Man trenger vel ikke å være en uttalt musikkconnaisseur med doktorgrad i musikktrender for å kunne slumpe til og hevde hardnakket at så å si alle kommersielle pop-produksjoner i dag høres ut som utvanna russeversjoner, eventuelt russerversjoner, av alle de tidligere høyt respekterte komposisjonsfinesser som faller ned i sekkekategorien 90-talls-eurodance.
Er David Guetta Antikrist?!
Peace, Love, Unity and Respect!
Mens et tårevått trance-breakdown brer seg over heimen knytter vi derfor neven opp mot stjernene og skriker iltert: Hvordan våger disse 10-tallets respektløse musikkfantomer å dra denne ærverdige musikktradisjonen – EUROTRANCE, DREAMTRANCE, DUTCH TRANCE, EPIC TRANCE, STADIUM TRANCE, PROGRESSIVE TRANCE, for å nevne noen kjære barn – ned i den gjørmete søla som er dagens tamme musikalske antiklimaks! Sagt på en annen måte: Er David Guetta Antikrist?! Disse groteske og viljeløse Guetta-mutantene – trancesynther parret med degenerert sørstatsrap! Blasfemisk! – som, én etter én, vandrer målløst rundt på MTV-skjermen mellom ”16 and Pregnant” og ”Jersey Shore”, to sørgelige bilder av hva en verden uten sjangerspesifikk dancemusikk faktisk har blitt til. 90-tallet på sin side var PLUR: Peace, Love, Unity and Respect! Det var ikke mainstream, men underground! Ekte. Hadde ravemusikken fått leve videre i sine respektive sjangre hadde verdensproblemene i dag vært løst. Det var musikken som skapte samholdet og kjærligheten…
…for all del ikke de frådepotente 250 mg ecstasy-pillene som oversvømte markedet på slutten av 90-tallet. Var det grønne Ferrarier? Hvite hestesko?
Neida! Som klippene under viser var 90-tallets rave-scene selvsagt langt mer enn hva et slikt reduksjonistisk narkomaterialistisk perspektiv tilsier, selv om noen partysjangre utvilsomt var designet for å akkompagnere visse happy-melankolske serotonintunge sinnsstemninger.
Tv-program: U (1993) var et ungdomsprogram som gikk på NRK fra september 1991 til 2002.
Hva du ser: Du ser og hører den unge djen Olle Abstract, produsentspiren Per Martinsen (Mental Overdrive) og den housefrelste partyfikseren Kyrre.
Hva du lærer om ungdom og rave: Et første lite innblikk i houseparty/ravescenen på 90-tallet.
Tv-program: Dagsrevyen (1996)
Hva du ser: Et innslag fra ravefesten Hyperstate natt til 1. mai satt opp mot et innslag fra Oslo Domkirke den samme natten.
Hva du lærer om ungdom og rave: Du lærer at ungdom på ravefest søker noe annet enn ungdom som går i kirken. Stikkord er «fest» og «sjelsro».
Tv-program: Lille Lørdag (1995) med Harald Eia og Bård Tufte Johansen. Programmet gikk på NRK i tidsrommet 1995–1996.
Hva du ser: Et innslag om to jenter, Gry & Gry (store-Gry og lille-Gry), som skal på megaravefesten Hyperstate i Oslo Spektrum natt til 1. mai 1995. Det var den første gangen Hyperstate ble arrangert i Norge. 8000 mennesker deltok, headliner var The Prodigy, festen varte til kl. 06:00 og billetter kostet 300 spenn.
Hva du lærer om ungdom og rave: Du får blant annet et lite innblikk i seriøsiteten rundt raveparty-forberedelser: jentene har ligget i hardtrening på gymmen, kjøpt inn skreddersydde «trendy» partyantrekk, bestilt ekte falskt hår fra utlandet (!) og sminket seg i fire timer. Raveparty var hellige greier, nyvunnet eskapisme fra den vanlige fyllekulturen.
Bonuskuriositet: SSB bekrefter at navnet Gry, av en eller annen grunn, var fryktelig populært på slutten av 70-tallet da disse jentene ble født. Navnet har ellers aldri, hverken før eller etter, vært særlig fasjonabelt.
Tv-program: Talkshowet Absolutt (1997) med Fredrik Skavlan. Programmet gikk på NRK2 i tidsrommet 1996–1998.
Hva du ser: Skavlan intervjuer historiker og forfatter Nils Johan Ringdal (1952-2008) om den nye X.T.C-generasjonen. Merk hvordan gamlisen Skavlan uttaler initialordet X.T.C bokstav for bokstav, «X», «T», «C», istenfor som et akronym: «ecstasy». Så radikalt var det altså på den tiden!
Hva du lærer om ungdom og rave: «Ja hvem er egentlig disse menneskene??» spør en forundret Skavlan om denne nye mystiske generasjonen. Ringdal svarer.
Tv-program: Dagsrevyen
Hva du ser: Klassisk dopinnslag. Du ser den selvproklamerte undercover-narkoeksperten ”Dark Vader” uttale seg selvsikkert om all narkotikaen som flyter på houspartyer. Og tro det eller ei, men det var bortimot umulig å finne et raveklipp som ikke inneholdt en eller annen ekspertkommentar fra vår alles kjære Olle Abstract!
Hva du lærer om ungdom og rave: Ungdom og rave = dop-eksperimentering og mulig død.
Tv-program: Det småkontroversielle TV-sendte søndagsmagasinet Puck (1998). Programmet gikk på NRK2 i tidsrommet 1996–1998.
Hva du ser: Et intervju med ingen ringere enn biokjemikeren, farmakologen, narkotikautvikleren og kunstneren, Berkley-professoren Dr. Alexander Shulgin (1925). Mannen som «fant opp», syntetiserte, MDMA (Ecstatsy) og hundrevis av andre psykedeliske stoffer. Du ser også kona og kollega Ann Shulgin. Sammen har de blant annet skrevet boka «PiHKAL: A Chemical Love Story» (PiHKAL: Phenethylamines I Have Known and Loved). Dr. Shulgin var forstålig nok en legende i rave-miljøer. Et lite scoop fra NRK-arkivet!
Hva du lærer om ungdom og rave: Vel, du lærer litt om psykedeliske narkotiske stoffer. Motsatsen til skremselspropagandaen.
Tv-program: Klubb Sju med Olle Abstract (!) (1999).
Hva du ser: Endelig litt musikk! I det første klippet ser du Olle, i et type flashback-segment (så dette blir et type metaflashback-segment?), presentere Prodigy-låta «Charly». Låta er en rave-klassiker og kom ut allerede i 1991. Deretter ser du innslaget «Klubbkalenderen», som er akkurat det navnet tilsier. I det andre klippet introduserer Olle, noe motvillig, trancemaestro Tiësto og 1999-eurotrancebangeren «Theme From Norefjell».
Hva du lærer om ungdom og rave: Du ser og hører to ytterpunkter av ravemusikken, og ser og hører to ytterpunkter av 90-tallet.
Ble du frelst? Var 90-tallet kulere enn 00-tallet? Visste du at rave-gutter gikk med legglangt skjørt på party? På tide å hente tilbake den trenden? Skriv i kommentarfeltet!