Videopremiere: Izabell

Hør låten «Ka vet du» og se den påfølgende musikkvideoen til Norges nye rapstjerneskudd.

Izabell. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Izabell. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

– Izabells låt er et perfekt soundtrack til en urban film. Låta gir filmen kred, og groover perfekt i Harams nåtidsunivers. Jeg digger den, forteller Haram-regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen til P3 om «Ka vet du».

Etter å ha lyttet gjennom 30 bidrag valgte juryen ut Izabell, eller Benedicte Izabell Ekeland, som vinneren av P3s rapkonkurranse rett før sommerferien.

Les: Etter åtte uker og over 30 bidrag er endelig Norges nye rapstjerne er født. Møt Izabell!

– Izabell er åpenbart en god tekstforfatter, og har en særegen og tilbakelent stil som juryen falt for. Hun fremstår selvsikker, og fortjener større oppmerksomhet. Også er det jo gøy med Rogalands-rap, da, fortalte musikksjef og juryformann Mats Borch Bugge da valget falt på Izabell som vinneren av konkurransen.

Bygger på Izabells tilbakelente stil

Premien, foruten heder og ære, var å få spille inn et spor med hjelp fra Nora Collective. Låten er en del av soundtracket og er lydteppet i en scene i den forestående Haram-filmen som har premiere 2. oktober.

Vi møter Izabell i studioet til produsent Axxe i en kjeller på Oslos vestkant. Burgunderrøde forheng draperer det lille studioet, og en svær skjerm der Axxe produserer låter lyser opp rommet når vi tar en prat om prosessen siden hun fikk vite at hun vant den gjeve konkurransen.

Resultatet ble en spretten klubb-aktig affære, produsert av Axxe og Filip fra nevnte Nora Collective, der Izabell viser fram habil mikrofonføring. Øverst i saken kan du høre verdenspremieren på «Ka vet du» og samtidig se musikkvideoen til moroa.

– I god hiphop-tradisjon er låten frekk og frempå tekstmessig. Beaten er variert og fyldig, men med masse plass til vokalen, som passer min stemme veldig godt. Hele produksjonen bygger opp under min tilbakelente stil og myke flow, sier Izabell.

Izabell og produsent Axxe i studio. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Izabell og produsent Axxe i studio. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

– De har pusha meg og trodd på meg

En oppvarmingsjobb for blant annet Wu-Tang Clan-majesteten Ghostface Killah er unnagjort etter at Izabell ble kåret som vinneren av konkurransen.

– Det var dødskult. Det hadde ikke vært mulig om dette ikke hadde skjedd, forteller den blide artisten, som storkoste seg under innspillingsprosessen med favorittprodusentene hennes i Nora Collective.

– De satte seg rakt inn i hva jeg ønsket samtidig som de hadde mange kreative bidrag til låten. De har pusha meg og trodd på meg. Jeg føler at vi møtte hverandre på halvveien, noe jeg mener låten bærer preg av.

– Vi klikka med en gang og fikk en god vibe i studio, sier 24-åringen som forteller om mange forslag og artige stunder i studio – blant annet en 20 minutters latterkrampe da produsent Filip foreslo noe «på en veldig Trondheims-inspirert siddis-dialekt».

Izabell. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Izabell. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Referanserikt kutt

Hun er glad for at valget falt på «Ka vet du»-låten. Izabell føler at det referanserike kuttet gir henne muligheten til å representere flere sider av henne: steder hun har bodd, puben til broren i Stavanger, mennesker hun kjenner, folk hun lager musikk med, hva slags musikk hun foretrekker, og så videre.

– Alt dette har vært med på å forme meg til den personen og artisten jeg er i dag. Låten handler på mange måter om veien til det stedet jeg er akkurat nå. Og derfor linjene «eg lukke øyene, lar bassen ta over meg». Jeg velger å bare lukke øyene, la alt dette skje, og se hvor det tar meg. Jeg er ikke nervøs, for jeg vet at mine folk står «klar til å ta imot meg» hvis jeg skulle falle, sier rapperen.

Produsent Axxe. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Produsent Axxe. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Forventer du en horde med kvinnelige rappere som kommer på banen i kjølvannet «Ka vet du»?

– Jeg tror at jo flere jenterappere det finnes, jo bedre er det for andre jenterappere. Det finnes folk før meg som har banet veien. Nå kommer jeg til å konkurrere mot alle rappere. Watch out.

Grunnen til at P3 utlyste denne konkurransen er fordi kanalen alltid etterlyser nytt talent. Spesifikt kvinnelige rappere.

– Ja, det har jo vært mangel på det, sier Izabell, som får støtte av Axxe:

– Når man hørte på de bidragene som ble sendt inn, så skjønte man at det er en liten gryte med flinke rappere som er jenter. Det var mye bra, syns produsenten.

Kunne du ha tenkt å ha fått inn flere kvinnelige rappere i studio?

– Ja. Jeg syns det er skikkelig digg å jobbe med jenter. Så slipper man den maskuline testosteron-dritten hele tiden, sier Axxe lurt.