Nittitallet er tilbake: Hvor ble de av?

Hva gjør Lou Bega, Blink 182 og S Club 7 i dag?

Vi ser det hele tiden. Tiår og deres trender og fenomener går igjen. Det er ikke lenge siden åttitallet kom tilbake i full blomstring med skulderputer, tights og synthpop. De fleste av oss håpte i det lengste at epokens stygge lillesøster skulle holde seg unna. Sakte men sikkert har det sneket seg inn i hverdagen vår likevel.

Nittitallet var preget av eksperimentell Eurodance og en liten teskje Scat-sang, som fikk den eldre garde til å rive seg i håret samtidig som ungdommen trampet rundt på meterhøye platåsko.

Mange band og artister begynte sin store karriere her. Noen ble kidsas største helter, andre døde ut innen vi inntok det neste århundret.

For å sette deg i riktig nittitallshumør, starter vi denne spalten med et lite tilbakeblikk på noen av tiårets artister og band med en oppdatering på hvor de er den dag i dag.

Pop

Hjerneplage

Hvis vi sier Lou Bega ringer det nok noen bjeller, eller kanskje en femtitallsmelodi i hodet ditt. Den tyskfødte artisten samplet i 1999 Perez Prados Mambo-instrumental fra 1949, og tryllet den om til en uimotståelig irriterende poplåt.

Klipp og lim

Som et av verdens bestselgende band kan man ikke se bort i fra å få låtene sine covret, men å få en mini-versjon av hele gruppa som kjører alle låtene gjennom dance hit-filteret, er kanskje mer sjeldent.

A*Teens gjorde i hvert fall det. Som en hyllest til sine forfedre slapp de albumet The ABBA Generation i 1999. I 2004 var det hele endelig over, og de fire medlemmene begynte på sine egne soloprosjekter. Ingen nådde lengere en til svenskegrensa, og med diffuse rykter om et comeback lever vi i troa på at det ikke skjer.

High School Musicals forgjengere

Idol-produsent og tidligere Spice Girls-manager, Simon Fuller, startet på slutten av nittitallet gruppa S Club 7 og den tilhørende TV-serien Miami 7. Den britiske gruppa hadde i løpet av sin fem år lange levetid fire toppsingler i Storbritannia og satte startstreken for de musikalske ungdomsseriene som blant annet High School Musikal og Glee. Så begynte medlemmene å falle fra, og bandet byttet navn til kun S Club, som nå spiller på mindre scener som en ussel trio.

Pent speilbilde

Han ble født på selveste julaften og begynte sin karriere som et medlem av guttegruppa Menudo fra Puerto Rico. Etter en stund så Ricky seg i speilet og skjønte at han kunne gjøre bedre, hvilket han gjorde. Til sammen har han solgt over 60 millioner album og smeltet like mange kvinnehjerter med sine sensuelle hoftebevegelser og halvåpne skjorter. Det luktet ugler i mosen og Ricky overrasket nok ikke mange da han kom ut som homofil.

90-tallets tøffeste jente

Seks år etter de startet kom gjennombruddet til No Doubt. Da var vi selvfølgelig godt inne i det gale nittitall. Singlene «Just a girl» og «Don’t speak» satte bandet på kartet og albumet ble, med sine 16 millioner kjøp, en av de mest solgte albumene i historien. Frontfigur Gwen Stefani ble med dét tiåret tøffest jente, der hun rocket rundt i sæggebukser i alle mulige fasonger.

Rock

Fikk nok

Sent på nittitallet samlet singer-songwriter, Gregg Alexander, sammen en gjeng med blant annet tidligere barneskuespiller Danielle Brisebois, kjent fra Broadway-musikalen Annie. Debutsingelen «You Get What You Give» ble bandets mest kjente. MTV kjørte låta, som blant annet disset Marilyn Manson, i høy rotasjon. Manson på sin side uttalte hissig sin misnøye med teksten, noe som førte til enda større dekning for New Radicals.

Skjeggtust på haka

Det startet med en aggressiv metalcover av George Michaels låt «Faith» i 1998. Det kunne umulig gå bra, men vokalist Fred Durst og gjengen i Limp Bizkit viste oss det motsatte. Med hissige metalskrik, sinnarap, skjeggtust på haka og bak-fremcaps ga de oss album etter album. Det siste så sent som i fjor.

Headbanging i garasjen

Et av 90-tallets største punkband, Blink-182, startet opp som en ungdomsgjeng som lagde bråk i garasjen. Det tok bare fem år før garasjebandet ga ut et millionselgende album. Den melodiøse punken med tekster om nabojenter, kjærlighet, livets kule og kjipe sider gikk rett til hjertet på tenåringer med plakater på veggene verden over. Med sine humoristiske og kreative videoer var vi mer enn tilfredsstilt.

Bestselgere

Savner du nittitallet eller forbanner du dens tilbakekomst? Følg med på P3.no for flere nittitallsaker hver mandag!

 • Anonym

  Her kommer litt pirk;) Simon Fuller er ikke idol-dommer. Han er produsent og skaper av programmet. Simon Cowell derimot, er idol-dommer.  Takk for meg.

  • Anonym

   Jo da vær så god.

  • Anonym

   Tusen takk Jennie_Jern! Har rettet det nå;)

 • Jon Peder Horn Opsahl

  Jeg har merket at boyband begynner å poppe opp igjen, *grøss*

  • http://www.facebook.com/karen.lindseth Karen Margrethe Lindseth

    Enig… Skal innrømme at jeg likte og digget BSB og A1 og Spice Girls (ikke b-band men nært). Men å se dere tilbakekomst! *Grøss* Tror en av de nye er One direction, første gang jeg så det navnet så tenkte jeg på en helt annen musiker, nemlig One republic så spekulerte hva som hadde skjedd da jeg hørte ei låt av de første. =S

  • Anonym

   Du har nok helt rett Jon Peder. Bare les dette: http://www.nrk.no/lydverket/de-nye-fl%C3%B8tepusene/ ;)

 • http://twitter.com/the_ingar Ingar Reinholtsen

  S Club..! there ain’t no party like an S Club party!

 • Pingback: p3.no » Nittitallet er tilbake: Platå og bar mage

 • Pingback: p3.no » Nittitallet er tilbake: Den fordømte sjangeren

 • Pingback: p3.no » Nittitallet er tilbake: Virkelig tilbake

 • Pingback: p3.no » Nittitallet er tilbake: Aldri mer