Videopremiere: Don Martin

Rapper og hiphop-aktivist Don Martin var på vei til å kaste inn håndkleet. Nå er han ute med musikkvideoen til låta «Il Dante». Se den her.

«Trenger ikke Spellemannprisen for jeg er star i Darn».

Det er ordene som Don Martin åpner med i låta «Il Dante», men så tok det ikke lang tid før han ble Spellemann-nominert. Sammen med Jaa9&OnklP og Lars Vaular, er Don Martin & Nilsenbanden nominert til Spellemann for albumet En gang Romsåsgutt, alltid Romsåsgutt i kategorien urban.

– Klart det er dritfett å bli nominert! Jeg er veldig glad for det. Jeg skrev akkurat de linjene der for rundt ett år siden da Spellemann droppa hele hiphop-kategorien etter mye rare episoder med å dele den ut på gangen og holde på. Det føltes som om de ikke tok sjangeren vår seriøst, for inntrykket vi fikk i fjor var at de skulle kutte ut kategorien helt. Samtidig som rappere dominerte mye av det norske musikkbildet.

Se alle Spellemann-nominerte her

Sterke navn

Martin forteller at han lager musikk for de som digger musikken han lager, og for alle som vokser opp og kjenner seg igjen i den virkeligheten som han kommer fra og skriver om. Ikke for å vinne priser, men for å finne folks hjerter.

– Det er det jeg legger i de linjene. Og så var det et lite nikk til Fela og alle de som burde vært nominert i fjor. Nå virker det jo som om urban er den nye hiphop-kategorien så da skal ikke jeg mase noe om saken lenger. Jeg er glad. Det er fett å bli nominert sammen med så sterke navn. Men det er fortsatt viktigere for meg at de som kommer fra der og det jeg kommer fra digger det jeg gjør.

Les også: Til hiphophodene

Don Martin. (Skjermdump, YouTube)
Don Martin. (Skjermdump, YouTube)

Var i ferd med å kaste inn håndkleet

Tidligere i år fikk fansen endelig det de hadde ventet på i lang tid, nemlig soloplate fra den driftige hiphopringreven. I to tiår har Martin vært en synlig figur i rap-Norge, både som DJ, hiphop-aktivist og Gatas Parlament-medlem. Da skiva, som er produsert av Tommy Tee endelig kom, fikk han P3s anmelder til å trille terningkast fire.

– Tommy og jeg jobba egentlig med et Don Martin album for to år siden, Mann for min hatt, men det ble slukt opp av Gatas-plata, og da alt ble snudd på hodet. Så det var i kjølvannet av det vi begynte å snakke om å gjøre en ny og egen plate, forteller han og fortsetter:

– På tidspunktet var jeg i ferd med å kaste inn håndkleet, men hele responsen jeg fikk etter National Cypher gjorde at jeg skjønte at tida kanskje var moden for at jeg gjorde min egen greie. Og jeg hadde Chirag og Nassir (managern til Jae-R) som pusha på for at jeg måtte gjøre noe som var helt meg. Men mest av alt Tommy, uten ham intet album.

Fansen skal slippe å vente

Martin forteller at da Tommy Tee kom med beaten til «Il Dante» klarte han ikke å tenke på noe annet. Låta beskriver han som Don Martin på vei opp, og teksten er den på albumet som han arbeidet mest med.

– Det måtte bare ut av meg. Jeg var ganske åpen på hva hooket skulle være da Kaveh kom og ville fakke med det. Han spurte meg hva jeg var hypp på at han skulle si og jeg sa at han skulle skrive det han ville sagt om meg ellers. Jeg vil si tilbake at rap er en «young mans game» så jeg er ydmyk for at jeg får så mye respekt og support fra den nye generasjonen som kommer opp.

Hvor videoen er spilt inn får han ikke lov å røpe av regissør Kristoffer Klunk, men han forteller at Klunk og resten av teamet leverte en musikkvideo over all forventing til både låta «Nilsen» og «Isbilen», så derfor lot han Klunk gjøre sin greie.

Nå er han klar for det nye året skal komme, og lover at det ikke blir lang tid før det kommer noe nytt.

– Don Martin-fans skal slippe å vente lenge før det kommer nytt fra meg, så hold et halvt øre åpent. Hvis 2014 er halvparten av hva 2013 har vært, skal jeg doble det til 2015. Tommy og jeg er in the lab!

Don Martin – «Il Dante»: