nrk.no

Tirsdag ble en livvakt skutt. Hvordan endte beefen her?

Anklager om pedofili, voldelig ekteskap og bruk av Ozempic. Dette er muligens tidenes største rapbeef.

De siste ukene har det nærmest kommet daglige disselåter mellom flere av verdens største rapartister.

Beefen handler for det meste om Drake og Kendrick Lamar. Men artistene Future, Metro Boomin, The Weekend, J. Cole, Asap Rocky og Rick Ross har også vært involvert.

Det er ikke noe nytt at rappere krangler og ofte kan det oppleves som rene PR-stunt. I dette tilfellet har flere av låtene kommet høyt på hitlistene i store deler av verden.

– Det kan selvfølgelig være et PR-stunt, men jeg tror ikke det er det denne gangen. Dette stikker altfor dypt for det, jeg tror de oppriktig hater hverandre, sier Alon Fellus.

Han er standupkomiker og har YouTube-kanalen «Norsk Utlending» der han ofte tar for seg hiphop. I likhet med mange andre, har denne beefen tatt over livet hans de siste ukene.

Tidenes største?

– Dette har blitt så stort fordi det er de to største rapperne i verden, og fordi de representerer to ulike deler av kulturen. Drake representerer pop-rappen og den mer mainstream delen, mens Kendrick representerer den dype rap-kulturen der teksten er i fokus.

Alon Fellus smiler fra øre til øre. Han har tynt kjegg og en blå skjorte.
EKTE EKSPERT: – Jeg har fokusert mer på denne beefen enn jeg noen gang gjorde på skolen, sier Alon. Foto: Standuplive.no

Det har kommet så mange låter nå og beefen har blitt så global, at Alon mener den kan omtales som tidenes største rapbeef.

– På en annen måte kan man si at beefen mellom 2Pac og Biggie på 90-tallet var større siden den fikk mye mer alvorlige konsekvenser, det endte jo i drap. La oss virkelig håpe at det ikke skjer noe sånt nå.

Tirsdag ble livvakten til Drake skutt utenfor huset til rapperen i Toronto, Canada. Han ligger foreløpig på sykehus og er alvorlig skadet, det er ikke kjent hvem som står bak.

Hva er det egentlig denne konflikten handler om? Og kan det få konsekvenser for karrierene deres?

Prologen

Drake + J. Cole – «First Person Shooter»

Dette var egentlig ikke ment som en disselåt fra Drake og J. Cole, men ble likevel en slags prolog til det hele. «First Person Shooter» er fra albumet «For All the Dogs» som Drake slapp i oktober, og her leverer J. Cole et gjestevers med blant annet linjen:

«Love when they argue the hardest MC Is it K-Dot? Is it Aubrey? Or me?
We the big three like we started a league, but right now, I feel like Muhammad Ali»

– J. Cole

Ifølge J. Cole er det altså han, Drake og Kendrick Lamar som er de tre beste rapperne i verden, men det er han som er øverst på tronen. En relativt harmløs setning, men det kan se ut som det ble dråpen som fikk det til å renne over for Kendrick Lamar.

J. Cole står med hendene ut til siden i en rød t-skjorte og blå shorts. Han har åpen munn og ser mot oublikum.
J. COLE: Han så nok ikke for seg hvor store konsekvenser dette verset skulle vise seg å få. Photo: Amy Harris/Invision/AP.

Og der var beefen i gang!

Future + Metro Boomin + Kendrick Lamar – «Like that»

22. mars i år slapp Future og Metro Boomin albumet «We Don’t Trust You», et album tilsynelatende dedisert til hvor mye de misliker Drake.

Det er drøssevis av rykter rundt hvorfor de to ønsket å starte en slik beef, men da Drake vant priser for albumet «Her Loss» i fjor, skrev Metro Boomin på X at det var ufortjent.

– Jeg tror de er lei av at det er Drake som alltid er på toppen. Han har jo hatt den mest lukrative rap-karrieren i verden noen gang. Men så er det nok mye vi ikke vet, mye handler nok om krangling om damer, sier Alon.

Metro Boomin har selv gått ut og avkreftet at det handler om damer, noe Alon ikke er overbevist over.

Future har på seg solbriller og blå hettegenser. Han har lange fletter.
SPENNENDE FREMTID: Future på Øyafestivalen 2014. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

På låta «Like That» har de med seg Kendrick Lamar som adresserer J. Cole sin linje fra «First Person Shooter»:

«Motherfuck the big three, nigga, it’s just big me.
Nigga, bum What? I’m really like that. And your best work is a light pack Nigga,
Prince outlived Mike Jack’»
– Kendrick Lamar

Kendrick avskriver altså at han, J. Cole og Drake er «de tre store». Han sier også at Prince, som Kendrick har sammenlignet seg med, i dag blir sett på som større en Michael Jackson, som Drake tidligere har sammenlignet seg med.

Samvittigheten kicker inn

J. Cole – «7 Minutes Drill»

Etter at Kendrick tok så stor avstand fra J. Cole og Drake, så ventet man på at noen av dem skulle svare, og først ut ble J. Cole.

På albumet/miksteipen «Might Delete Later» var låta «7 Minutes Drill» et eget svar til Kendrick Lamar.

«He still doin’ shows, but fell off like The Simpsons.
Your first shit was classic, your last shit was tragic.
Your second shit put niggas to sleep, but they gassed it»
– J. Cole

Men bare to dager senere forteller J. Cole på en festival at han kommer til å slette låta og har dårlig samvittighet overfor Kendrick.

Tre dager senere gjør han alvor ut av albumtittelen og fjerner sporet fra strømmetjenestene.

Hatalbumet

Future + Metro Boomin – «We Still Don’t Trust You»

Nøyaktig tre uker etter albumet «We Don’t Trust You» kom oppfølgeralbumet «We Still Don’t Trust You». Og denne gangen er det ikke noen tvil. Future og Metro Boomin misliker Drake sterkt.

På albumet er det også flere gjestevers fra blant annet The Weekend og Asap Rocky.

Sistnevnte mener at Drake skal ha hatt kjærlighetssorg over bruddet med Rihanna, som Asap Rocky i dag har barn med. Han mener også at han hadde sex med Rihanna før Drake.

«Niggas in they feelings over women, what, you hurt or somethin’?
I smash before you birthed, son, Flacko hit it first, son»

– Asap Rocky

Rihanna og Asap Rocky står ved siden av hverandre. Rihanna er gravid og har på seg en oransje kjole med en pelskkåpe rundt. Asap Rocky har på seg en svart skinnjakke.
HVEM VAR FØRST?: Før Asap Rocky begynte å date Rihanna, så datet hun Drake. Nå mener Asap at han hadde en fuktig kveld med Rihanna før det igjen. Foto: Vianney Le Caer/Invision/AP, File

På albumet er det også overraskende nok et gjestevers fra J. Cole. Denne gangen disser han verken Kendrick eller Drake, men at han i det hele tatt er med på albumet, kan tyde på at han ikke ønsker å være på den ene eller andre siden i denne beefen.

– Jeg tror ikke J. Cole vil være involvert. Han liker Drake, han liker Kendrick, han liker alle. Folk lo av han først da han tok ned dissen, men i dag sier flere av fansen hans at han gjorde det riktige, forklarer Alon.

«Han er også sellout!»

Drake – «Push Ups»

13. april, tre uker etter dissen til Kendrick, svarer Drake på de verbale skuddene mot han. På låta «Push Ups» disser han både Kendrick Lamar, Future, Rick Ross og The Weekend.

Drake har ofte fått kritikk for å være en mainstream-artist, som lager musikk som er populær der og da, mens Kendrick ofte blir trukket fram som den som holder den «ekte» hiphopen i live med integritet, understreker Alon.

– Men her sier Drake at Kendrick også har laget pop. De er to av verdens største artister, selvfølgelig er det mye kommersielt her.

Blant annet da han i 2014 ga ut låta «Bad Blood» med Taylor Swift.

«You better do that motherfuckin’ show inside the bity.
Maroon 5 need a verse, you better make it witty.
Then we need a verse for the Swifties»
– Drake

Taylor har på seg en kort kjole og står med ryggen mot publikum. Vi ser hun også på stor skjerm der hun har mikrofonen mot munnen og synger.
TAYLOR SWIFT: Plutselig var også hun her involvert. Foto: AP Photo/Chris Pizzello

Drake sier også setningen:

«I be with some bodyguards like Whitney»
– Drake

Dette kan ligne på en harmløs referanse til filmen «The Bodyguard» med Whitney Houston. Men Whitney er også navnet på forloveden til Kendrick.

Alon tror setningen først og fremst skal antyde at forloveden til Kendrick trenger beskyttelse (mer om det senere), men det kan også tolkes som at hun har affærer med livvakter.

– «Push Ups» traff veldig sterkt da den kom. Det var den første dedikerte disslåta fra Drake der han nevner Kendrick og drar inn familien hans. Der og da var det veldig stort, men rent innholdsmessig er den ikke veldig slem i forhold til det som kommer senere, sier Alon.

Kendrick har på seg en svart bukse og en svart skjorte og holder rundt konen sin. hun har på seg en svart kjole. Begge smiler og sitter i en stol og ser i kamera.
WITH SOME BODYGUARDS: Kendrick Lamar sammen med sin kone Whitney Alford. Foto: Larry Busacca/Getty Images

På «Push Ups» disser han også Rick Ross for å prøve å blande seg i dissen, når han tross alt nærmer seg 50 år.

50-åringen svarer

Rick Ross – «Champagne Moments»

Samme kveld (!!!) svarer rapperen Rick Ross. Her adresserer han ryktene om at Drake har en «ghostwriter», altså en som skriver låtene for han.

I tillegg omtaler han Drake gjennom hele låta som «whiteboy» og påstår at han hadde en neseoperasjon.

«You ain’t never want to be a nigga anyway, nigga
That’s why you had an operation to make your nose smaller than your father nose, nigga»

– Rick Ross

Rick Ross har på seg en svart genser og et svært halskjede. Han har en mikrofon mot munnen og peker på publikum.
Rick Ross. Foto: Candice Ward / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

2PAC?

Drake – «Taylor Made Freestyle»

Det merkeligste kapittelet i denne beefen er denne låta fra Drake. Her bruker han nemlig KI til å rappe som avdøde 2Pac og Snoop Dogg. Låten ble publisert på YouTube 19. april, men ble tatt ned fem dager senere, fordi han ikke hadde rettighetene til å bruke 2Pac sin stemme.

– Det var ikke så mye juice i den låta, men det er ganske psykologisk spill at han liksom snakker til Kendrick som 2Pac og Snoop, som er Kendrick sine idoler, sier Alon.

Alon selv syntes det var et kult grep, men forteller at Drake har fått mye kritikk for det.

«Du kan ikke si det ordet!»

Kendrick Lamar – «Euphoria»

Herfra og ut handler beefen kun om to stykker: Kendrick Lamar og Drake. Og nå går det kjapt, så hold tunga rett i munnen.

30. april, 17 dager etter Drakes sellout-anklager, slipper Kendrick Lamar endelig et svar. «Euphoria» varer i over seks minutter, og tittelen refererer til HBO-serien som Drake var produsent for.

Her tar Kendrick opp en drøss av temaer, blant annet insinuerer han at canadieren prøvde å stanse Future og Metro Boomin fra å slippe «Like That» som startet hele beefen.

Og på slutten av låten kommer han med en tydelig konklusjon:

«Ooh We don’t wanna hear you say «nigga» no more
We don’t wanna hear you say «nigga» no more. Stop»

– Kendrick Lamar

Dette bygger videre på det Rick Ross snakket om da han kalte Drake for «whiteboy». De mener at Drake er for hvit i oppførsel og hudfarge til å kunne bruke n-ordet i låtene sine.

– Han er canadier og moren hans er hvit, så de mener at han ikke er like mørk som dem. Men først og fremst er dette en måte å diskreditere han på, det er noe som har fulgt karrieren hans hele tiden, mener Alon.

Har Kendrick en egen møbelhandler på Jessheim?

Kendrick Lamar – «6:16 in LA»

Bare tre dager senere, 3. mai, følger Kendrick opp sin egen diss.

– Jeg tror det er denne låta som traff Drake hardest, sier Alon.

Her antyder Kendrick at han har en muldvarp på innsiden av Drake sitt produksjonsselskap OVO Sound:

«Have you ever thought that OVO is workin’ for me?
Fake bully, I hate bullies, you must be a terrible person
Everyone inside your team is whispering that you deserve it
»
– Kendrick Lamar

– Hvis vi tenker på hva som treffer de involverte partene, så tror jeg det kan være hardt for Drake å vite at Kendrick kanskje har informanter på innsiden av sitt team.

Låta er også produsert av Jack Antoff, som er den faste produsenten til Taylor Swift, noe som kan tolkes som et svar på den delen av dissen til Drake.

Nå blir det «schtøgt»!

Drake – «Family Matters»

Samme dag (ja, nå går det altså så fort unna) slipper Drake «Family Matters». Og nå begynner det å bli skittent.

– Drake kommer med mye info her, men det er to hovedting som står ut. Han sier at et av barna til Kendrick egentlig er sønnen til manageren hans, Dave Free, og at Kendrick er voldelig mot konen sin.

«Your baby mama captions always screamin’, «Save me»
You did her dirty all your life, you tryna make peace
I heard that one of ’em little kids might be Dave Free.»

– Drake

Drake kritiserer også Kendrick Lamar for å være en falsk frihetsaktivist. Han bruker også n-ordet mange ganger i låta, noe som viser at han ikke har planer om å la Kendrick bestemme hvilke ord han kan bruke.

Det ble bevist at han hadde en hemmelig sønn, har han også en hemmelig datter?

Kendrick Lamar – «Meet the Grahams»

En time senere svarer Kendrick igjen! Nok en gang med en seks minutter lang låt.

Hvordan er egentlig det mulig?

– De skriver allerede på forhånd og har konstant mye klart. Og i dette tilfelle, så har begge to tenkt i mange år at en beef plutselig kan komme, tror Alon.

At denne låta kunne komme så fort ut, tyder også på at Kendrick snakket sant da han sa at han hadde informanter på innsiden av OVO Sounds.

På «Meet the Grahams» sier Kendrick at Drake har en hemmelig datter.

Dette er ganske spesielt, da det i en tidligere rapbeef med Pusha T i 2018 kom fram at Drake faktisk hadde en hemmelig sønn.

Hvert vers i låta er lagt fram som et brev til et nytt familiemedlem av Drake.

Verset til foreldrene til Drake er spesielt brutalt, her går han langt i å antyde at Drake ikke bør få være i nærheten av barn, og at Kendrick ønsker at han skal dø:

«Sandra, sit down, what I’m about to say is heavy, now listen
Mm-mm, your son’s a sick man with sick thoughts, I think niggas like him should die
Him and Weinstein should get fucked up in a cell for the rest they life»

(…)
«He got sex offenders on ho-VO that he keep on a monthly allowance
A child should never be compromised and he keepin’ his child around them
And we gotta raise our daughters knowin’ there’s predators like him lurkin’
Fuck a rap battle, he should die so all of these women can live with a purpose»

– Kendrick Lamar

De styggeste påstandene til nå

Kendrick Lamar – «Not Like Us»

Dagen etter, altså 4. mai, kommer det som til nå er Kendrick Lamar sin fjerde disselåt mot Drake.

På coveret til «Not Like Us» ser vi et dronebilde av Drake sitt hjem i Toronto sammen med 13 markører, som i USA blir brukt til å registrere hvor seksualforbrytere befinner seg.

Albumcoveret til Drake. Vi ser et svært mansion med masse prikker på seg. Rundt er det mange trer og hus.
Coveret til «Not Like Us». Foto: Apple Music

Denne skiller seg en god del ut fra de andre disselåtene, da dette er en mye mer poppete vestkystlåt. Alon tror det var lurt av Kendrick å lage en låt som faktisk har potensial til å bli en hit.

I dag er det denne låta som har flest strømminger på både Spotify og YouTube.

