– Vi må tørre å ha selvtillit

Stemmerett i 100 år feires med jentestemmer på P3 8. mars.

P3 gjør ekstra stas på 8. mars i år i anledning 100-årsjubileet for stemmeretten. Denne fredagen får du de beste jentestemmene P3 og mP3 har å by på fra morgen til kveld.

– P3 og mP3 har alltid hatt sterke, morsomme og unike jenter på lufta, og vi vil bruke kvinnedagen til å feire stemmerettsjubileet og jentene våre, sier P3-redaktør Tone Donald.

Jentene tar all radiotid

P3-redaktør Tone Donald (Foto: NRK)
P3-redaktør Tone Donald (Foto: NRK)

Selv om P3 og mP3 ikke er kjent for å snakke noe særlig om 8.mars eller å delta i samfunnsdebatten rundt slike saker, mener redaktøren at rollen vår er å vise vei, mer enn å snakke om det.

– Det gjør vi ved å alltid ha damer i sentrale programlederroller, på den måten er de forbilder og premissleverandører for den unge kulturen. I år markerer vi det ved å gi de all radiotid, forklarer Donald.

– Hva kjennetegner en typisk P3-jente?

– P3-jenta er tøff, jordnær, morsom, varm og klok, det er gjerne jenter som har tenkt to runder på hva de vil og hvorfor de vil det. De er topp damer som jeg er veldig stolt av å ha i staben, sier redaktøren.

Klikk her for å få oversikt over sendeskjemaet

Det er ikke bare programledere og reportere som utelukkende består av damer 8. mars, også musikken på P3 vil preges av jenter.

– Vi kliner til med musikk utelukkende laget eller fremført av jenter, og i årenes løp har vi bygget opp et suverent arkiv med bra låter laget eller fremført av jenter. Derfor har dere mye å glede dere over på fredag, sier P3s musikksjef Mats Borch Bugge.

Fremdeles utfordrende

Selv om P3-damene for det aller meste er fornøyde og har bein i nesa, er det ikke problemfritt å være jente i arbeidslivet.

– Mange gutter i dj-yrket er teknisk flinke, og utfordrer seg selv på lufta. Det er en utfordring å vise at jenter også kan det. Med litt guts kan vi vise at vi er like flinke som gutta. Vi må tørre å ta sjanser, og ha selvtilliten det kreves. Vi må ha tro på det vi gjør, sier programleder Benedicte Hamnes.

Dj og programleder Christine Dancke møter mange som antar at hun ikke klarer å koble opp sitt eget dj-utstyr.

– I det store og hele opplever jeg at det er veldig positivt å være kvinne. Jeg ville ikke ha vært mann, sier Christine.

Det har vært utfordrende å bli snakket til som en liten jente. Marie Komissar

8marsprogram
– Kombinasjonen av at Popsalongens programleder Aishath Afeef er jente og har et utenlandsk navn, har vist seg å være provoserende nok til at noen få lyttere har valgt å sende inn stygge meldinger.

– Det synes jeg er både synd og rart. Jeg skjønner at man kan like eller mislike en programleder, men å mislike at en jente i seg selv er programleder, det skjønner jeg ikke. Generelt synes jeg forholdet til lytterne mine er godt, de er superkule og sjarmerende, forteller Aishath.

Mannsdominert bransje

Marie Komissar er musikkprodusent i P3 og mP3, og forteller at hun som mange andre har møtt utfordringer knyttet til lik lønn for likt arbeid og like muligheter på arbeidsplassen.

– De største utfordringene som kvinne i yrkeslivet har for meg vært hvordan man blir snakket til som en liten jente, hvordan ens meninger tidvis virker å bety mindre enn menns, og hvordan det innimellom legges en forventning til hva jeg skal mene om ting på grunnlag av at jeg er kvinne. Samtidig vil jeg understreke at jeg også har fått mange muligheter og spennende utfordringer på jobb — helt uavhengig av kjønn, forteller Marie.

En jente kan aldri ta feil. Marte Hedenstad

Urørt-programleder Mari Garås Monsson møter skepsis til hvordan hun har kommet seg dit hun er, noe hun mener kan være typisk for en musikkbransje som dessverre fremdeles er veldig mannsdominert.

– Det hadde nok ikke skjedd hvis jeg var type. Jeg opplever ikke daglig dritt, men merker meg jo kommentarene rundt noen av artistene på Urørt. For eksempel kan de finne på å stille spørsmål ved at vi velger ut jenter eller jenteband til “Ukas Urørt”, og stempler det som kvotering. Det er et signal om at vi må jobbe mer med hvordan folk tenker og hvordan man oppfatter og prater om kunst og musikk, sier Mari.

Ingen sier til Atle Antonsen at han er for tjukk til å være på tv. Siri Kristiansen

– Kult med kvinnelige spillanmeldere

I film-, tv- og spillverdenen er det heller ingen lek å være jente, og Filmpolitiets Marte Hedenstad jobber ofte mer etterrettelig, og dobbeltsjekker alt hun gjør – for en jente kan nemlig aldri ta feil, da kommer tilbakemeldingene om at feilen skjedde fordi vedkommende var jente, ikke fordi en rett og slett hadde tatt feil.

– I Filmpolitiet er vi veldig glad i å diskutere med leserne i kommentarfeltet, men det hender det kommer useriøse kommentarer fra menn som mener kvinner ikke har noe i spilljournalistikken å gjøre. Sånt må man bare heve seg over, men det er ikke alltid like lett å svare profesjonelt tilbake. Heldigvis har jeg også positive erfaringer med folk som synes det er kult med kvinnelige spillanmeldere, forteller Marte.

– Jeg møter utfordringer i større grad enn en gutt, og blir konfrontert med hvordan jeg ser ut i tillegg til å være på tv, både av samfunnet og meg selv. Det er vanskeligere å kreve plassen sin som kvinne enn som mann. Det er ingen som sier til Atle Antonsen at han er for tjukk til å være på tv. Vi kvinner må fylle flere roller enn menn, en posisjon er ikke nok for en jente. Hun må også være myk og morsom, blant annet, sier programleder Siri Kristiansen.

Verst i andre land

I Hallo P3 legger programleder Tuva Fellmann merke til at hun får mye mer pes enn medprogramleder Jørn, og det virker som det hun sier ofte blir tatt mer bokstavelig enn det han sier.

– En gang snakka vi om det å knuse ting på fest. Jørn fikk meldinger om at lytterne synes det var gøy å kødde rundt, mens jeg fikk beskjed om at noen skulle komme og knuse alt som var i leiligheten min. Det skal sies at vi lo godt av det, og at jeg understreket at de bare måtte komme og prøve seg, sier Tuva.

Programleder Gunhild Dahlberg synes ikke hun har spesielt store problemer, sammenlignet med å for eksempel få kastet syre i ansiktet fordi man hilste på naboen, eller å bli skutt fordi man prater på radio — noe som faktisk skjer andre steder i verden.

– Men, med hånden på hjertet, så er det ikke så lett å være dame i verdens rikeste land heller. Sendeskjemaet her i P3 er veldig pungtungt og det har det vært i alle år. Av og til blir vi kvotert inn, sånn som på 8. mars. Og det synes jeg er et fremskritt. HURRA, jubler Gunhild.

Bla deg nedover for å bli bedre kjent med P3-damene og deres meninger om kvinnedagen.

1. Hvem er du, og hva gjør du?
2. Hvilket forhold har du til 8. mars?
3. Hva bør vi bruke kvinnedagen til i 2013?
4. Hva tror du 8. mars betyr for dine lyttere?
5. Hvem er den råeste dama du vet om?
6. Beste låt med dame?

Silje Therese Nordnes (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
1. Programleder i P3morgen.

2. Mamma er feminist og bruker å fortelle at hun smalt neven i bordet hos rektor da hun gikk på skolen, og krevde sløyd for jenter. Jentene fikk bare gjøre håndarbeid. Selv om jeg ikke har feira den, har det alltid vært et tema for meg, og jeg er opptatt av kvinnedagen. Det er viktig at det skal være likestilling mellom kjønn.

3. Vi har det jo veldig bra i Norge, så jeg tror man bør sette fokus på problemstillingene vi fremdeles møter. Vi bør også sette fokus på kvinner i andre land, i dag finnes det jo damer som ikke får lov til å kjøre bil fordi de er damer.

4. Usikker. Tror ikke de har for vane å feire på noe vis.Jeg er spent på tilbakemeldingene vi får 8. mars. Vi har verdens beste lyttere, så det går nok fint. For noen av lytterne tror jeg det er mer stress å være uten Ronny enn at det er 8. mars.

5. Marit Bjørgen. Jeg har et mektig VM-crush på henne.

6. M.I.A. – Bad Girls

Marte Hedenstad (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
1. Jeg er en nerd som elsker film, spill og tv-serier, og fantasybøker. Jobber som anmelder og og journalist i Filmpolitiet og Søndagsmorgen på P3.

2. Som mange andre tar jeg den kanskje litt for gitt, siden vi har det så bra. Vi må tenke på hva kvinnene før oss har kjempa for. For bare 100 år siden hadde ikke kvinner stemmerett. Det er viktig å bruke den når vi faktisk har den.

3. Sette fokus på hvor bra damene rundt oss er. Og så er det fint å tenke over andre kvinner i resten av verden, og bestemme seg for å gjøre noe for dem.

4. Dessverre lite. Mange tenker at vi har kommet i mål, men det er mye vi må jobbe med videre.

5. Det er en klisjé, men jeg må bare svare mamma! Hun er verdens blideste og mest uselviske person, men hun har samtidig lært meg at man alltid må stå for det man tror på og ikke la seg overkjøre. Stå på krava! Det har mamma lært meg.

6. Shirley Bassey – Goldfinger. Hun er en ekte diva med tæl.

Mari Garås Monsson (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
1. Jeg er programleder i Urørt på P3 og føler meg veldig privilegert som har fått muligheten til å kombinere musikkinteresse og jobb på den måten jeg gjør. Ingenting er bedre enn å jobbe for å finne nye dyktige artister, backe de opp og føle at jeg bidrar til å skape noe større enn meg sjøl. Det er en god følelse å møte så mye kreativitet. Og veldig motiverende.

2. I år er det jo 100 år siden vi fikk stemmerett! Historisk sett har det vært og er fortsatt en veldig viktig dag. Vi kunne satt fokus på det oftere, og hatt flere kvinnedager, kanskje? For de som er enda yngre enn meg, og generasjonene etter oss, er det viktig å bli påminnet kampen vi har vært gjennom, og jobben som gjenstår for videre likestilling.

3. Man får ikke gjort så mye på én dag, men vi må tenke over hva som har skjedd og hva vi må jobbe mot. Det er annerledes å oppleve 8. mars i dag for oss enn det var for bestemor-generasjonen. For oss som har det så bra fra før er det viktig med fokus på likestilling i arbeidslivet. Det er også mange andre damer i verden som burde få oppleve en bedre hverdag. Universelle saker som kampen mot kvinneundertrykkelse, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse må man ikke glemme.

4. Det er vanskelig å si. Jeg håper jo at flere får en påminnelse om hva som er viktig å tenke over og jobbe mot. Jeg håper kvinnedagen på P3 gir et ekstra fokus i kampen for full likestilling, og ikke minst er målet at lytterne skal få noen musikalske overraskelser med tøffe damer i spissen.

5. Åå, det kunne vært så mange. Dette burde man gjerne delt opp i flere felt. Akkurat nå syns jeg Lena Dunham, som har regi, manus og spiller hovedrollen i Girls, er en ekstra rå og betydningsfull dame som setter fokus på det rette tingene. Drit i det glattpolerte, få frem det som er ekte og menneskelig. Ellers er Meryl Streep en fantastisk dame, skuespiller og herlig skikkelse som får til mye bra. For ikke å glemme Susanne Sundfør.

6. Herregud! Her er det så mye å ta av. Mange av favorittene mine får man høre i fredagens Miksteip-sending mellom 9-11. En evigvarende klassiker som alltid gjør meg glad og gira er Le Tigre – Deceptacon.

Marie Komissar (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
1. Til vanlig er jeg musikkprodusent i P3 og mP3, og det betyr at jeg er med på å bestemme hvilke låter vi spiller på radioen. 8. mars debuterer jeg som programleder i en tretimersflate på mP3 og sammen med Mari Garås Monsson i Miksteip på P3.

2. Jeg synes jo egentlig alle dager skulle vært kvinnedag. Historisk sett har det værtsvært viktig med en dag som har satt lys på forskjellene mellom kvinner og menn spesielt i møte med samfunnet. Endringer har skjedd, men vi er ikke likestilte ennå og har enda en vei å gå. Samtidig er jeg utrolig takknemmelig for de mulighetene jeg nå har på grunn av det sterke damer før meg har kjempet for.

3. Jobbe videre mot at vi til slutt ikke trenger en egen kvinnedag.

4. Forhåpentligvis får de øya opp for noen kvinnelige artister på fredag, som de ikke har hørt før og det er gøy å lyssette hvor viktig kvinnelige artister også er for musikken 8. mars speiler vi bredden til kvinnelige artister på P3 og m P3, det blir en gøy musikkdag.

5. Åse Kleveland. Hun er sterk og dyktig samtidig som hun er feminin og elegant.

6. Min ultimate fredagslåt er Christina Aguilera med Genie in a Bottle. Jeg spiller den høyt for kollegene mine på kontoret hver fredag for å markere at det er helg. Og så er det en himla bra poplåt.

Benedicte Hamnes (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
1. Jeg er programleder på mP3 mellom 12-17 på ukedagene, i programmet “Benedicte”. Jeg prater mye om musikk og sladder, og møter mange kule artister og programledere i min jobb.

2. 8. mars er bursdagen min! Jeg lærte fort at det var kvinnedagen, og det føles ekstra spesielt å feire bursdag på en sånn dag. Jeg er stolt av utviklingen, av hvordan kvinners rolle i samfunnet har endret seg. Vi er på vei et sted.

3. Det er et godt spørsmål. Jeg tror vi bør bruke kvinnedagen i 2013 til å sette oss ned i to sekunder og se hvor langt kvinner har kommet de siste hundre årene. Vi har nesten akkurat de samme rettighetene som menn, det er stadig flere kvinnelige ledere og vi blir sett samt hørt i samfunnet. Bare det i seg selv er jo en enorm utvikling. På kvinnedagen i år hadde det vært fint om vi jenter og kvinner brukte dagen på å sette pris på hverandre og gi hverandre gode ord. Hylle hverandre og være takknemlige for alle mulighetene vi har. Generelt burde vi være mer takknemlige for mulighetene og vi bør bruke de. Hele året gjennom! Bruk stemmeretten din, verv deg i militæret hvis du vil det, gå på universitet, bli en leder i en bedrift eller reis jorda rundt! Følg drømmene dine og bruk mulighetene vi har som våre oldemødre og bestemødre ikke hadde!

4. Jeg vet ikke hvor bevisste der er, noen av lytterne er jo veldig engasjerte. Kanskje jeg får lære de som ikke vet hva kvinnedagen er litt opp i dag.

5. Det må være mormoren min, hun døde dessverre da jeg var 12, men jeg har så fine minner om henne. Hun hadde et hjertet av gull, en vilje av stål, hun var modig, tøff og hjelpsom. Hun hadde et flott syn på livet og stilte alltid opp. Mormor var rå! Hun hadde mange av de kvalitetene bra damer skal ha!

6. Denne er utrolig vanskelig, det er så mange! Må jeg velge? Det dukker opp så mange navn og låter i hodet mitt nå. Carly Simon, Beyoncé, Adele, Maria Mena, Marit Larsen, Miss Li, Melissa Horn, Robyn, Lissie, Emeli Sandé, Ellie Goulding.. Lista bare fortsetter med bra damer og fine låter. Kan jeg få tenke på det til neste år?

Aishath Afeef (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
1. Programleder i Popsalongen på P3. Spiller musikk og prøver å få ettermiddagstimene til å gå litt kjappere.

2. Jeg liker 8. mars, det er en ålreit dag. Jeg har aldri gått i tog, eller gjort så mye ut av den, men liker godt hva dagen står for og sender gjerne en sms for å gratulere venninnene mine med dagen. Samtidig føler jeg også at det er en ladet dag, mange liker ikke 8. mars og mener den er unødvendig.

3. Sett i lyset av debatten om netthets av kvinner, mener jeg det er en naturlig kampsak i år. Netthets er en moderne form for kvinneundertrykking.

4. For noen betyr den sikkert ingenting, mens for andre er den viktig. Alle har en mor, og burde uansett forholde seg til kvinnedagen. Det at man bærer frem liv inni sin egen kropp burde vel kvalifisere til en egen dag i året, burde det ikke? Vi er fremdeles langt unna likestilling i verden, så denne dagen er fremdeles aktuell – selv i 2013.

5. Malala Yousafzai, Tina Fey, Michelle Obama, Irshad Manji, Gunhild Dahlberg og Gwen Ifill.

6.Aaliyah – Try Again

Tuva Fellmann (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
1. Jeg er programleder på Hallo P3 og Juntafil her på P3. På sjølveste kvinnedagen skal jeg henge med Aishath i Popsalongen, og det gleder jeg meg til!

2. Jeg har et ganske nært forhold til kvinnedagen. Jeg er vokst opp i et hjem hvor det å gå i tog på 8 mars er så å si obligatorisk. Det er jo ikke mer enn 100 år siden vi faktisk ikke fikk stemme her i landet, og både her og i resten av verden finnes det fortsatt kvinner som helt tydelig blir undertrykket på grunn av kjønn. Derfor mener jeg at dette er en viktig dag.

3. For de engasjerte det å gå i tog et godt alternativ, men jeg har forståelse for at ikke alle har tid eller gidder. Jeg er faktisk litt usikker på om jeg ser det som en kampdag eller en feiringsdag, men ser heller ingen grunn at man ikke kan kombinere. Jeg synes at de som ikke bryr seg i det hele tatt, hvert fall kan ta seg tiden til å sette litt ekstra pris på dama, morra eller venninna si.

4. Jeg er ikke helt sikker. Jeg vet om mange som setter seg på bakbeina og mener at denne dagen bare er tull og tøys. Det er gjerne de jeg ender opp med å diskutere i 3 timer på vors om hvordan verden er og hvordan den burde være. På den andre siden håper og vet jeg at det er mange som setter pris på 8 mars og er stolte alle damene landet har å by på.

5. Den råeste dama jeg vet om er Linn Skåber. Herregud, føler hun er en sånn dame som kan få de tøffeste kara til å sette kaffen i halsen, og sånt synes jeg er gøy.

6. Her går jeg langt tilbake i tid, til da jeg var i puberteten og var sur på alt og alle, men elsket Guano Apes med låta Big in Japan. Husker jeg stod inne på jenterommet og mimet til den mens jeg hoppa frem og tilbake. Vil legge til at jeg i nyere tid synes Gabrielle er en kul dame som lager mye bra musikk.

Siri Kristiansen (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
1. Jeg er en moderne kvinne/mann. 60% humor, 40% kjærlighet. Programleder i Lørdagsrådet på P3.

2. Ingen verdens ting. Dessverre.

3. Alle kvinner burde bruke kvinnedagen som en ekstra bursdag. Tenke på seg selv og sine, bli sett og bli hørt. 8. mars bør vi ta mest mulig plass og fokus, mens menn bør beundre og applaudere.

4. Jeg tror noen få har et veldig sterkt forhold til kvinnedagen, men de fleste er nok som meg. Noen sier også som meg, “jeg burde hatt det”.

5. Ruby Wax. Hun har ingen sperrer, og er aldri opptatt av å være pen mens hun gjør det hun gjør — noe som er en vanlig utfordring for kvinner. Gunhild Dahlberg er også en rå dame.

6. Karin Dreyer + Røyksopp – What Else is There. + Robyn – Every heartbeat.

Gunhild Dahlberg (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
1. Eks P3er, nå student.

2. Jeg er oppvokst i 8. mars-tog. Jeg lærte å si «for fri abort» før jeg lærte å banne. Og det sier sitt. For jeg er oppvokst i Nord-Norge, hvor hæstkuk og andre ord kommer inn med morsmelka. Mamma og venninnen hennes var feminister, for sent på 70-tallet var det in. Jeg husker godt at vi gikk i tog over Tromsøbrua og hadde fakler.

3. Først kan man ta innover seg at feminisme ikke betyr at vi skal ta over verden. For det gidder vi faktisk ikke. Når man har fått det inn i knotten kan man tenke litt på at damer tjener mindre enn menn i Norge. I snitt ca 80% av det mannen tjener. Det er sykt irriterende! Og veldig urettferdig! Det viktigste er at man løfter blikket og se hvordan det er rundt om i verden. Diskrimineringen starter allerede på fosterstadiet, hvor jentefoster blir abortert fordi det er en jente. Det kalles kjønnsseleksjon. Spedbarn blir drept fordi de er jenter. I Kina anslås det å være 25% flere guttebarn enn jentebarn. Færre jenter vokser opp fordi de ikke får vaksine og medisiner, og får heller ikke gå på skole. Så kan man bruke tid på tenke litt over menneskehandel, prostitusjon, omskjæring, voldtekt, vold, æresdrap og så videre. Til slutt kan man gråte en skvett over hvor grusomt alt dette er. Får man først ferten av disse ujenvhetene, vil en oppdage flere. Både i Norge og verden. Så synes jeg man skal høre på Siri og meg klokka 15 på fredag. Jeg skal bitsj-slappe henne med bindet mitt!

4. Kvinnedagen betyr sikkert ingenting for en hel del, men veldig mye for veldig mange.

5. Marina Abramovic. Serbisk performance-kunstner bosatt i New York. Hun får Jonny Knoxville til å fremstå som Knerten!

6. Nesten alt med Madonna. Skal jeg grine setter jeg på Susanne Sundfør, hun skraper opp sjela mi med den stemmen.

Janne Helen Juliussen (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
1. Jeg er programleder i P3helg, og er den som lager god stemning i radioen når lytterne har tatt helg!

2. Jeg synes hele kvinnedagen er litt klein for oss jenter som bor i Norge. Vi har det såpass bra nå, at vi ikke burde gnåle om småting, men heller tenke på å hjelpe kvinner i land hvor det er et faktisk problem at kvinner blir diskriminert. Jeg kan kun snakke for meg selv, men jeg føler vi er rimelig likestilte her til lands, og for meg betyr 8. mars veldig lite nå. Jeg vil for eksempel IKKE bli gratulert med kvinnedagen!

3. Det er jo en vårdag, så kanskje ut og spise is og slappe av, hvis været tillater det. Det er fredag også. Og kanskje skjenke en tanke til hva man kan gjøre for andre jenter i andre land som ikke er like priviligerte som jenter i Norge.

4. Jeg tror de er såpass unge at de heller ikke har noe sterkt forhold til dagen, og det er jo sånn det skal være. Dette skal jo ikke være noe vi eller de tenker på lenger. Det var nok annerledes for femti år siden, for ikke å si hundre.

5. Søsteren min. Hun er rå. Altfor mye å gjøre og altfor lite tid til å gjøre det på. Men hun gjør det hver dag med et smil om munnen. Av mer kjente damer ville jeg kanskje valgt Björk (eller Gwen Stefani, fordi hun ser så bra ut, men det er vel ikke politisk korrekt å si i et invervju som handler om kvinnedagen).

6. Pink Floyd – The Great Gig In The Sky, hvor Clare Torry har gjestevokal. Stemmen hennes og hele låta er storslagen.

Christine Dancke (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
1. Jeg er danser. Programleder og dj på P3 og mP3.

2. Jeg feirer at jeg er kvinne hver dag.

3. Bevisstgjøring. Det er fortsatt menn som styrer verden og sitter på ressursene. De styrer ikke min verden, da.

4. Håper de kan historien sin.

5. Mamma.

6. Menn og damer lager like bra musikk. Det er sjeldent et rent dameprodukt. Av de som lager tingene sine selv, liker jeg Karin Park, Susanne Sundfør og Robyn veldig godt.

Ps! I april blir musikkprodusent Marie Komissar musikksjef på P3, da skal Mats Borch Bugge ut i farskapspermisjon. Det er mange år siden vi har hatt en dame som styrer musikken på P3. Gratulerer til oss alle!