– We’re going to party!

Mens noen er på flukt fra katastrofer og krig, er andre på flukt fra hverdagen. Vi har snakket med badeturistene på ferieøya Kos i Hellas.

  • Hva er flyktningkatastrofen?
  • Den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig.
  • 265 000 flyktninger har til nå i år klart å krysse Middelhavet til Europa. Mer enn 2500 har ikke nådd fram i live.
  • Tilsammen har Tyrkia tatt imot 1,9 millioner syriske flyktninger. Fra Tyrkia er det kort vei til Europa via Hellas. Det er for eksempel bare fire kilometer over til den greske ferieøya Kos.
  • Størstedelen av disse er flyktninger fra krig og ufred i Syria, samt fra Sør-Sudan, Eritrea, Irak, Libya og Afghanistan og andre land.

Notis: På nåværende tidspunkt er det langt færre flyktninger på Kos enn forrige uke, da opptakene ble gjort. Hør hele reportasjen nederst i saken.

Sitatet i tittelen er hentet fra en noe påseilet, polsk turistgjeng på Kos i Hellas, som ble spurt om hvordan de forholder seg til den eskalerende flyktningsituasjonen i byen.

En av de lokale taxisjåførene forklarer: Rett ved strandpromenaden på Kos, vegg i vegg med restauranter, ligger det små telt i klynger. Den polske turistgjengen synger muntre drikkeviser. På fortauet ligger et barn og sover.

Reporter Silje Ese fra P3 dro til Hellas for å høre hvordan tilreisende turister takler de voldsomme kontrastene på ferieparadiset Kos.

LES OGSÅ: Mennesker på flukt

Paradisets skyggeside

Ima (25) fra Syria har vært på Kos i én uke, men på flukt i ett år og fire måneder. Sammen med sin mann, søster, sønn og datter har hun i likhet med mange andre ankommet øya i gummibåt fra Tyrkia.

Grunnet høye temperaturer i teltene, har barna lagt seg på asfalten for å kjøle seg ned, forklarer Ima. Det er helt sykt, det er nødt til å koke i disse teltene, sier en mannlig britisk turist. Gradestokken holder seg stabilt mellom 25 til 29 grader celsius på Kos akkurat nå.

Det drar de svenske tjejorna Anna (20) og Isabelle (20) nytte av, som ligger på solsengene sine og sipper til fargerike drinker. Venninneparet innrømmer at de har begrenset kjennskap til situasjonen.

– Vi fikk høre om situasjonen fra en kompis som var her forrige uke, men vet ikke så mye om det som skjer.

Illustrasjonsbilde. (Foto: @siljeese)
Illustrasjonsbilde. (Foto: @siljeese)

Men hvordan er det å feriere på et sted med flyktninger som bor på gata?

– Nja, vet ikke helt. Vi booket billettene før vi fikk vite om flyktningsituasjonen, sier de.

Ferden går videre til Siljes «all inclusive»-hotell, hvor vi møter Vivian fra Sarpsborg. Hun er i full gang med en runde vanngymnastikk til lyden av 2012-bængeren «Welcome to St. Tropez».

Mojitos og handlingslammelse

Vivian røper at hun både tenkte på og hadde kjennskap til situasjonen før hun reiste. Hun leste blant annet om druknede lik i vannet, menneskeliv som gikk tapt på risikable seilaser over vannmassene.

Etter at Vivian og datteren ankom Kos, har historiene havnet i glemmeboken. Dessuten hadde reisebyrået Apollo på forhånd kunnet forsikre om at flyktningene ikke befant seg i nærheten av hotellet.

– Vi ser ingenting. Bare folk som koser seg og bader og har det bra. Det er jo sånn det skal være, sier hun.

Føler du ikke et behov for å hjelpe til når folk ligger og lider i gatene?

– Som enkeltperson kan jeg ikke gjøre noe med det. Vi må jo være flere, jeg kan ikke gjøre noe alene, sier hun.

Men for en svenske vi prater med i hotellbaren, er løsningen enkel.

– Jag stänger bara ögon och öron!

Hør Siljes møte med Kos:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/222916142″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]