– Etter denne, så føler jeg Kendrick vant «the public opinion». Selv om jeg er stor Drake-fan, så tror jeg de fleste nå mener at Kendrick har vunnet beefen, og det er jo det en beef i bunn og grunn handler om.

I teksten legger han ikke noe imellom og kaller Drake for pedofil.

«Certified Lover Boy? Certified pedophiles»
– Kendrick Lamar

«Bevis det da!»

Drake – «The Heart part 6»

Den hittil siste låta i denne historiske beefen kom mandag 6. mai: «The Heart Part 6».

Låta bruker avdøde soullegende Aretha Franklin sin «Prove it» i bakgrunnen gjennom hele, og det virker som Drake her først og fremst fokuserer på å avkrefte ryktene Kendrick har spredt, og mener det er på tide at Kendrick faktisk beviser det han sier.

I låta sier Drake at ryktet om at han har en datter er noe han selv har spredt, for å se om Kendrick bet på.

– Det er vanskelig å bevise om Drake faktisk plantet dette ryktet, men det virker jo som om han ikke har en datter! Og det er i så fall et stort tap for Kendrick i denne sammenhengen. For det var en stor del av dissen hans på «Meet the Grahams», og det ser dumt ut at det muligens var helt feil.

Han avkrefter også at han har hatt forhold med mindreårige, men argumentet han bruker, er folk uenige i.

– Han sier at han er for kjent til å ha gjort noe sånt, noe folk ikke kjøper med tanke på ting som har kommet fram rundt blant annet Epstein-øya.

Drake understreker også at forloveden til Kendrick ikke har avkreftet at de har hatt et voldelig ekteskap eller at en av sønnene til Kendrick egentlig er sønnen til manageren Dave Free, noe Drake ser på som et bevis.

Men det drøyeste Drake påstår, er at grunnen til at Kendrick mener at han er pedofil, er at han selv ble antastet som barn, altså at dette er et traume Kendrick har prøvd å fortrenge, men som han blir påminnet om hver gang han ser Drake med en yngre dame.

«Aw, fuck me, I just made the whole connection
This about to get so depressin’
This is trauma from your own confessions
This when your father leave you home alone with no protection, so neglected
That’s why these pedophile raps is shit you so obsessed with, it’s so excessive»

– Drake

På låta «Mother I Sober» til Kendrick Lamar fra 2022 avkrefter han at han ble antastet som barn, noe Drake altså ikke tror på.

Kendrick Lamar til venstre og Drake til høyre. Kendrick har masse rastafletter og chains. Mens Drake har en rutete blazer og svart t-skjorte.
36 OG 37 ÅR: Det er ikke to ungdommer denne beefen handler om. AP Photo

Ferdig?

Så er spørsmålet da, hvor lenge kan denne beefen vare? Og hvem vinner egentlig?

Alon opplever at flest folk mener Kendrick vinner beefen til nå, men understreker at seieren langt ifra er så suveren som noen skal ha det til.

– Drake svarer jo på «skuddene» mot han. Mens Kendrick svarer jo ikke på at han har et voldelig ekteskap, for eksempel.

Men Alon tror ikke Kendrick behøver å svare på den siste låta, på sosiale medier virker det som at han har vunnet beefen. Men han mistenker likevel at han kan komme til å gjøre det.

Uansett kan konflikten vise seg å være lønnsomt for begge. Låtene som har kommet på Spotify er høyt oppe på topplistene over stort sett hele verden.

– Per nå så tror jeg karrierene deres ikke blir så påvirket av dette. Drake kommer sikkert til å bli litt latterliggjort i starten, men det kommer han seg over. Så lenge de slipper bra musikk i tiden som kommer, så ender nok begge opp med å tjene på dette.

– Men dersom noen av de drøyeste påstandene blir bekreftet, så kan det være karriereødeleggende for begge!

Tirsdag kveld ble det også kjent at en av livvaktene til Drake var blitt skutt. Han ligger i dag på sykehus og er alvorlig skadet. Det er ikke bekreftet hvem som står bak dette.

– Jeg håper virkelig ikke dette tar noen voldelige vendinger. Vi får se hva som skjer fremover, det kan jo potensielt bli stygt, sier Alon.

MER OM MUSIKK:

Siste fra P3.no: