Podkast

Lå du kanskje og sov da P3 Dokumentar ble sendt kl 09:03 sist søndagNRK P3? Eller kanskje du bare er hypp på å høre dokumentarer når du er i farta?

Abonner på våre podkaster via Itunes eller RSS!

(NB! Podkastene inneholder ikke nødvendigvis like mye musikk som dokumentarene som sendes på luften på NRK P3 – dette er på grunn av rettigheter. Fullversjonene kan du høre på NRKs radiospiller, eller strømme på toppen av nettsiden i hver dokumentarpakke her på P3.no/dokumentar)

 

iTunesRSS

 

 

Klokkesmugleren

Klokkesmugleren

En ung nordmann haster på flyet fra Malta til Oslo. I håndbagasjen har han en Rolex-klokke til 60.000 kroner, som blir smuglet inn i landet uten fortolling. Få timer senere blir den kostbare klokka overrakt under en dyr middag på Aker Brygge. Den heldige mottakeren var en storspiller som nettopp hadde vunnet 3-4 millioner på nettkasino. Flere tidligere storspillere og ansatte i pengespillselskaper forteller om Rolex-klokker, Apple-produkter, pengebonuser og luksusferier i gaver fra store utenlandske spillselskaper. Alt dette er forbudt ifølge norsk lov. Mannen med Rolex-klokka har som jobb å finne ut mest mulig om norske storspillere – alt fra jobb, ligning og favorittlag til spillvaner og elskerinner. Selskapet han jobber for skal også ha en etterretningsavdeling som kartlegger gamblernes tippeferdigheter – og utestenger de dyktigste. I neste uke skal Stortinget vedta framtidas spillpolitikk. Kanskje monopolet til Norsk Tipping blir avviklet og erstattet av en lisensordning til utenlandske spillselskaper, slik Danmark gjorde i 2012. Men vet vi egentlig nok om disse utenlandske pengespillselskapene? En dokumentar av Webjørn S. Espeland.

Last ned   |   Publisert 30.04.17  |    Del på Facebook      Del på Twitter

 

Avslått

Avslått

– Jeg har kjempet for å komme hit. For å overleve, og for å bli en del av det norske folk. Majid Khalili kom til Norge i oktober 2015, som flyktning fra Afghanistan. Han tok raskt til seg det norske språket, og allerede høsten 2016 var han klar til å begynne i en vanlig førsteklasse på Røros videregående skole. Han klarte seg godt – fikk 6 i matte, 5 i engelsk og 4 i norsk. Så kom beskjeden Majid fryktet: Avslått asylsøknad. Alt falt i grus. − Jeg flyktet fra Afghanistan for å unngå å bli drept. Nå strever jeg for å få lov til å bli, men jeg klarer ikke slå fra meg følelsen av at strevet er meningsløst, sier han. Majid tilhører en gruppe som nesten alltid får avslag på asylsøknaden sin: Enslige, afghanske menn. Mange av disse forsvinner når de får avslag. Selv har Majid valgt å anke avslaget. Hva gjør han hvis han får nye dårlige nyheter? En dokumentar av Frid Kvalpskarmo Hansen.

Last ned   |   Publisert 30.03.17  |    Del på Facebook      Del på Twitter

 

Spilleren

Spilleren

Sigurd (21) har spilt bort over 500.000 kroner de siste månedene. Hadde han vært dansk, kunne han trykket på knapp og fått seg utestengt fra alle pengespillselskap. Regjeringen kaller en slik knapp irrelevant. Hjemme i Ålesund fryktet familien det verste da Sigurds spillkontoer igjen viste blodrøde tall i januar. – Vi ble veldig redde for hva som skulle skje med sønnen vår, sukker mor Jorun. Andelen av spilleavhengige som har forsøkt å ta sitt eget liv er overraskende høy. Samtidig, på Malta, satt det noen som la merke til Sigurds gambling. I jula fikk 21-åringen tilsendt både en kostbar klokke og champagne i «julegave» fra et spillselskap. Andre selskaper setter inn penger på kontoene hans. Og på TV i Norge ruller 62 pengespillreklamer – hver eneste time! Selv om Norsk Tipping og Rikstoto har monopol i Norge, skjer 60 prosent av alt nettpengespill på utenlandske selskaper som opererer i Norge. Fungerer norsk spillpolitikk så godt som regjeringen hevder? En dokumentar av Webjørn S. Espeland.

Last ned   |   Publisert 16.03.17  |    Del på Facebook      Del på Twitter

 

På kanten

På kanten

− Det stikker ut noen fjellklosser nedi der. Det er litt skummelt når jeg skal ta baklengs salto. Rebecca Aggvin Løchen (26) snur seg mot kjæresten Anders Opsal Mæland (28) og kompisen Henrik Langli (31). Vi står på kanten av en fjelltopp i Romsdalen. Fjellet ruver 1000 meter over bakken. Innfjorden ligger der nede, like ved landingsplassen. – Hvis du tviler, skal du ikke gjøre det, sier Henrik. – Jeg tviler ikke. Jeg skal gjøre det. Rebecca ligger på magen på rampa, titter ned. Tenker gjennom hoppet hun skal gjennomføre. Hun har hoppet base mange ganger før, men ikke med den nye skjermen hun nå har på ryggen. Og hun har bare noen få sekunder på å snu seg før hun må løse ut skjermen. Hvis hun ikke klarer det, kan konsekvensene bli fatale. En dokumentar av Nora Brønseth.

Last ned   |   Publisert 09.03.17  |    Del på Facebook      Del på Twitter

 

Den neste Johaug

Den neste Johaug

− Et snørikt Val di Fiemme, med de beste på startstreken. Jeg vil vinne når alle er med. Det er den ultimate VM-drømmen min. Drømmen til Magni Smedås (21) er like enkel som den er vanskelig: Hun vil bli verdens beste på ski. Magni var også virkelig god, så god at avisene begynte å omtale henne som den neste Therese Johaug. De er tross alt fra Dalsbygda begge to. Så snudde plutselig alt: Magni ble sjuk, og den harde treninga måtte vente. Ganske lenge. Men nå har Magni bestemt seg – denne sesongen skal hun tilbake. Tilbake til seg selv og godfølelsen hun bare kjenner når hun går godt på ski. Vil hun få sin etterlengtede revansj i skisporet? En dokumentar av Frid Kvalpskarmo Hansen og Anna Iversen.

Last ned   |   Publisert 02.03.17  |    Del på Facebook      Del på Twitter

Du kan finne alle podkastene til NRK her: nrk.no/podkast

P.S. Lurer du på hva slags musikk vi spiller på radio? Sjekk ut P3s spillelister!