Bindersen har blitt til en elbil!

P3-reporter Peder Haugfos startet sommeren med en binders, og hadde et håp om å få bytta seg oppover – helt til det ble en elbil. Nå er målet nådd!

 

12. juli 2005 postet kanadiske Kyle MacDonald et bilde av en rød binders på bloggen sin med tittelen «Bigger or Better».

«I want to trade this paperclip with you for something bigger or better, maybe a pen, a spoon, or perhaps a boot.»

En drøy uke senere satt Kyle der med en boks sikkerhetsnåler, 50 stykk. Det første byttet var et faktum. I løpet av et år var bindersen blitt til et hus.

Reporter i P3sommer, Peder Haugfos, har latt seg inspirere av kanadieren, og har gjennom sommeren forsøkt seg på det samme.


Dersom Kyle greide å bytte seg til et hus på et år, er det jo kanskje mulig i elbil-tunge Norge å få bytta til nettopp en elbil i løpet av en sommer, tenkte Peder.

Første byttet til Peder. Foto: Johan Nordal Børstad/NRK P3

Byttereisen

Peders byttereise startet første uka i juli da han vandret ut i gatene av Trondheim sentrum med en gullfarget binders mellom fingrene.

Den første mannen han stoppet hadde ikke spesielt behov for en binders.

– Men han likte prosjektet og syntes det var kult å ha den tingen jeg begynte med, forteller Peder.

Mannen kunne selv avse en lighter som var lite brukt og som var kjøpt til rundt 12 kroner. Allerede hadde verdien steget fra noen øre til flere kroner.

Senere samme uke ble lighteren byttet til et lommespeil, og lommespeilet fikk ny eier mot at Peder fikk et lommetørkle i silke.

– Jeg så en gjeng som skulle til å sigge, men som ikke hadde fyr. Derfor gikk jeg bort og spurte om de ville ha lighteren min i bytte mot noe.

Det viste seg at den ene i gjengen hadde et speil til overs, for hun hadde flere andre.

– Jeg fylte et behov og skapte bytteglede, samtidig som jeg økte verdien på byttereisen min til cirka 100 kroner.

– Må ha bruk for det

For Peder har ikke ønsket å lure folk for selv å oppnå økonomisk gevinst.

Målet har vært å finne folk som har bruk for noe han har, og få noe i bytte som personen ikke lenger trenger.

– Flere jeg har møtt sier at de aktivt bytter klær med venner, handler brukt og slike ting. Andre har ikke tenkt over dette i det hele tatt, men synes det er et morsomt og originalt prosjekt.

Bytter lighter mot lommespeil. Foto: Johan Nordal Børstad/NRK P3

– Alle vinner på det

Selv om det hele veien har vært gøy å se hvor det ender, var det like viktig for Peder å greie å inspirere andre.

– Jeg vil motivere folk til å bytte fremfor å kjøpe nytt. Overforbruk i den vestlige verden er et av de største miljøproblemene i vår tid.

Faktum er, at hvis alle skulle ha levd som oss nordmenn, ville vi trengt 3,6 jordkloder.

Vi har mange penger sammenlignet med folk i andre land, noe som bidrar til at vi ikke tenker like mye over hva vi bruker og kaster, tror en seniorforsker ved CICERO Senter for klimaforskning.

Verdens naturfond, WWF, har noen klare råd til hva man kan gjøre for å redusere klimaavtrykket vårt: Det handler blant annet om å tenke seg om en ekstra gang før man kjøper noe nytt, kjøpe ting av god kvalitet og reparere dem dersom de blir ødelagte, og hvis man må kaste – sørg i hvert fall for å gi det nytt liv gjennom resirkulering.

– Jeg vil at folk skal se på dette som en mulighet til selv å redde jorda bittelitt. Alle vinner på det, sier Peder.

Peder bytter tørkle mot ring med realitydeltaker Adrian Sellevoll Foto: Johan Nordal Børstad/P3

Fra lommetørkle til Volvo 95-modell

På reisens uke 2 ble lommetørklet til en ring, ringen ble til ski og støvler i Bergen.

– Det var 34 grader i lufta, masse turister i byen og ingen som tenkte tanken på å skaffe seg ski i midten av juli… Jeg spurte sikkert rundt 80 mennesker og begynte etter hvert å skjønne/erfare at når mine gjenstander er større rent fysisk og har høyere verdi enn 1000 kroner så er det vanskelig å bytte med folk på gata.

Peder innså at han måtte begynne å headhunte målgruppen sin i større grad.

– Første steg var å stille seg utenfor en sportsbutikk, men uten hell. Etter 4 timers bytting ble vi slitne og jeg satte fra meg skiene på en benk i byparken i et par minutter. Vips så var de borte.

Dermed var byttereisen tilbake til start. Men bare for ei lita stund.

Mannen som hadde fått ringen av Peder hadde fortsatt en bod full av ting han ikke trengte, og bestemte seg for å donere en projektor med høy verdi, men likevel lett fraktbar.

Juli begynte nå å gå mot hell og Peder måtte jobbe på for å få napp.

– Jeg forsøkte insta-stories både gjennom jobb og privat, poster på sosiale medier, jeg etterspurte byttere på radio, blant kolleger, i familieselskap, bryllup, på fester og andre sosiale tilstelninger.

Redningen kom til slutt i form av en gjesteopptreden i P1-programmet Freddan. Der ble programleder Torfinn selv interessert i projektoren, og han var gira på å bytte mot en ikke EU-godkjent Volvo 850 95-modell.

Peder bytter bil mot elsykkel med en mann som skal gi bilen videre i Orkannger. Foto: Henriette Dæhli

Mål i sikte

– På et tidspunkt ble jeg kontaktet av en mann ved navn Andreas Heimdal. Han sa at hvis jeg klarer å få tak i en Vestfold-bunad, ei varmepumpe, robotgresseklipper, elsykkel eller klatreveggmoduler så skulle jeg få hans elbil av typen Citröen Zero 2011-modell.

Peder ble dermed instilt på å peile seg inn ved å lete etter disse konkrete tingene for å klare å nå målet sitt.

Han begynte å søke opp tingene på Finn.no og ringte dem som hadde aktuelle annonser ute.

– Jeg pitchet inn prosjektet mitt og spurte om de ville bytte mot en Volvo 850.

Etter x antall nei, fikk han til slutt napp hos en eldre kar som ville bytte.

– Det var rett og slett fordi han skulle gi bort en bil til ei dame fra Orkanger, og hun var visstnok litt «råneaktig» i stilen, dermed ble en 850 med ekstra stor motor midt i blinken.

Selv om elsykkelen mannen ville kvitte seg med ikke var verdt mer enn bilen, så fylte den et behov hos både Peder og mannen.

– Det var ren bytteglede for oss begge!

Og med det byttet i boks kunne også Peder se mål i sikte.

Fredag 9. august, ved prosjektets slutt reiste Peder til Oslo for å gi sykkelen videre til Andreas Heimdal i bytte mot en elbil.

Andreas Heimdal og Peder Haugfos bytter elsykkel mot elbil. Foto: Christoffer Buringrud Helvik/NRK P3

Skal gis videre

– Nå er jeg både lettet og stolt. Også er jeg veldig takknemlig overfor de menneskene jeg har møtt, og for at de setter pris på tingene de har fått i bytte av meg, sier Peder.

Det viktigste han har lært, og ønsker å vise andre, er at ting som ikke nødvendigvis har en verdi for deg, kan ha enorm verdi for andre. Og om disse partene møtes, så kan man faktisk redde jorda litt.

Hør også P3s store byttesending.

Selv om Peder gjerne skulle ha fortsatt byttereisen fram til han «eide et helt fylke», skal ikke bilen bli hos Peder veldig lenge.

Tanken er å gi den videre til P3-aksjonen i høst hvor den kan auksjoneres bort og potensielt generere mange penger til årets aksjonsmottaker, Care.

– Nå har dette bare vært et småskala prosjekt i løpet av sommeren og i forbindelse med et radioprogram, så jeg har fortsatt en drøm om å gjøre det enda større slik som kanadieren Kyle MacDonald gjorde i 2005. Tenk bare hva man kunne ha fått til da, når man ser hvor langt man kom på en sommer!

Her er reisen fra binders til elbil i løpet av sommeren:

 

1. BINDERS

2. LIGHTER

3. LOMMESPEIL

4. SILKESJAL

5. GULLRING

6. SKI og SKO

7. FILMKANON

8. VOLVO 850

9. ELSYKKEL

10. ELBIL

Peder har bytta seg fra en binders til en elbil. Foto: Christoffer Buringrud Helvik/P3