Statoilstipend-konkurransen trukket

Fjorårets vinner Jarle Bernhoft spiller konsert med venner, og en norsk by:Larm-artist blir en million kroner rikere. Vi ga vekk billetter til utdelingen, og denne konkurransen er nå ferdig.

bernhoftDENNE KONKURRANSEN ER NÅ TRUKKET OG VINNERE HAR FÅTT BESKJED VIA EPOST.

På lørdag skal årets by:Larm-vinner – i alle fall økonomisk – kåres og feires på Sentrum Scene.

Fjorårets vinner, det allestedsnærværende enmannsorkesteret Bernhoft, spiller konsert med utvalgte venner i forkant av utdelingen av Statoil-stipendet, som også i år er på en million kroner øremerket utenlandssatsing.

De nominerte og vinneren velges av en fagjury håndplukket av by:Larm. Årets jury ledes av Espen Lind, som også ledet fjorårets jury. Overrekkelsen av stipendet og konserten skjer lørdag 16. februar kl. 19.30-21.30 på Sentrum Scene. 

Vi ga vekk billetter til denne seansen, og denne konkurransen er nå ferdig. Vinnere har fått beskjed via epost.

Les: Den ultimate by:Larm-guiden

Kontroversielt stipend

Det har fra starten vært knyttet kontroverser til Statoils årlige utdeling. Forrige ukes P3 Dokumentar handlet om Synne Øverland Knutsen, som i fjor sluttet i Team Me på grunn av intern uenighet om hva det innebar å være nominert til stipendet. Og hun er ikke alene – tidligere har blant andre Kråkesølv og Ungdomskulen betakket seg for nominasjoner.

Vår anmelder og kommentator Marius Asp er blant dem som lar seg overraske over at ikke flere artister sier nei til støtten fra Statoil. I kommentaren «Visst faen er det politisk» skriver han:

– Det kjedelige ved det stadig mer skrikende fraværet av engasjerte musikere i offentligheten, er naturligvis ikke at artister er egoistiske rasshøl som gir blaffen i tjæresand, forurensning og herping av sårbar natur. Det kjedelige – og hovedårsak til mitt vemod når jeg tenker på denne utdøende rasen – er snarere at de ikke er det. 

Les: Visst faen er det politisk

– Millionene ble en forbannelse

I en fersk kronikk skriver også den tidligere millionstipend-mottageren Pål Moddi Knudsen om problemene som kan følge i kjølvannet av . Den nordnorske artisten mottok riktignok pengene via en av fire millionutdelinger a-ha stod for i 2010, ikke Statoil-stipendet, som han i likhet med Kråkesølv og Little Hands Of Asphalt takket nei til å bli nominert til samme år. Men gleden over musikken kom ikke tilbake før pengene var brukt opp og skuldrene senket, hevder Moddi i kronikken.

– Det var ikke før pengene endelig var brukt opp at jeg klarte å skrive sanger igjen. Å forvalte et millionstipend er et enormt ansvar, særlig for en ung og forvirret 23-åring med lite nettverk og tilsvarende stor vilje. Det påfølgende året ble aldri det pauseåret jeg hadde planlagt. I stedet gjorde vi nesten 150 konserter før toget endelig stoppet, pengene var brukt opp, det tyngende ansvaret forsvunnet og musikken kom tilbake, skriver Moddi, som også poengterer at han ikke vil ha Statoil som «venn»:

– Hvem i alle dager aksepterer et vennskap fordi man får betalt en million kroner for det?

Les: Millionens forbannelse

– Reaksjonene var bare positive

Andre tidligere vinnere er langt mer positive til stipendet. I forbindelse med forrige ukes P3 Dokumentar uttalte både Kvelertak, Ingrid Olava og Mathias Eick at millionstøtten har gitt dem sjansen til å realisere drømmer som ellers aldri ville kunne blitt virkelighet. Eick forteller at reaksjonene i forbindelse med stipendet utelukkende var positive.

– Jeg oppfatter at debatten om Statoil-stipendet på mange måter er medieskapt. Jeg kan skjønne noe av det, men argumentet om at staten er hovedeier gjør at jeg ikke skiller noe særlig mellom dette stipendet og andre statlige fond. I tillegg var det ingen betingelser for å ta i mot pengene, jeg måtte ikke reklamere for Statoil, og det var 100% opp til meg å bestemme hvordan jeg ville bruke pengene. 

De nominerte til Statoil-stipendet 2013, som deles ut lørdag kveld på Sentrum Scene, er:

Highasakite
Mikhael Paskalev
Shining
Ida Jenshus
Young Dreams
Thomas Dybdahl
Truls
Blood Command
Elephant9 w/Reine Fiske
Monica Heldal

Hvem mener du fortjener å vinne årets stipend? Si din mening i kommentarfeltet under.