Videopremiere: Tønes

Den populære visesangeren er aktuell med sin aller første video. Se visualiseringen av «Indianara».

runditønes

Frank Tønnesen, bedre kjent som Tønes, har begeistret lytterne med sine visesanger. I 2012 slapp rogalendingen albumet Sån av salve som fikk meget gode kritikker.

P3 kåret sporet «Det skitna», hentet fra nevnte plate, til 2012s åttende beste norske låt. Mannen med de underfundige tekstene mottok også blant annet to Spellemannpriser i 2012 i kategoriene vise og tekstforfatter.

Tønes fikk nesten full pott av P3s anmelder da han opptrådde på fjorårets Øya: «Mye av grunnen til at Tønes står så mange nordmenn nær er at hans distriktscountry består av like deler humor som hverdagsfilosofi», står det blant annet i anmeldelsen.

Hør Tønes i Spotify og WiMP

Utgangspunkt i en Renberg-bok

For et par uker siden slapp 42-åringen singelen «Indianara», en sang som ble slått sammen med utgangspunkt i Tore Renbergs nye roman Angrep fra alle kanter. Den André Løyning-regisserte musikkvideoen ser du øverst i saken. Musikkvideoen, som er Tønes’ aller første, er en slags novellefilm fra Tønes’ hjemsted Hauge i Dalane, i Sokndal kommune.

– Jeg noterte sidetall, setninger og markerte avsnitt, noen kapitler leste jeg om igjen flere ganger. Etter mye fram og tilbake fikk jeg til noen vers som ble en blanding av ting fra boka og mitt hode. Sangen er et forsøk på å bringe videre det som gjorde mest inntrykk på meg fra boka.

– Etterpå ser jeg at det ble en «Tønes-sang» som jeg kan ta med meg videre, forteller Sokndal-mannen som legger til at han går snart i studio for å spille inn en ny plate.

Stillbilde fra "Indianara"-videoen. Foto: André Løyning
Stillbilde fra «Indianara»-videoen. Foto: André Løyning

Gleden av å spille fotball i regnet

Det er også første gang Løyning har begitt seg ut i musikkvideo-verdenen, og han sier at han aldri har hatt et ønske om å lage en heller: – Jeg brukte litt tid på å prøve å finne ut av hva en musikkvideo egentlig er, uten å komme fram til noe fasit.

Løyning portretterer bygdelivet i videoen, og sier at «de fleste av oss kommer fra bygda, og selv om noen flytter derfra forblir den en viktig del av oss». Han har forsøkt å ta tak i det nostalgiske i sangen, og filmatisere det. Regissøren trekker frem «den endeløse gleden av å spille fotball i regnet, og vise fram den fine leken, gleden og mulighetene som finnes i en regntung dag på et stille sted».

– Videoen handler kanskje ikke så mye om sangen, eller boka den tar utgangspunkt i, men er mer en liten videonovelle fra Bygde-Norge. Men jeg håper den hører hjemme et sted under en felles himmel som rommer både Tore Renbergs univers, Tønes sitt univers og mitt eget.