Voldtatt i sin egen leilighet

I et intervju med Juntafil forteller Kent Johansson om hvordan han som 30-åring ble voldtatt.

– Jeg våknet dagen etter, naken på sofaen og leiligheten min var snudd på hodet.

Det er ikke ofte vi hører om menn som blir voldtatt. Som regel hører vi om damer som blir voldtatt, men sannsynligvis er det store mørketall for begge kjønn, særlig menn. At menn opplever å bli seksuelt misbrukt er mye mer tabubelagt og blir knapt blir nevnt. Men ifølge DIXI blir minst fem prosent gutter og menn i Norge blitt utsatt for seksualisert vold.

For nesten tre år siden ble Kent Johansson (33) voldtatt i sin egen leilighet etter å ha blitt dopet ned på byen. Til Juntafil forteller han om kvelden som endret hele livet hans.

En februarkveld i 2011 dro Kent ut på Grünerløkka for å møte noen venner. Han hadde slutta i sin daværende jobb og skulle møte dem for å ta en fredagspils.

– Jeg hadde en kjempekveld og kosa meg med noen øl, før vi bestemte oss for å dra videre til ei venninne i en taxi, forteller han.

Det var midt på natta og like før utestedet stengte. Da han og vennene skulle finne en taxi var det ikke mange ledige. Derfor dro Kent inn igjen på utestedet for å gå på do. Da han kom ut var vennene hans borte. Kent begynte å følge seg svimmel, surrete og ting rundt han begynte å bli tåkete.

– Jeg fikk blackout og husker ikke noe før jeg våkner i en taxi på utsiden av der jeg bor.

Hør hele intervjuet med Kent her: 

Forteller om da han ble voldtatt 

Prøvde å anmelde voldtekten 

Om livet videre

– Kjente det gjorde vondt

Da Kent kommer seg ut av bilen ser han også et glimt av en annen mann gå ut av samme bil.

– Han fulgte etter meg opp i heisen og til leiligheten, men det er det eneste jeg husker – før alt ble helt svart. Så fikk jeg et glimt om at han romsterte i leiligheten min og lette etter ting av verdi. Så ble det svart igjen. Da husker jeg ikke noe før jeg kjente at han lå oppå meg og jeg våkna til at jeg skrek »nei, nei».

– Det neste jeg kjente var at han voldtok meg. Han hadde bundet beina mine opp mot brystet og penetrerte meg. Analt. Og jeg kjente at det gjorde vondt, forteller han. 

Det blir stille i studio og på Juntafil i noen sekunder. Kent trekker pusten.

– Jeg hadde ikke følelser i armene. Jeg prøvde å dytte ham vekk, men armene mine var så tunge at jeg ikke klarte å gjøre noe motstand i det hele tatt. Så blir alt svart igjen.

Les og hør P3 Dokumentaren: Voldtatt og henlagt  

Voldtatt og rana i sitt eget hjem

Videre forteller han til programleder Tuva Fellman at det første han tenkte var faen. Og at han hadde tabbet seg ut.

– Da jeg fikk summa meg skjønte jeg at det må ha vært en som har gjort dette med hensikt. Jeg våknet dagen etterpå naken på sofaen min og leiligheten min var snudd på hodet. To datamaskiner var borte pluss mange andre elektriske artikler. Døra til gangen stod på vidt gap, og da skjønte jeg at jeg hadde blitt voldtatt og rana i mitt eget hjem.

hallop3-voldtekt-1

Ble anmeldt som tyveri

Det anslås at av alle anmeldte voldtekter blir over 80 prosent henlagt. I tillegg er det store mørketall, da de fleste voldtekter ikke anmeldes i det hele tatt.

Det er nesten tre år siden Kent ble utsatt for voldtekt. Det er ofte voldtektsofre føler skam etter en slik opplevelse, men dette gjaldt ikke Kent. Han ble sint og var fast bestemt på å ta mannen som hadde gjort dette. Derfor tok han med seg sin bror til sentrum politistasjon i Oslo for å anmelde det.

– Jeg hadde allerede da bestemt meg for at jeg skulle anmelde det som en voldtekt, men jeg var jo ganske nervøs og flau over det som hadde skjedd, sier han.

Han forteller til Juntafil at han sa til politiet at han hadde blitt dopa ned og at det hadde skjedd en seksuell handling. Men politiet skjønte ikke at han hadde blitt utsatt for en voldtekt. Anmeldelsen ble registrert som tyveri, ikke voldtekt.

– Hvorfor fortalte du ikke til politiet på nytt at du hadde blitt voldtatt?

– Du er litt flau og tenker selvfølgelig litt at det er din egen skyld.

– Jeg sperra meg inne i leiligheten

I tiden etter anmeldelsen begynte Kent å tenke at det hele var hans skyld. Han trodde politiet ikke brydde seg og dette gjorde at han utviklet sosial angst og depresjon.

– Jeg sperra meg inne i leiligheten min og turte ikke å åpne døra da det ringte på. Jeg var i utgangspunktet en veldig sosial fyr, men etter voldtekten har jeg hatt kjempeproblemer med angst.

Ett år etter han ble voldtatt i sin egen leilighet fikk Kent hjelp av DIXI Ressurssenter for voldtatte. Da anmeldte han det for andre gang. Denne gangen som voldtekt.

– Denne gangen hadde jeg med meg en bistandsadvokat og kjæresten min. Jeg hadde støtte i ryggen og ett år hadde gått – så deler av det var bearbeidet. Det var selvfølgelig hardt å fortelle den samme historien 3-4 ganger fram og tilbake. Men jeg følte en stor lettelse da jeg fikk plassert skyld, fordi jeg hadde gått altfor lenge å skyldt på meg selv, forteller han.

– Nå går det mye, mye bedre. Depresjonen har letta og alt har blitt mye lysere. Jeg kan bruke klisjeen at man blir sterkere av å oppleve sånne ting.

– Hvordan er det å leve med dette?

– Det går veldig bra. Jeg engasjerer meg i saker om voldtekter og jobber litt som frivillig hos DIXI. I tillegg blogger jeg om dette – skriver ut følelsene mine for å prøve å få andre gutter og menn til å forstå at de ikke er alene om de har opplevd voldtekt eller overgrep.