Karpe Diem på skolebenken

Vi gir deg det beste fra “Lydverket Spanderer”

Gira på å se John Olav Nilsen & Gjengen spille Ikke Fåkk Med Kjærligheten i en trappeoppgang på Marienlyst? Eller Karpe Diems Ruter spilt i et klasserom på Spjelkavik VGS?

Lydverket Spanderer er en serie opptak hvor Lydverket utfordrer artister til å forlate den kjente scenen til fordel for mer utradisjonelle konsertscener. Her snakker vi akustisk (så langt det lar seg gjøre), det filmes i et klipp, og det er uredigert. Digg!

– Tanken bak Lydverket Spanderer var å vise frem artister i en ny og uvant setting, med et overordnet fokus på situasjonen – “Hva skjer hvis vi lar Dungen gå seg vill backstage på Parkteateret mens de spiller en av låtene sine akustisk?”. Vi gir fra oss en del av kontrollen, men tjener forhåpentligvis en del nerve og uforutsigbarhet i prosessen, forklarer Marius Asp, Lydverkets nettsjef og anmelder.

Det finnes over hundre opptak i arkivene – vi gir deg noe av det beste her:

Karpe Diem – “Ruter”

Familjen – “Det Snurrar I Min Skalle”


Marius: – Dette er en av mine favoritter. Opptaket er gjort i kjelleren på Marienlyst, og står som et godt eksempel på hvor radikalt forskjellig en låt kan spanderes. I dette tilfellet – en elektropop-klassiker gjort akustisk.

Årets Urørt-vinner Honningbarna – “Klart Blikk”

John Olav Nilsen & Gjengen – “Ikkje Fåkk Med Kjærligheten”


Marius: – Akustikken i trappeoppgangen utenfor Lydverkets kontorer er fin, men den bærer åpenbart et par hakk for godt for en irritert kollega, som ser seg nødt til å avbryte opptaket og komme med en streng korreks.

Jaga Jazzist – “Toccata”


Marius: – En av de viktigste pådriverne for Lydverket Spanderer innad i redaksjonen har hele tiden vært foto-redigerer Stephan Reis, som nå jobber for Brennpunkt. Noe av det siste han gjorde for Lydverket var denne lekre Jaga-låten i en kirke i Tønsberg under Slottsfjell i 2010. Kom tilbake, Stephan!

Beach House – “Norway”


Marius: – Denne låta skrev Baltimore-duoen Beach House på oppdrag fra Lydverket på en togtur mellom Bergen og Oslo. Senere ble det første singel ut fra andrealbumet Teen Dream, som preget mange av “årets beste”-listene fra 2010.

The Heavy – “Set Me Free”


Marius: – Dette er den første Lydverket Spanderer-videoen vi noensinne gjorde. Den er filmet på et hotellrom i Nederland under bransjefestivalen Eurosonic i 2008, med det britiske bandet The Heavy. Bandet satte ikke de helt voldsomme avtrykkene i musikkhistorien, men dette opptaket gav oss en nødvendig tro på at serien hadde livets rett. Se opp for to glisende P3-sjefer i bakgrunnen.

Susanne Sundfør & Puma – “Try Sleeping With A Broken Heart”


Marius: – Sundfør er først og fremst en artist som skriver sine egne låter, men hennes versjon av Alicia Keys sitt kanskje største øyeblikk har truffet de fleste som har sett den dypt i hjerterota. Godt hjulpet av støyrockegruppa Puma.


Sjekk ut alle videoene fra Lydverket Spanderer her!