Etter de grusomme hendelsene i Oslo og på Utøya fredag ettermiddag, var det flere av helgens musikkfestivaler som ble preget. Noen valgte å avbryte, andre fortsatte med konsertene, men markerte tragedien på andre måter.
Les også: Datarock om hvordan det var å spille konsert fredag kveld
I går kom beskjeden om at Storåsfestivalen avlyser sitt arrangement som etter planen skulle starte på tordag og gå til søndag.
Følgende beskjed ble lagt ut på festivalens nettsider:
«Grunnet den ufattelige tragedien som har rammet landet vårt, har styret i
Storåsfestivalen AS i dag vedtatt å avlyse årets festival. Vi er en nasjon
i sorg. Våre dypeste kondolanser går ut til alle pårørende.»
Styreleder i Storåsfestivalen, Bjørn Steinar Kirkholt, hadde kommet hjem fra ferie i Danmark da han gjennom nyhetssendingene forstod omfanget av det som hadde skjedd. Sammen med resten av styret bestemte de raskt at festivalen ikke skulle gjennomføres.
– Lufta gikk ut av ballongen. Alle sammen er preget. Det er noen ufattelige hendelser som har skjedd. Så det var egentlig en ganske grei avgjørelse.
Kirkholt tror at en musikk- og kulturfestival kommer i andre rekke i en sånn situasjon.
– Vi har vanskelig for å se for oss at vi får til den stemningen og magien som vi er kjent for på Storås. Det legger en stor demper på alt og det blir helt feil å gjennomføre noe slikt nå, sier Kirkholt
Artikkelen fortsetter under bildet
– Vi vil være en møteplass
Men flere andre festivaler har sendt ut pressemeldinger om at de ikke vil følge i Storåsfestivalens fotspor.
En av dem som var først ute i dag tidlig var Månefestivalen i Fredrikstad, som arrangeres fra 29. til 31. juli:
«Månefestivalens medarbeidere har, som resten av Norge, vært gjennom en helg med sjokk, vantro og vonde følelser for det som har skjedd i Oslo og på Utøya. Flere norske festivaler har valgt å avlyse denne og neste helgs arrangementer. Styret i Månefestivalen har diskutert om vi skal gjøre det samme – og har funnet ut at vi ikke ønsker dette.»
Informasjonsansvarlig Sissel Marit Ringstad har jobbet Månefestivalen i fem år. Hun mener det er viktigere enn noen gang å fortsette arbeidet med årets festival, og opprettholde et kjent og trygt sted der venner kan møtes for å lytte til musikk og være sammen.
– Vi har både frivillige og nære medarbeidere som har vært involvert og kjenner folk som både har omkommet og var på Utøya, så vi er påvirket som alle andre. Men vi er også en festival som er lokal og liten, hvor veldig mange treffes. Så vi tror, både for våre frivillige og byen, at vi kan bidra med og være en møteplass, sier Ringstad.
Hun mener musikkfestivaler kan være viktige i slike situasjoner.
– Det er som Bjørn Eidsvåg sa en gang i løpet av helgen at det å høre musikk, og at folk kan samles rundt artister som spiller, det er veldig viktig. Musikk er trøstende og samlende.
Les også: Lyd som lindrer
Festivalen starter fredag og har artister som Motorpsycho, Kvelertak og Bernhoft på plakaten.
Sjekk ut P3s festivalguide
Flere markerer
Allerede onsdag starter festivalen Canal Street i Arendal. Etter en diskusjon har de også bestemt seg for å gjennomføre årets arrangement, og skriver følgende begrunnelse på sine nettsider:
«Canal Street er en festival som hyller det vakre og gode og forsøker å gi mennesker positive felleskapsopplevelser. Vi er av den mening at dette trengs nå. Vi må stå sammen og være sammen. Nasjonale myndigheters signaler er også at man forsøker å gjenoppta normalt dagligliv, til tross for det grusomme som har rammet landet.»
Festivalen kommer til å markere tragedien med lystenning, og så dedikerer de årets bestillingsverk, komponert av Iver og Audun Kleive, til ofrene og de pårørende etter fredagens grusomheter. Verket har fått tittelen «The Line» og konserten holdes i Trefoldighetskirken på onsdag.
På lørdag arrangeres Sommerfesten på Giske utenfor Ålesund, og den går også som planlagt.
– Sommerfestens parole er peace, love and understanding, og disse tre ordene har kanskje aldri betydd mer enn akkurat nå, sier arrangørene Ante Giskeødegård og Lars Berg Giskeødegård i en pressemelding.
Festivalledelsen rådførte seg både med artister, politiet og kulturdepartementet før de bestemte seg for å gjennomføre arrangementet. Hendelsene 22. juli vil likevel prege festivalen.
– Vi skal trykke opp 20 000 hjerter, som vi oppfordrer publikum om å løfte mot himmelen under en markering, som vil foregå rundt klokka 18.00 på festivaldagen, skriver de i pressemeldingen.
– Opp til hver enkelt festival
Norsk Rockforbund har ikke gått ut med noen anbefaling eller råd til festivalene om hvordan de skal forholde seg til situasjonen. Leder for festivalrådet, Frode Nakken, mener det bør være opp til den enkelte.
– Noen festivaler blir også mer direkte involvert i dette ann andre, så om de avlyser eller ikke må bli opp til hver enkelt festival. Ellers bør de forholde seg til det myndighetene sier og anbefaler.
Les også. Tar Youngstorget tilbake
Nakken er selv festivalsjef for Raumarock i Åndalsnes. Den arrangeres 5. og 6. august, og de har ikke planer om å avlyse.
– Vi har fått tenkt oss så vidt om, og har i alle fall blitt enige om at vi skal kjøre på som vanlig så lenge ikke myndighetene anbefaler noe annet.
– Hva er viktigheten av festivaler i sånne situasjoner?
– Jeg tror det er veldig viktig. Få folk til å samle seg og prate og sosialisere er mye bedre enn å sitte hjemme alene på sofaen, og jeg tror festivalene kan være en fin plass å møtes og snakke ut. Musikk leger både kropp og sjel i mange tilfeller, så det kan helt klart hjelpe.
Artikkelen fortsetter under bildet
En av Norges største festivaler, Øyafestivalen, kommer til å foregå som planlagt.
– Oslos arrangørmiljø er samlet enige om at dette ikke skal stoppe oss. Festivaler, konserter og andre kultur- og idrettsarrangementer skal være gode arenaer for felles opplevelser, samhold og positive inntrykk i en tung tid, skriver en rekke kulturarrangører i en felles pressemelding.
Øyafestivalen starter 9. august.
Les også: Norway Cup blir gjennomført
– En så stor folkefest passer seg ikke
Storåsfestivalen har allerede tatt sin beslutning om å ikke stille i stand til fest i Trøndelag. Men styreleder Kirkholt har forståelse for de festivalene som velger å fortsette, og deres argumenter.
– Jeg ser at det er flere som oppfordrer til at vi ikke må la oss bli knekt av en sånn hendelse, og vi diskuterte det også innad i styret, sier Kirkholt.
Storåsstyret kom allikevel frem til at en festival av deres størrelse ville bli for mye.
– Hadde det vært en enkeltkonsert så hadde det kanskje vært annerledes. Men vi føler at det som vi arrangerer, med camping og overnatting og telt og hele den pakka der, det blir for tett på i tid. Det er en såpass omfattende og stor folkefest, at det passer seg ikke.
– Hva slags reaksjoner har dere fått på avgjørelsen?
– Vi ser forskjellige reaksjoner på nett. Mange som mener at vi definitivt har gjort det rette, at det står respekt av den avgjørelsen vi har tatt. Og så er det noen som mener at vi skulle ha arrangert likevel, for livet må gå videre, vi skal ikke la oss knekke, vi må stå sammen og så videre. Så det er litt delte meninger.