– Vold mot subkulturer er hatkriminalitet

Sophie Lancaster (20) ble drept fordi hun var en gother. Nå tar Manchester-politiet grep.

Sophie Lancaster ble drept i 2007 i Manchester. (Foto: NTB Scanpix, AP)
Sophie Lancaster ble drept i 2007 i Manchester. (Foto: NTB Scanpix, AP)

Ifølge avisen Manchester Evening News, kategoriserer Manchester-politiet angrep på punkere, emoer og gothere som hatkriminalitet.

Organisasjonen Sophie Lancaster Foundation ble stiftet for å minne om tapet av den 20 år gamle studenten Sophie Lancaster. I 2007 ble hun drept i en park i Manchester fordi hun kledde som en gother.

Les: Fatwa utstedt mot rockeband

Ment til å beskytte

Dermed sidestilles angrep på de ovennevnte subkulturene på lik linje med lovbrudd utført mot personer på grunn av deres seksuelle legning, kjønnsidentitet, religion, etniske opprinnelse eller funksjonsevne. Manchester-politiet er først ute i Storbritannia med å ta stegene for å beskytte mennesker med tilhørighet i subkulturer.

– Mennesker som ønsker å uttrykke subkultur-identitet skal ikke bli utsatt for hatkriminalitet, sier Garry Shewan fra lokalpolitiet.

Riktignok fører ikke innførelsen nødvendigvis til strengere dommer ved eventuelle angrep, men temaet har uansett blitt belyst i Nord-England.

– Ødelegger mange liv

– Sophies tragiske bortgang retter søkelyset mot hatkriminalitet og mennesker som bør bli beskyttet av loven. Hatkriminalitet ødeleggger mange liv og kan i verste fall føre til dødsfall, fortsetter Shewan fra Manchester-politiet.

Sylvia Lancaster, moren til Sophie, er fornøyd med grepet politiet har gjort og håper at flere følger eksemplet til politiet i Nord-England.

I fjor ble over 50 unge emoer i Irak drept. Det irakiske innenriksdepartementet uttalte ikke lenge før drapene at «emoer er djeveldyrkere».

Hør uttalelsen fra Manchester-politiet: