Podkast

Lå du kanskje og sov da P3 Dokumentar ble sendt kl 09:03 sist søndagNRK P3? Eller kanskje du bare er hypp på å høre dokumentarer når du er i farta?

Abonner på våre podkaster via Itunes eller RSS!

(NB! Podkastene inneholder ikke nødvendigvis like mye musikk som dokumentarene som sendes på luften på NRK P3 – dette er på grunn av rettigheter. Fullversjonene kan du høre på NRKs radiospiller, eller strømme på toppen av nettsiden i hver dokumentarpakke her på P3.no/dokumentar)

 

iTunesRSS

 

 

Spilleren

Spilleren

Sigurd (21) har spilt bort over 500.000 kroner de siste månedene. Hadde han vært dansk, kunne han trykket på knapp og fått seg utestengt fra alle pengespillselskap. Regjeringen kaller en slik knapp irrelevant. Hjemme i Ålesund fryktet familien det verste da Sigurds spillkontoer igjen viste blodrøde tall i januar. – Vi ble veldig redde for hva som skulle skje med sønnen vår, sukker mor Jorun. Andelen av spilleavhengige som har forsøkt å ta sitt eget liv er overraskende høy. Samtidig, på Malta, satt det noen som la merke til Sigurds gambling. I jula fikk 21-åringen tilsendt både en kostbar klokke og champagne i «julegave» fra et spillselskap. Andre selskaper setter inn penger på kontoene hans. Og på TV i Norge ruller 62 pengespillreklamer – hver eneste time! Selv om Norsk Tipping og Rikstoto har monopol i Norge, skjer 60 prosent av alt nettpengespill på utenlandske selskaper som opererer i Norge. Fungerer norsk spillpolitikk så godt som regjeringen hevder? En dokumentar av Webjørn S. Espeland.

Last ned   |   Publisert 16.03.17  |    Del på Facebook      Del på Twitter

 

På kanten

På kanten

− Det stikker ut noen fjellklosser nedi der. Det er litt skummelt når jeg skal ta baklengs salto. Rebecca Aggvin Løchen (26) snur seg mot kjæresten Anders Opsal Mæland (28) og kompisen Henrik Langli (31). Vi står på kanten av en fjelltopp i Romsdalen. Fjellet ruver 1000 meter over bakken. Innfjorden ligger der nede, like ved landingsplassen. – Hvis du tviler, skal du ikke gjøre det, sier Henrik. – Jeg tviler ikke. Jeg skal gjøre det. Rebecca ligger på magen på rampa, titter ned. Tenker gjennom hoppet hun skal gjennomføre. Hun har hoppet base mange ganger før, men ikke med den nye skjermen hun nå har på ryggen. Og hun har bare noen få sekunder på å snu seg før hun må løse ut skjermen. Hvis hun ikke klarer det, kan konsekvensene bli fatale. En dokumentar av Nora Brønseth.

Last ned   |   Publisert 09.03.17  |    Del på Facebook      Del på Twitter

 

Den neste Johaug

Den neste Johaug

− Et snørikt Val di Fiemme, med de beste på startstreken. Jeg vil vinne når alle er med. Det er den ultimate VM-drømmen min. Drømmen til Magni Smedås (21) er like enkel som den er vanskelig: Hun vil bli verdens beste på ski. Magni var også virkelig god, så god at avisene begynte å omtale henne som den neste Therese Johaug. De er tross alt fra Dalsbygda begge to. Så snudde plutselig alt: Magni ble sjuk, og den harde treninga måtte vente. Ganske lenge. Men nå har Magni bestemt seg – denne sesongen skal hun tilbake. Tilbake til seg selv og godfølelsen hun bare kjenner når hun går godt på ski. Vil hun få sin etterlengtede revansj i skisporet? En dokumentar av Frid Kvalpskarmo Hansen og Anna Iversen.

Last ned   |   Publisert 02.03.17  |    Del på Facebook      Del på Twitter

 

Blakk meg kåt!

Blakk meg kåt!

Hver måned tar «Katinka» (29) flere tusen kroner av lønna til «Per». Hun tenner på å gi ham lommepenger, kreve inn kvitteringer og styre økonomien hans med jernhånd. Hun er en finansiell domina, en som har makta over andres midler. Det er sju måneder siden hun møtte Per for første gang – og han setter stor pris på jobben hun gjør. Per får en slags indre orgasme i kroppen når Katinka kommer hjem til ham og klikker seg inn i nettbanken. Menn som Per går ofte under den forstyrrende tittelen «paypig». Hva er egentlig finansiell dominans? En dokumentar av Tuva Fellman. «Per» portretteres av Hans Petter Nilsen.

Last ned   |   Publisert 16.02.17  |    Del på Facebook      Del på Twitter

 

125: Prepperne

125: Prepperne

− Også fireåringen vår kan korrekt sambandsdisiplin. Det er viktig. Rolf er i 30-årene, er vaktmester og en såkalt «prepared», en som er forberedt på de verste katastrofer og kriser. Ved siden av kosebamsen og hodeputa i køyesenga står en walkietalkie. Alle hans fire barn har en slik klar ved senga. Til sammen har haldenseren 26 walkietalkier. − Kona mi synes det er i overkant mange, men hun har jo masse klær, humrer Rolf. Han er slett ikke alene om å være forberedt på katastrofer. Et nettverk av rundt hundre preppere er medlem på et norsk forum på Internett. Her diskuterer de alt fra potetdyrking og våpen til solstormer og Gjøviks utsatthet ved atomkrig. Mange av brukerne er frustrerte over at norske myndigheter sluttet å bygge tilfluktsrom i 1998. Er dette bare paranoia? Hvor utenkelig er det at Norge skal bli rammet av krig, pest, langvarig strømbrudd eller naturkatastrofer? Og hvordan kan en krise slå ut i en tid hvor indere passer på norske nødnett, og mange av oss knapt greier å handle for mer enn én dag av gangen? En dokumentar av Webjørn S. Espeland.

Last ned   |   Publisert 09.02.17  |    Del på Facebook      Del på Twitter

Du kan finne alle podkastene til NRK her: nrk.no/podkast

P.S. Lurer du på hva slags musikk vi spiller på radio? Sjekk ut P3s spillelister!