Videorama!

En solid dose nakenhet, sjalusi, overtenning og strålende musikk er sentrale ingredienser i ukens beste musikkvideoer, med folk som Björk, Azealia Banks og Madcon i sentrale roller.

Björk – ”Mutual Core”

Jeg kjenner at jeg har en veldig respekt for Björk selv om jeg knapt kan huske en av sangene hun har laget etter midten av 90-tallet. Gudmundsdottir går sine helt egne musikalske veier, og det må hun få lov til. Eksperimentelt er det også i videoen til ”Mutual Core” fra hennes siste plate Biophilia. Heklemonstre lever under strandoverflaten, og når de kommer opp fra grunnen blir det et inferno i ild og lava. Lava da som i faktisk lava, og ikke bergensbandet Lava fra 80-tallet. Heldigvis.

Madcon/Maria Mena – “Fåkke Fly Bort”

Hvis du vil se hvordan bakenden til Tshawe ser ut kan du trygt se de første 30 sekundene av Madcons nye video. Han våkner nemlig etter en knallhard – fest tilsynelatende full av dårlig samvittighet – og begynner selvsagt straks å tenke. Og å synge. Maria Mena begynner å synge like etterpå. Til en fugl. I et fly. Hvem har sluppet inn alle de fuglene i flykabinen? Ikke rart SAS går konk. Videoen er regissert av Aksel Hennie, og det er visstnok egen familie som omkranser Tshawe på slutten.

Azealia Banks – ”Atlantis”

Azealia Banks overbeviser stadig musikalsk, men er vel ikke helt på ballen i denne lavbudsjetts-videoen til ”Atlantis” fra hennes Fantasea-mixtape. Bluescreen-galskap med enorme sjødyr, planeter, laser og billige effekter. Veldig 80-talls. Plusspoeng for den totale frisyren i enkelte av klippene.

The Joy Formidable

Britiske The Joy Formidable har allerede laget to videoer til albumet Wolf’s Law som kommer i januar. Først ga de oss usedvanlig vakre naturbilder med tittelkuttet og så handlet det om ørken i ”Cholla”. Nå kommer video nummer tre fra platen, og fremdeles er det naturen som står i fokus. Pluss gitarer da. The Joy Formidable er tross alt blant de aller beste gitarbandene der ute. I ”The Ladder Is Ours” handler det om vind. Sterk vind.

Sufjan Stevens – “Silver & Gold”

Godeste Sufjan Stevens elsker julen, og akkurat i tide til den groteske shoppingen starter slipper han boks-settet Silver & Gold, Songs For Christmas Volume 10. Sanger om julen, der altså. Sufjan har gitt oss intet mindre enn to videoer på en uke, og i klippet til tittelkuttet er vi så langt fra julekosen som man kommer. ”Silver & Gold” viste nemlig en liten gutt som lekte på en sommerlig strand. Men siden vi veldig snart beveger oss inn i desember poster jeg heller den andre videoen som kom denne uken fra Stevens. For i «I’ll be Home For Christmas» handler det definitivt om jul. Vel skjer det mye rart i huset som den lille piken beveger seg gjennom, men jul blir det til slutt.

Amanda Palmer & The Grand Theft Orchestra – “Do It With A Rockstar”

Amanda Palmer var ene halvdelen av Dresden Dolls, men har nå en solokarriere gående. For ikke lenge siden krøp hun helt naken opp i et badekar for Flaming Lips, og nå betaler Flaming Lips-vokalist Wayne Coyne tilbake med regisseringen av Palmers nye video ”Do It With A Rockstar”. Og her går det for seg. Galskap, nakenhet, drag-queens, gråt. Hentet fra platen Theatre Is Evil.

http://youtu.be/GMgfRThylhU

Johnny Marr – “The Messenger”

Kjenner du til The Smiths? Om ikke har du en viktig jobb foran deg. Meget mulig indiens viktigste band. For lengst lagt ned av Morrissey og resten av gjengen. Mange vil hevde at gitarist Johnny Marr var bandets viktigste medlem ved siden av vokalist Morrissey, men karrierene de to har hatt siden The Smiths har vært ulike. Morrissey har hatt et lang solo-liv fylt av bra musikk og mindre bra uttalelser. Johnny Marr har vært mer stille, og foruten en plate med Johnny Marr & The Healers, og duoen Electronic sammen med Bernard Sumner fra New Order, har han stort sett vært gitarist for fine band som The The, The Cribs og Modest Mouse. Men nå bryter Johnny Marr solo-stillheten, og neste år slipper han albumet The Messenger. Første låt lover godt. Videoen inneholder bare masse bilder av Marr i skogen, men skit på det, let the music do the talking.

Metric – ”Breathing Underwater”

Kanadiske Metric lager fin pop, og vokalist Emily Haines har en av de fineste stemmene i dagens musikk. Siste album heter Synthetica, og videoen til ”Breathing Underwater” viser klipp fra Metrics liveshow. Som jeg gjerne ser i virkeligheten så fort som mulig.

