ta gjerne kontakt med de spørsmål du måtte ha. ANSA Canada har også mange kule arrangementer (inkl. årlig landsmøte i Whistler), så anbefaler å melde seg inn der på det sterkeste.

Bjørnar Lorentzen (28),
Split, Kroatia

Hva ? Jeg studerer medisin i Split, Kroatia.

Hvorfor ?‍♂️ Jeg ønsket å dra utenlands og studere da jeg har bodd i USA og Nederland før og har trivdes veldig godt med det. Jeg lette også etter et sted hvor de ikke krevde realfag, men hvor de heller så litt mer helhetlig på søknaden og hvor min arbeidserfaring og bachelorgrad i fysioterapi da kunne hjelpe meg å komme inn. Så er det jo faktisk syden. Ganske digg å bo i varmen ved havet.

Tid ⏰ Jeg har vært her i snart 3 år, og skal være her i 3 år til.

Mest overraskende med Split ? Første maten jeg spiste da jeg kom fram var en hamburger fra det lokale gatekjøkkenet. Den smakte helt grusomt og jeg var redd for at det var sånn mat jeg måtte leve med de neste 6 årene. De har ikke så veldig god mat her på gatekjøkken, og det har vært litt vanskelig å finne matvarer man vil ha i butikkene. Jeg leter fremdeles nå etter 3 år etter en god cottage cheese. Men når man har bodd her litt og lært hvor man får tak i varene man trenger så er det ganske bra her. De har også flere grønnsaksmarked samt fiskemarked man kan gå til. Og de har fantastiske restauranter! Folk er veldig hyggelige og avslappet her i Split, så jeg tror ikke det er noe som satt meg noe særlig ut da jeg kom ned hit. Eller, det er ikke samme bilkultur som i Norge. Det er nok en del mer tuting, og det er ikke alltid bilene stopper for deg når man skal over fotgjengerfeltet. Men jeg har aldri følt meg utrygg.

Det aller beste ? Det er varmt og det er ved havet.

Det verste ? Tar litt lang tid og mange penger for å komme seg hjem til Norge.

Budsjett ? Ca. 7000

Yndlingssted i Split ? Stranden ved Znjan i Split. Enten for å gå tur, sette seg ned ved en kafé eller være på stranda og kose seg. De har også steder man kan kjøpe seg noe godt å drikke eller spise.

Tips til andre ? Foreløpig er det kun medisin her som er på engelsk, samt noen muligheter for utveksling med noen andre studier. Det er ganske intensivt her, men vi har veldig flinke og engasjerte lærere med bra engelsknivå. Det er ikke like mange norske her som i andre land hvor man studerer medisin, men vi er en veldig fin gjeng og det er lett å bli kjent med andre nasjonaliteter også.

Ellers, da? ? Kontakt Ansa Kroatia på Facebook og spør etter Magnus hvis det er noen som lurer på noe mer om studiene i Split!

Joar Kristoffersen (24),
Suzhou, Kina

Hva ? Jeg studerer en bachelor i Internasjonal Markedsføring gjennom BI Oslo, med et utvekslingsår på Xi’an Jiaotong Liverpool-University.

Tid ⏰ Jeg har vært her siden slutten av sommeren 2018 og blir her fram til sommeren 2019. Totalt ett år.

Hvorfor ?‍♂️ Som en del av bachelorprogrammet var det obligatorisk med ett år i utlandet. Det var derfor jeg begynte på denne graden fordi jeg ønsket å være et helt år i utlandet. Jeg ønsket å reise til Kina fordi det er et land som er så forskjellig fra Norge på så mange måter, samtidig som jeg ønsket å reise langt bort når jeg først hadde muligheten. Andre ting som gjorde at jeg valgte Kina er på grunn av den raske økonomiske utviklingen i landet som er utrolig spennende å følge med på. Det at Kina og Norge har begynt å få et mer normalisert forhold igjen gjør at det er store muligheter i Kina. Jeg tror samarbeidet mellom Norge og Kina er noe som kommer til å bli enda bedre med årene og jeg tror, etter å ha studert i Kina, at jeg vil ha en stor fordel når jeg skal ut i jobb.

