Videorama!

Pop, rap, indie og metal i edel forening når vi samler ukens beste musikkvideoer med Kvelertak, Justin Timberlake, Muse, Strokes, Sigur Rós og Christina Aguilera på gjestelisten.

Kvelertak – “Månelyst”

Kvelertaks andre plate Meir slippes mandag, og jeg har allerede sagt mitt i anmeldelsen jeg gjorde av utgivelsen. Så la oss konsentrere oss om videoen til “Månelyst”. For der skjer det ting. Stort sett blodige og skrekkelige ting. Så er da også videoen en kollasje av inspirasjon fra skrekkfilmer som Blair Witch Project, Exorsisten og Motorsagmassakren. Tåler du blod, tåler du denne.

Justin Timberlake – “Mirrors”

Justin Timberlake selger gode mengder av sitt nye album The 20/20 Experience, og fikk ros av vår anmelder Ali R. S. Pour for innsatsen. Ros har også Timberlake fått for sin nye video til “Mirrors” som er en rørende historie om kjærlighet som overlever årene.

Muse – “Animals”

For å få laget sin nye video til låten “Animals” fra siste plate The 2nd Law kjørte Muse ut en konkurranse via Genero.tv der interesserte kunne produsere sitt eget forslag. Vinnerne ble Inês Freitas and Miguel Mendes fra Portugal som har laget en fiffig animasjonsfilm om grådighet. Ganske sikkert med et skråblikk på den økonomiske virkeligheten for Europa.

Noah And The Whale – “There Will Come A Time”

Etter min mening er Noah And The Whale et av de beste (relativt) nye bandene der ute, og forhåpentlig er det mange som får med seg britene på Bergenfest eller Norwegian Wood i juni. Da har det nye albumet Heart Of Nowhere kommet, men akkurat nå får vi nøye oss med den nye singelen “There Will Come A Time” med tilhørende video som viser en fremtidsvisjon der tenåringer plasseres på egne øyer…

Robin Thicke/Pharrell/T.I. – “Blurred Lines”

Robin Thicke er en luring. Ikke bare er han statsborger i både USA og Canada, han har også skrevet sanger for Christina Aguilera, Usher og Mary J. Blige. Sin egen karriere har han også stell på. På sin nye singel “Blurred Lines” gjør Thicke poppete r&b som kan minne om George Michael og Prince fra 80-tallet, og i videoen har han fått med et lass med modeller og Pharrell og T.I. som også ble fristet til å syngerappe litt.

Pitbull/Christina Aguilera – “Feel This Moment”

Når vi er inne på Christina Aguilera, jaggu dukket ikke hun opp i Pitbulls nye video helt i slutten av forrige uke. En superstreit sak der Aguilera synger på vanlig vis og vrikker seg litt rundt i videoen, og der Pitbull murer på med a-has synthriff fra “Take On Me”, uengasjerende partyrapping og solbriller. Klovneri satt i system (men også litt fengende, om man er nødt til å være helt enormt ærlig).

Sigur Rós – «Brennisteinn»

I dag ble det klart at Sigur Rós skal spille i Oslo Spektrum torsdag 28. november, og bandet har også lovet nytt album som skal hete Kveikur i juni. Nok et bra år for fans av Sigur Rós altså. Edelt nok slapp islendingene også en ny video i dag. Den nesten åtte minutter lange Brennisteinn viser Sigur Rós fra en litt mer pågående side enn jeg kan huske at de har vært tidligere, og det er ikke dumt. Videoen er det derimot ikke så lett å bli klok på…

The Strokes – “All The Time”

The Strokes klarte aldri å følge opp den massive suksessen fra debuten, men lager fremdeles ok rock. I videoen til “All The Time” fra den nye platen Comedown Machine går de gjennom sin egen historie via en rekke klipp fra tv og konserter.

The Thermals – “Born To Kill”

Ahhh. De amerikanske power-popperne i The Thermals er nå klare med sitt nye album Desperate Ground, og alle organer i kroppen min jubler. Wooooo. Wooooooo. I videoen til låten “Born To Kill” kjører to av medlemmene i Thermals blodig avhørsteknikk på sistemann. Som man gjør når man spiller i powerpop-orkester.

Fryars – “On Your Own”

Jeg vet ingenting om artisten Fryars, men ble raskt betatt av både låten og videoen “On Your Own”. Kanskje spesielt av det over-melankolske samspillet mellom musikken og handlingen. Trist sang om å være alene koblet med masse unge kvinner som gråter. Voldsomt.

Rilo Kiley “Let Me Back In”

Jenny Lewis har hatt en fin artistkarriere etter at Rilo Kiley ble oppløst, men nå handler det endelig litt om hennes gamle band igjen når uutgitte låter dukker opp på samleren RKives. En video med gammel film fra veien har noen også satt sammen. Artig. Jenny Lewis altså… En formidabel favoritt.

Wale – “Bad”

Mykhetsrapperen Wale kan ikke bestemme seg om han vil ha snill pike eller slem pike. Han liker litt at damen er ute og svinger seg, og så liker han det ikke likevel. Forvirret type. Med vokalhjelp fra Tiara Thomas og videohjelp fra Bria Murphy (funny fact: Bria er datteren til Eddie Murphy) har Wales nye singel blitt en fin balladekombo. “Bad” kommer på Wales album The Gifted som først kommer i juni.

Kurt Vile – “Never Run Away”

Indiehelten Kurt Vile ble nylig bekreftet til både Oslo og Bergen i månedsskiftet mai-juni, og herren fulgte opp med ny video i går. “Never Run Away” kommer på Viles nye album Walking On A Pretty Daze i starten av april, og i videoen forteller Vile selv at et lite budsjett fører til at han enkelt, greit og billig bare spiller låten for deg via platespiller. Bonusmatriale finnes i at hans lille datter leker og styrer på i rommet samtidig. Søtt, da vettu.

Great Cynics – “Back To Hackney”

Videoen er kanskje ikke mye å skryte av når London-bandet Great Cynics tuller rundt i øvingslokalet og på sykkeltur, men det er noe med energien og den ungdommelige gleden av å spille musikk som virker likevel. En energibombe av en låt.

Django Django – “WOR”

Om den massive kommersielle suksessen har uteblitt så langt for engelske Django Django, så har kritikerne hvertfall elsket debuten Django Django som kom i januar 2012. Albumet ble faktisk også nominert til Mercury-prisen i hjemlandet. Siste video ut fra Django Django er det Vice Magazine som har laget, og det hele er en fortelling om våghalser fra India som risikerer livet i The Well Of Death. Se, lær og husk hjelm.

Joy Formidable – “Little Blimp”

Alle burde få seg en dose Joy Formidable før lunsj en gang i uken. Bandets nye album Wolf’s Law er en strålende huskelapp om hvor nydelig gitarbasert britisk indie kan være, og fjerde video ut fra platen er “Little Blimp” som gir deg gitarens utsikt på konsertene.

Stereopol – «The Pit»

Det kom få norske videoer denne uken, men Oslobandet Stereopol rakk akkurat å gi ut videoen til sin andre singel fra debuten Timbres & Phrases før dødlinjen min. Vanskelig å skjønne så mye av videoen, men lett å skjønne den gode popen Stereopol spiller. Mer musikk fra Stereopol kan høres og lastes ned gratis fra Nrk Urørt.

Mack Maine/Lil Wayne/Talib Kweli – “Celebrate”

Lil Wayne hadde en røff uke da han ble innlagt på sykehus og til og med nærmest erklært død av nettstedet TMZ. Det gikk bra, men de fleste fikk nok ikke med seg at Lil Wayne nesten samtidig dukket opp sammen med Talib Kweli og flere andre i videoen til Mack Maines “Celebrate”. Der er formen til Lil Wayne betraktelig bedre, for å si det mildt.

Bryant Dope – “QB”

Queens-rapperen Bryant Dope brøyter seg opp og frem via gatene i New York, og gir oss en virkelig godbit med “QB”. I videoen får du se Dope i sitt lokalmiljø. Det vil si i skatesjappen, på scenen, og under broen. Queensbridge homie.

http://youtu.be/sj5vpEnlZ2I

OMD – “Metroland”

De gjenforente 80-talls synthpopperne i OMD fokuserer på reising med tog i videoen til “Metroland” fra platen English Electric som skal dukke opp om to uker. Det er fint på tog. Hvertfall når OMD har soundtracket. Slapp av, len deg tilbake, la tankene fare. Tut, tut.