Wiz Khalifa/TheWeeknd – “Remember You”

Det er mer av den myke stemmen til The Weeknd enn rappingen til Wiz Khalifa på denne låten, men det er altså en Khalifa-singel som kommer på hans nye plate O.N.I.F.C. i desember. Siden vi snakker Wiz er det masse damer i videoen. MASSE damer. Men det hele blir ganske mørkt og spooky ganske kjapt. Anbefales.

Alina Devecerski – “Jag Svär”

Devecerski fikk et susende gjennombrudd med sin radiobanger ”Flytta På Dej”, og debuterer nå på plate med Maraton som i dag fikk en fin anmeldelse hos oss. Med seg som låtskriver på albumet har hun blant annet Jocke Berg fra Kent, og i videoen til tredje radiosingel fra platen ”Jäg Svär” handler det om kjærlighet, med påfølgende spionering og forfølgelse etter brudd. Stjeler øl gjør hun også. Cheeky svenske.

Icona Pop – “We Got The World”

Mer svensk. Denne gang fra duoen Icona Pop som har fått bra med oppmerksomhet i det siste med sin elektronika-tunge pop. Videoen til ”We Got The World” er en samling av opptak tatt på turné, og det ser ut som om de to har det ganske så fortreffelig på sine reiser rundt i verden. Naken hud får du også. Avslører ikke om det er menn eller kvinner som viser hud. Du må sjekke selv.

http://youtu.be/uGEi1GQTcBQ

Kelly Rowland/Lil Wayne – “Ice”

Kelly Rowland har fått med seg Lil Wayne på låten ”Ice”, og i videoen blir vi servert en hel del rykkete sensuell dans, bar hud og skinnende lepper. Sånn som det skal være når Kelly gir ut video. Sangen ”Ice” handler da om nedkjøling med isbiter når en er overtent. Greit å ha i frysen.

Lonely Crowd – “Look The Other Way”

Lonely Crowd er prosjektet til Stig Jakobsen som noen kanskje husker fra Vampire State Building. Etter ti års arbeid med Lonely Crowd lanseres nå debuten The Not-So-Great Britain. I videoen til ”Look The Other Way” kan du se utdrag fra forestillingen A Tribute To Ping Pong av Jo Strømgren Kompani. Kunst in motion.

Fela – ”Blekk”

Norsk rap er virkelig i støtet for tiden, og Fela gjør bra norskspråklige greier med ”Blekk” fra sin debut D.U.R.E. I videoen handler det om å skrive de riktige ordene på papir eller på vegg, og så får du litt fin posering i tillegg.

Bullet For My Valentine – ”Temper Temper”

Bullet For My Valentine fra Wales har mange fans, selv om de for mange metalkjennere blir for poppete og for mange andre blir for rocka. Uansett kommer Bullet For My Valentine med ny plate i januar, og første låt ut gir meg troen. ”Temper Temper” gjør det den skal musikalsk, og videoen er en morsom sak som handler om et kurs i kontrollering av sinne som går litt skeis. Eller ikke litt. Det går veldig på tverke.

Megaphonic Thrift – ”Broken Glass/Yellow Fingers”

Et av vårt lands beste band for tiden heter Megaphonic Thrift. De spiller deilig alternativ rock med skingrende og støyende gitarer, og jeg elsker det. Du kan sjekke om du liker det gjennom den litt rolige låten ”Broken Glass/Yellow Fingers” som har fått en veldig merkelig sci-fi-video.

Purity Ring – “Lofticries”

Vår anmelder Kim Klev tok helt av på Purity Ring-albumet Shrines som kom tidligere i år, og bandets mystiske musikk preger også videoen der diverse mennesker beholder en voldsom ro i møte med svært opprivende situasjoner.

DaVinci – “In My City”

Rapperen DaVinci har frekt og freidig rappet navnet til de norske puddelrockerne som smeltet hjerter på 80-tallet, og hyller i sin nye video ”In My City” hjembyen San Francisco. Dermed får vi lun vugging i byens gater og nabolag sammen med gjengen mens DaVinci rapper om hoes og weed. En liten solstråle av en låt. Kanskje ikke en solstråle av en tekst.

http://youtu.be/8PMgStbVNYk

Kelly Clarkson “Catch My Breath”

Tidligere American Idol-vinner Kelly Clarkson slapp nyss samleren Greatest Hits-Chapter One, og følger på med video til låten “Catch My Breath”. En helt streit video der Kelly står og synger til oss. Merk at hun veiver uforholdsvis mye med armene sine. Det er nok fordi hun føler enormt mye når hun synger. Patos.

Vishnu – ”Hurricane Heart”

Vel er det movember, men den barten til han vokalisten i Tromsø-bandet Vishnu er full av drøyhet. Musikalsk finner du Vishnu i samme landskap som Madrugada, og kanskje enda mer Ricochets. Altså handler det om god gammeldags følelsesrock. Platen Nightbeat Love kommer tidlig i januar.