Mest overraskende med Suzhou ? Den største utfordringen da jeg kom hit var helt klart kulturen og språket. Man kan lese seg opp på kulturforskjeller og språk, men det er noe annet når man kommer til landet. Det største problemet var nok språket i seg selv, da svært få personer i Suzhou snakker engelsk. Siden jeg ikke kunne noe kinesisk før jeg kom var det en utfordring. Man blir fort vant til å bruke mye kroppsspråk og oversettelsesapper. Samtidig som det motiverer mer for å lære språket. Andre ting som overrasket meg var faktisk byen også. Jeg hadde sett for meg at det var en «mindre» by, siden jeg ikke hadde hørt om den før jeg søkte meg hit. Men en by med nesten 10 millioner mennesker er utrolig stort.

Det aller beste ? Det beste med å være i Kina og Suzhou er blant annet hvor billig ting er. Det er gjerne billigere å spise middager/lunsj ute på kafeer og restauranter enn å lage mat hjemme. Kinesere er også veldig hyggelige og hjelpsomme når du kommer til dem. Mange er veldig nysgjerrige på utlendinger og hjelper deg med mye om du spør. Det er også utrolig mye god mat i Kina! Det vi kjenner til som kinamat i Norge er ingenting i forhold til hva man får her. Det er store forskjeller på hva man spiser rundt om i Kina, enten det er sterk eller søt mat. Livet i Kina er også veldig lett til tider. Det finnes apper for nesten alt, og det er utrolig moro å være en del av den teknologiske utviklingen her som man ikke har sett før. I tillegg er Suzhou en utrolig fin by med fine kinesiske hager, og det ligger nærme Shanghai.

Det verste ? Det verste er nok språket dersom man ikke kan så mye før man kommer hit. Andre ting som har vært litt slitsomt er at det er veldig mye papirarbeid. Men så lenge man er klar over at ting kan ta litt tid så går det fint. Det viktigste er å ikke sammenligne alt med Norge hele tiden.

Budsjett ? Jeg har et budsjett på ca 8000,- i måneden. Man lever utrolig godt som student i Kina, og jeg kan unne meg ting her jeg aldri kunne ha gjort på et studentbudsjett i Norge. Så fort man kommer ut fra de største byene kan man bo veldig billig. Jeg betaler ca. 3500 kroner for leie av en leilighet i et «gated community» hvor jeg bor med en annen, i en helt ny leilighet med store soverom, walk-in closet og balkong.

Yndlingssted i Suzhou ? Jeg har det ofte veldig gøy i bargata Ligongdi 李公堤, hvor det er flere barer og utesteder for enhver smak. Ellers er Suzhou Center Mall 苏州中心 et kult senter med mange butikker, både vestlige og kinesiske. Gamlebyen i Suzhou og de mange hagene er det også utrolig hyggelig å gå rundt i på en søndag.

Tips til andre ? Hvis du vurderer å studere i Suzhou eller Kina generelt er det veldig lurt å lære seg litt kinesisk før du kommer. Mange universiteter tilbyr sommerskoler med kinesisk språk, hvor du også blir kjent med andre utvekslingsstudenter. Ellers i Kina er de veldig glad i papirarbeid, så jeg vil anbefale deg å ha kopier av pass, visum og alle andre viktige dokumenter. Bortsett fra det vil erfaring fra Kina være utrolig bra, og enten du vurderer full grad eller utveksling så er Kina et utrolig fint land med mye spennende som skjer. Gjennom Ansa har du også mulighet til å knytte et norsk nettverk av andre studenter i byen eller i Kina som kan være godt i blant når man er så langt borte hjemmefra.

Ellers, da? ? Hvis du allerede vurderer Kina så er du et godt stykke på vei til å studere i utlandet. Ved å studere i Kina tør du også å skille deg ut fra andre, og du vil få erfaring og minner som varer for livet!