Youtuberen vil redde menneskeheten med gigantisk tre-stunt

Youtuberen MrBeast lager vanligvis videoer av maling som tørker – nå skal han plante 20 millioner trær.

Jimmy «MrBeast» Donaldson (21), er best kjent for sine lettbeinte / halvt meningsløse videoer på Youtube. I en av hans mest populære videoer kan vi se ham telle til 100.000. Den ble så populær at han lagde en til, der vi kan se ham fortsette tellingen opp til 200.000.  Han har også lagd en sakte-tv-video der vi kan se på at han ser på maling som tørker i én hel time. – «Pretty fun», som han tørrvittig sier det selv i videoen.

Stuntene hans har blitt mer og mer populære. Siden starten i 2012 har youtuberen bygd seg opp en heftig fanskare på 25 millioner følgere, og er på lista over de 30 mest likte videoene på Youtube.

Ikke bare fun and games

Etterhvert som populariteten har økt, så har han også brukt inntektene og oppmerksomhet til veldedige formål.  Noe i form at «pranks», som da han ga  30000 dollar i tips,  men han har også donert summer til organisasjoner for hjemløse, veteraner, barnesykehus, og dyrebeskyttelse.

Hans siste stunt heter #teamtrees, der målet er å samle inn penger til å plante 20 millioner trær innen slutten av året. Den nystartede kampanjen har på knappe 48 timer samlet inn nok til å plante over 5 millioner trær. Oppstarten ble så populær at nettstedet teamtrees.org krasjet.

Prosjektet er et samarbeid med Arbour Day Foundation, og blant giverne så langt finner vi også kjendiser som Alan Walker. Den norsk-britiske artisten har donert tilsvarende 100001 trær.

Snodig fødsel

Prosjektet kom i stand etter at Donaldson nådde 20 millioner følgere på Youtube for et halvt år siden. Hans opprinnelige idé var å gi bort 20 millioner pennies, men etter at en Reddit-bruker foreslo å plante trær i stedet så har prosjektet endret både retning og størrelse, og beskrives nå som historiens største youtuber-samarbeid. Jacksepticeye, MKBHD, Hanna Stocking, Slow Mo Guys, Zack King og en drøss andre Youtube-stjerner har hevet seg med på #teamtrees.

Jacksepticeye (irlenderen Seán William McLoughlin, 29) snurret i helga i gang en 8 timer lang livestream for sine 22 millioner følgere, der han promoterte innsamlingen.

– Vi prøver å redde menneskeheten! Vi deler denne planeten. Hvis menneskeheten fortsetter som før, vil vi skade planeten så mye at den blir umulig å reparere.

Wait, what? Treplanting med droner?

Donaldson fikk med seg youtuber og tidligere Nasa-ingeniør Mark Rober, og de bestemte seg for å også ta i bruk droner til treplantingen. Idéen om å plante trær med droner kan virke som en gimmick. Men i store områder som også er vanskelig tilgjengelig kan droner gjøre treplantingen 6-ganger raskere enn et menneske kan, og uten å sette folk i fare. Dette ifølge en video publisert på Rober sin Youtube-kanal. Det er spesielt etter gigantiske skogbranner at droneplanting kan være effektivt.

Vegard Aune, plansjef i Allskog er entusiastisk til bruken av droner til treplanting, men med forbehold.

– Vi synes prosjektet Teamtrees er utrolig bra og viktig for klimaet! Allskog bruker droner selv, til kartlegging, måling og undersøkelser, og vi er veldig positive til økt bruk av teknologi i skognæringa. Hvor vellykket bruken av droner er til å plante nye trær tror jeg avhenger av treslaget som brukes og området det plantes i. Grunnen til at vi planter ett til to år gamle skogplanter i dag er for at de skal overleve konkurransen fra gress, bringebær, kratt og kjerr. Mange steder i Norge må det sprøytes for å håndtere konkurransen fra gress og kratt for at skogplantene skal overleve.

Aune sier de vil følge med på prosjektet videre, spesielt DroneSeed-dronene som brukes.

Edruelige mål

Donaldson ser selv at 20 millioner trær kanskje bare er en dråpe i havet.
– Vi skjønner at 20 millioner trær ikke kommer til å løse klimaendringene. Men 20 millioner trær er bedre enn 0 trær! Vi ønsker å ta grep, fordi det å gjøre ingenting er grunnen til at vi er der vi er dag.

Heldigvis er det flere enn #teamtrees som jobber med treplanting. Et norsk-etiopisk samarbeid satte tidligere i år verdensrekord, der det ble plantet 350 millioner trær på en dag.

Bonus – Linus Tech Tips bygger en treplantekanon