– Tradisjon at Undergrunn står for den store sommerhiten

Gutta har sluppet ny EP, og det lukter listetopper.

M4 + Dio Mudara + Arif Murakami – «Birken»

Hvis det er dette som er Birken, count me in! M4, tidligere kjent fra T-Section, og produsentene i Dio Mudara, har fått med seg Arif og gitt oss en ekte banger av en drillbeat-bollywood-gaterap-miks.

«Birken» er låt nummer to fra det kommende albumet «Ja, vi elsker», en hyllest til norsk kultur og rap. Er det noen som kan sette Kvikklunsj, Ibsen og Mariusgensere på kartet er det disse gutta, her har vi gode kandidater til å holde neste års 17. mai-tale.

Bra bars på bra beats, her har vi norsk rap på høyt nivå. Skru opp volumet og blast «Birken» nå med en gang!

Ane Linea Solberg
Journalist, NRK P3
Ane Linea Solberg

Bausa – «Si det ti ræ»

Hva får du hvis du krysser Ravi og bergensindie? Noen tidligere russegutter fra Bærum, tydeligvis.

Bausa har sluppet debutalbumet «Ung & Dum», og nå er det helt åpenbart: endelig er det simpesesong igjen! På tide å høre på «E-ore» og «Si det te ræ» helt uironisk.

Trioen har lenge laget låter som stort sett høres akkurat ut som det man forventer av livet til tenåringsgutter fra Bærum. «Si det te ræ» omfavner i hvert fall jaget etter damene.

Bausa holder tempoet høyt, i kjent stil. Teksten er deilig naiv, lite tilgjort og akkurat passe teit. En sikker vinner.

Omtalen er hentet fra anmeldelsen av Bausas debutalbum «Ung & Dum». Les hele anmeldelsen her!

Ellisiv Sunde Myrva
Anmelder

Undergrunn – «Tenke sjæl»

Den originale «Tenke Sjæl» har blitt sunget på utallige barneskoleavslutninger siden 1981. Men jeg er ganske sikker på at det da ikke har vært noen som har sunget ordene «tenke sjæl» etterfulgt av «fuck hva de sa»! Nå har en annen folkekjær gjeng valgt å videreformidle Trond Viggos budskap.

Undergrunn, som tidligere i år vant den gjeve prisen «Årets Spellemann», er ute med fire nye låter på prosjektet «Norge Elsker Rap».

«De synes UG har blitt litt for pop, litt for wack, når det er oss som fikk Norge forelska i rap». Gjennom tekstlinjer proppa full av selvtillit, og lekne beats, beviser UG at det er i rap-landskapet de hører hjemme.

For fjerde år på rad gir UG ut album/EP i april. I fjor var det låta «Michelin Stjerner» som ble spilt på samtlige sommerfester, året før var «Italia» på alles lepper. Det har herved blitt en tradisjon her til lands at Undergrunn står for den store sommerhiten.

Undergrunn med «Tenke sjæl» er ukas låt på NRK P3.

Kaja Stoltenberg
P3s musikkredaksjon

Sløtface – «Tired Old Dog»

Kaller alle millennials! Sløtface-vokalist Haley Shea feirer 30-årsdagen med å gi en liten fuck you til både aldersdiskriminering og strebersk livsstil, og en dytt i retning latskap og ufornuftige avgjørelser.

«Tired Old Dog» er anti-flinkis-indie-rock på den aller beste måten, og gir deg all energien du trenger for å si opp jobben og spille luftgitar foran speilet med deg selv istedenfor. La oss ta tilbake livsstilen til det tidlige 2000-tallets rockere og filmstjerner, og leve våre beste liv med denne låta på øret.

13 eller 30, Sløtface er definitivt ikke utdatert enda, og jeg håper de har mange år til i seg før pensjonsalder!

Ane Linea Solberg
Journalist, NRK P3
Ane Linea Solberg

GiddyGang + Vuyo – «What You Need»

Oslogjengen GiddyGang har siden 2019 levd noe i undergrunnen i et landskap fylt av jazz, soul og hiphop. Sounden er å kjenne igjen fra jazz-rap-sjangeren popularisert av tungvektere som A Tribe Called Quest og De La Soul.

«What You Need» inneholder passende nok akkurat det som trengs av en treffsikker hiphop-slager.

Over den tilbakelente beaten oppbygd av trommer og blåseinstrumenter flyter MC Vuyo behagelig som om han var verdensmester i rollerblades. På vokal leverer også Sarah Vestrheim upåklagelig med sitt enorme spekter av forskjellige tonefall.

I kjent hiphop-stil er tekstene hentet fra samtiden og bygger på personlige erfaringer. Dette medfører en følelse av at «What You Need» i stor grad er organisk og uten noe bullshit mellom linjene.

