Vi elsker tabber

Men er en TV- eller radiotabbe hva det en gang var?

Norske TV- og radiojournalister gjør så godt de kan. De forsøker å lage interessante og morsomme programmer folk har lyst til å få med seg. Men det er ikke nødvendigvis det som gjør sterkest inntrykk på publikum, i hvert fall ser det ikke slik ut på nettet.

Der forsvant Lahlum

Hvis man for eksempel skriver «NRK» i søkefeltet på YouTube er dette de tre øverste treffene: «NRK-tabber», «Penisvifter på NRK Midtnytt» og «Funny weather – Været på NRK klikker».

Og etter Redaksjon EN-sendingen om den da nylig avdøde Haakon Lie 25. mai 2009 var det ikke den betydningsfulle politikeren det først og fremst ble snakket om…

…men at historiker og forfatter Hans Olav Lahlum mistet øreproppen sin og forsvant under bordet:

Noe vi i NRK straks laget en nettsak om.

De som jobber med humor skal treffe godt for å klare å lage noe seerne og lytterne synes er morsommere en ufrivillige morsomheter. Folk har ledd av ekte personer som snubler og detter i America’s Funniest Home Videoes i over 20 år, og internett er så klart kilden til en utømmelig mengde klipp hvor det skjærer seg for andre (og man slipper Bob Saget/Tom Bergeron).

Mange elsker at ting går galt, enten det er på grunn av menneskelig eller teknisk svikt.

P3-tabber

Til og med i NRK P3 surres det litt av og til. Her kan du høre noen eksempler på det:

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/02/P3-tabber.mp3|titles=Noen tabber|artists=P3]

Reporteren som ved en feil kommer inn i P3morgen i lydklippet rett over er forretsen Pia i Østlandssendingen, som litt senere ble ganske kjent for en tabbe av den mer planlagte sorten.

– Morsomt med andres tabber

– Jeg synes selvfølgelig det er kjempemorsomt når andre som jobber i TV eller radio gjør en tabbe, men jeg synes ikke det er like morsomt når det skjer i mitt eget program, sier programleder i P3morgen, Ronny Brede Aase.

Til tross for dette tar P3morgen såpass lett på det at sist de hadde en sending med med mye teknisk trøbbel la de ut et klipp fra dette på bloggen sin.

SE: RR på TV-bloopers fra episode 12 og 13

Ingvild Bryn, du er på!

NRK har lagt ut en samling historiske radiotabber på nettsidene og hvis et program gjør en tullete feil er andre program i samme kanal nådeløse. Som for eksempel da Yngvild Bryn i Dagsrevyen 21 stelte seg uten å vite at hun var på lufta:

Men når tabber skaffer oppmerksomhet, og folk synes det er morsomt, er en tabbe egentlig en tabbe?

– Ja. En tabbe er fortsatt en tabbe, og selv om det kan være gøy å se at for eksempel Christian Borch er menneskelig av og til, så tror jeg folk bare blir irriterte hvis det blir for mange tabber. Det går ut over troverdigheten, sier Ronny.

LES OGSÅ: 100 grader på Lillehammer

Radio- og TV-programmet Dagsnytt 18 er et program med høy troverdighet og få Youtube-hits. Hva skulle til for at et slikt program skulle få et klipp som «alle» så på nettet?

– Det måtte vært hvis noen døde, spydde eller gikk naken i studio.