Sammensmeltingen av talentene i GiddyGang er et heldig resultat av jamming ved NLA Staffeldts gate, og gir store konnotasjoner til den «opprinnelige» hiphopen. Om planen er å ta det helt med ro på sofaen eller nyte noe godt i glasset i solen er «What You Need» definitivt soundtracket du trenger.

 

Even Samir Kaushik
Anmelder

Hillari – «New Beginnings»

Endelig er denne tilgjengelig på strømmetjenestene! Hillari (19) fra Sagene i Oslo har hatt «New Beginnings» i repertoaret sitt lenge, men har holdt den nokså tett til brystet.

De som har sett konsertene hennes har fått oppleve den nydelige låta, og det samme har de som har fulgt med på sosiale medier. For eksempel da den amerikanske legenden Timbaland (52) for et år siden lyttet til låta på Instagram Live, nikket med, og anerkjennende kalte den «a smash».

På 90- og 2000-tallet produserte Timbaland udødelige låter for artister som Aaliyah og Missy Elliot, og nettopp disse er det Oslo-jenta, født 2004, oppgir som noen av sine store inspirasjonskilder.

«New Beginnings» er en sår, vakker r&b-ballade som høres ut som den kunne ha blitt sluppet året Hillari ble født. Her får vinneren av «Årets Urørt» 2023 demonstrert sin imponerende vokal, oppå et behagelig bakteppe av organiske instrumenter.

På Spellemann for et par uker siden var Hillari den eneste kvinnelige soloartisten nominert i kategorien r&b/soul, men der ble hun slått på målstreken da Isah fikk sin (velfortjente!) pris. Men, som han sa i takketalen sin: «R&b ain’t dead!». Her i Norge er det nemlig gode tider for sjangeren, og om Isah er kongen er Hillari dronninga.

Eskil Olaf Vestre
Journalist, NRK P3

Et bilde av journalist Eskil Vestre som smiler

Ka2 – «Pust inn, pust ut»

Bergenske Ka2 er en duo med mange fasetter. De siste årene har de vekslet mellom gitarbasert indierock og basstung klubbmusikk, gjerne fra konsert til konsert.

Også innenfor førstnevnte finnes det flere lag: På overflaten er gitar-hits som «Bare Bli Elsket» en jublende, allsangvennlig glad-poplåt som får publikum til å danse, men hører man nærmere etter på teksten, er det plutselig dypt melankolsk.

På sin første singel på lenge, dagsferske «Pust inn, pust ut», går det mer rett frem. Tristessen og alvoret er ikke lenger gjemt bak spillopper og glede, men gjennomsyrer hele låta. Og produksjonen smelter nå sammen deres mer elektroniske og organiske sider. Dette er en langsom, følsom elektronika-folk-ballade, litt i samme landskap som Bon Iver.

Tidligere i Ka2 sin karriere har det tekstlige universet skildret angst behandlet med rus og flukt. «Pust inn, pust ut» er mer håpefull: Du kan føle deg bedre om du bare stanser opp, puster langsomt, og nyter solen og naturen. Blir dette en ny hit? Jeg tviler, men det er innmari fint.

Eskil Olaf Vestre
Journalist, NRK P3

Et bilde av journalist Eskil Vestre som smiler

Neste Planet + Gjenfødt Kultur – «Ville vært meg»

Neste Planet er sideprosjektet til bergensrapperen Linni og produsenten Kvam fra Molde. Begge slipper svært hyppig musikk, og nylig gjorde førstnevnte livecomeback med den legendariske rapgruppen Yoguttene.

På Neste Planet-prosjektet opplever jeg at skapergleden alltid er på maks! Det var i hvert fall svært tydelig på jazzrap-albumet «Agua» fra 2020, som var et av mine favoritter det året. Det føles som om de to slipper guarden ned og bestemmer seg for å ha det mest mulig gøy med Neste Planet, noe som får det beste ut av begge. Tekstene handler mer om vin og mat, enn om mental helse og samfunnsproblemer.

I dag kom albumet «Kosmose». Produksjonen er stort sett funky boom-bap, men låten som skiller seg mest ut er også mitt høydepunkt. «Ville vært meg» er mer nedpå. Her har de fått med seg Larvik-gruppa Gjenfødt Kultur som er farlig nære å stjele showet. Tidlig i låta forteller Linni at han vil finne opp en tidsmaskin og reise tilbake til 1999. Dersom du deler det ønsket, kan «Ville vært meg» gi deg muligheten til å drømme deg bort i 4 behagelige minutter.

Espen Roness
Journalist, NRK P3

Espen Roness

Hør «Best akkurat nå» på radio hver fredag mellom 09.00-11.00 på NRK P3.

SE OGSÅ:

MER OM LÅTANBEFALINGER:
Tidligere «Best akkurat nå»-lister
Slik bestemmer vi hva vi spiller på P3

SISTE FRA P3. NO: