nrk.no

Avsløringer, disselåter og ødelagte vennskap: Husker du de betente beefene?

Seks kjente konflikter du kanskje har glemt eksisterte.

Siden hip-hopens morgen og rappens begynnelse har beefing, eller krangling, vært en naturlig del av gamet. Du husker kanskje legendariske hiphop-beefer som Tupac vs. Biggie, som gikk fra å være bestekompiser til å bli musikkbransjens største rivaler. Klassiske feider som de mellom Jay-Z og Nas, eller Niki Minaj og Cardi B, er også vanskelig å glemme.

For noen kjendiser kan det å ha en beef lede til god PR. For andre kan det avsløre hemmeligheter de helst skulle holdt skjult.

I forbindelse med premieren på P3-serien «Norske beefer» har vi samlet noen av de største konfliktene fra 2000-tallet du garantert ikke visste alt om.

Kanye synger i en mikrofon og ser alvorlig ut, Taylor Swift ser ut til siden. Hun er seriøs, har brei svart eyeliner, og håret i hestehale. Begge hodene er klippet ut, og mellom dem står et 1-tall oppå en gul tegneserie-stjerne.

Taylor Swift vs. Kanye West:
Video Music Award-skandalen

(2009–2020)

Kanskje den mest kjente beefen i Hollywood?

Startskuddet for denne beefen gikk under MTV Video Music Awards i 2009, da rapper Kanye West (45) stormet scenen under takketalen til popstjerne Taylor Swift (32). Rapperen kapret mikrofonen til den da 19 år gamle Swift og ropte ut i salen at han mente Beyoncé var den rettmessige vinneren.  

Swift mottok stor støtte etter hendelsen, mens stuntet fikk store konsekvenser for Kanye: I et intervju med Ellen DeGeneres fortalte rapperen at han forsvant fra rampelyset og forlot USA i et års tid.

Et bilde av Kanye West som griper mikrofonen ut av hendene på Taylor Swift. Kanye har på seg solbriller og sort jakke. Taylor har på seg en glitrende, sølvarget kjole.
AVBRØT TALEN: Bildene av Kanye West som skamløst stormer scenen, gikk verden rundt. Swift hadde akkurat vunnet prisen for beste video fra en kvinnelig artist. Foto: Gary Hershorn, Reuters

I et intervju med Vanity Fair i 2015 kunne Swift melde om at hun hadde begravet stridsøksen med Kanye og at de nå var venner.

Helt til 2016 … da West slapp albumet «The Life of Pablo» og låta «Famous».

I den omstridte låta tar West mer eller mindre æren for berømmelsen til Swift og referer til hendelsen i 2009 med følgende tekst:

I feel like me and Taylor might still have sex / Why? I made that bitch famous (Goddamn)

Kanye West – «Famous» (2016)

Det skapte store reaksjoner, og Swift svarte med et stikk til West under Grammy-utdelingen samme år.

– Som den første kvinne til å vinne Årets album to ganger, ønsker jeg å si til alle kvinner der ute at det kommer til å være folk underveis som vil forsøke å undergrave suksessen din eller ta æren for dine prestasjoner eller din berømmelse, sa Swift i takketalen sin den gang.

Krangelen ble ikke mindre opphetet da realitystjernen Kim Kardashian (41), som på den tiden var gift med West, kastet seg inn i den.

Kardashian gikk nemlig ut og hevdet følgende: Swift skal i en telefonsamtale med West ha godkjent teksten som omhandler henne i låta «Famous».

Swift var kjapt ute med å avkrefte dette. Hun reagerte spesielt på at hun aldri hadde godkjent eller hørte noe om at rapperen skulle omtale henne som «bitch».

Et skjermdump av Kim Kardashians Twitter. Hun skriver:
I didn't feel the need to comment a few days ago, and I'm actually really embarrassed and mortified to be doing it right now, but because she continues to speak on it, I feel I'm left without a choice but to respond because she is actually lying.
SNAKKET UT PÅ TWITTER: Kim Kardashian tok til Twitter for å fortelle det hun mente var sannheten bak en telefonsamtale mellom Kanye og Swift. Skjermdump: 27. mai 2022

Musikkvideoen til låta ble enda mer omstridt enn teksten og viste det som så ut som Taylor Swift i en seng med andre kjendiser og en naken Kanye West.

I 2017 svarte Swift med låta «Look What You Made Me Do», som refererer til konflikten med West.

Etter mye frem og tilbake la Kardashian ut deler av telefonsamtalen mellom Swift og West på sosiale medier, hvor Swift tilsynelatende godkjenner teksten.

I 2020 lekkes derimot hele telefonsamtalen mellom stjernene, som støtter opp under Swifts historie om at ordet «bitch» aldri kom opp.

Hør mer om Taylor Swifts karriere og konflikter med musikkindustrien i NRK-podkasten «Musikkrommet».

Pusha T har det svarte håret i tynne braids. Han er avbildet i profil og ser rett frem, alvorlig. Under hodet hans, er hodet til drake, som også ser rett ut til siden. Begge hodene er klippet ut, og på venstre side av dem og står et 2-tall oppå en gul tegneserie-stjerne.


Drake vs. Pusha T:
Avsløringen om en ukjent sønn 

(2011–nå)

Det er nesten umulig å snakke om kjendisbeefer uten å nevne en av verdens mest kjente sangere og rappere, Drake.

Den kanadiske 35-åringen er kjent for sine disselåter og har havnet i konflikter med stjerner som Kanye West, Jay-Z, Chris Brown, Common, Kendrik Lamar, Tyga og P-Diddy.

Men beefen med den amerikanske rapperen Pusha T (45) er kanskje mest betent.

Denne beefen stammer fra en annen beef mellom Pusha T og rapperen Lil Wayne (40) fra 2006. Drake var på denne tiden signert av plateselskapet til Wayne – og tok Wayne i forsvar ved å disse Pusha i låtene sine.

Et bilde av Drake på scenen. Han strekker armene ut til siden mens han holder en mikrofon og roper.
NORGESKONSERT: Drake i Oslo Spektrum i 2014. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

I 2011 slo Pusha tilbake og slapp låta «Don’t F–k With Me», hvor han freestylet over Drakes disselåt «Dreams Money Can Buy».

I 2012 var det ikke lenger tvil om hvem Pusha refererte til da han slapp låta «Exodus 23:1», hvor han disser Drake og Lil Waynes plateselskap, Young Money Entertainment.

I låta rapper han:

Contract all f–ked up / I guess that means you all f–ked up / You signed to one n—a that signed to another n—a / That’s signed to three n—as, now that’s bad luck.

Pusha T – «Exodus 23:1» (2012)

Wayne ble også rimelig irritert på Pusha og fyrte av gårde en hissig Tweet:

Et skjermdump fra Lil Wayne sin Twitter. Han skriver:

Fuk pusha t and anybody that love em
DIREKTE: Lil Wayne var ikke redd for konfrontasjoner da han skrev denne tweeten i 2012. Skjermdump: 27. mai 2022

Drake svarte med låta «Tuscan Leather» i 2013.

Bench players talkin’ like starters, I hate it.

Drake – «Tuscan Leather» (2013)

Det var starten på en hel del disselåter frem og tilbake mellom rapperne, hvor Pusha T blant annet påsto at Drake ikke skrev sine egne tekster.

Et bilde av Pusha T på scenen. Han står foran en sort bakgrunn, i en sort skjorte, og ser tankefullt opp i lufta
VAR I OSLO SAMME ÅR: Pusha T under Hovefestivalen i Norge i 2014, samme år som Drake spilte i hovedstaden. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

Det hele eskalerte i 2018 da Pusha T slapp disselåta «The Story of Adidon». Her avslørte han blant annet at Drake har en sønn med tidligere pornostjerne Sophie Brussaux. Pusha hevdet også at Drake var en dårlig far fordi han holdt barnet skjult.

Skjermdump fra Instagram. Man ser Drake som holder en smårolling med lyse krøller. Ved siden av dem står en kvinne med sort, langt hår.
FAMILIE: Drake postet bilde av sønnen Adonis for første gang i 2020. Her sammen med barnemoren Sophie Brussaux. Skjermdump: 27.mai 2022

Drake slapp så albumet «Scorpion», hvor han i flere låter innrømmet at han er faren til barnet, som heter Adonis. I låta «Emotionless» synger han for eksempel om at han forsøkte å skjerme sønnen fra rampelyset.

I wasn’t hidin’ my kid from the world / I was hidin’ the world from my kid

Drake – «Emotionless» (2018)

Det ser ikke ut som at Drake og Pusha blir venner igjen med det første. I 2021 kom det flere disselåter mellom partene. Drake slapp blant annet låta «Betrayal» sammen med rapperen Trippie Redd, hvor han kaller Ye og Pusha for «utbrente».

All these fools I’m beefin’ that I barely know / 45, 44, burned out, let it go / Ye ain’t changin’ shit for me, it’s set in stone.

Trippie Redd feat. Drake – «Betrayal» (2021)
Linday Lohan har langt utslått blondt hår, mørk øyenskygge og store øyredobber. Hun ser skrått oppover. Under hodet hennes ser vi Paris Hilton. Hun har det blonde håret oppsatt, mørk øyenskygge og pouter med leppene til kamera. På venstre siden av de utklipte hodene står et 3-tall oppå en gul stjerne i tegneseriestil.

Paris Hilton vs. Lindsay Lohan:
Fra Hollywoods partyduo til bitre uvenner

(2006–2022)

Hotellarvingen Paris Hilton (41) og skuespiller Lindsay Lohan (36) var å se på alle de heteste utestedene på begynnelsen av 2000-tallet.

De var som erteris frem til 2006, da Lohan ble avbildet på en nattklubb i Los Angeles med ekskjæresten til Hilton, Stavros Niarchos III. Dette skal angivelig være grunnen til at vennskapet gikk i vasken og de to ble bitre fiender.

De tidligere bestevennene opprettholdt beefen med hverandre ved å slenge ut stygge kommentarer i media. I et intervju med ELLE kommenterte blant annet Lindsay sextapen til Hilton: «Hun er helt klart veldig komfortabel med å lage videoer.»

I 2011 hadde Hilton sitt eget realityshow, «The World According to Paris». I en av episodene gir hun en øredobb til en hjemløs kvinne som trodde Hilton var Lohan. «Hvis jeg var Lindsay, hadde jeg stjålet øredobbene, ikke gitt dem vekk», svarte Hilton til kvinnen. Lindsay hadde på denne tiden akkurat blitt dømt til 120 dager i fengsel etter at hun stjal et smykke. Hilton gikk senere ut og beklaget kommentaren.

Det var ikke før i 2021 at feiden så ut til å være over. I en episode av sin egen podkast «This is Paris» fortalte Hilton at hun var glad for å høre nyheten om at Lohan var forlovet og ønsket henne bare vel.

Under et intervju i talkshowet «Watch What Happens Live with Andy Cohen» tidligere i år fortalte Hilton at det hele var barnslig oppførsel og at det ikke lenger er noe vondt blod mellom dem.

Lindsay har foreløpig ikke kommentert Hiltons uttalelser i offentligheten.

Mariah holder en gull-mikrofon. Hun synger med hodet litt på skakke, har langt brunt hår og en sølvtopp på seg. Halveigs bak Mariah står Jennifer Lopez. Hun har munnen open, og en mikrofon som henger bak øret. Hun ser ned med et konsentrert blikk og har langt brunt hår. På venstre siden av de utklipte hodene står et 4-tall oppå en gul stjerne i tegneseriestil.

Jennifer Lopez vs. Mariah Carey:
Popdronningene som «ikke kjenner hverandre»

(2000–?)

Det er få som kan si med sikkerhet hvordan eller hvorfor denne påståtte beefen mellom Mariah Carey (53) og Jennifer Lopez (53) egentlig startet, men den mest kjente versjonen starter med et TV-intervju og et legendarisk svar.

På starten av 2000-tallet var Carey og Lopez to stjerneskudd på god vei til å bli popdronninger. I 2008 kunne det virke som at det var noe ukjent drama mellom dem da Carey ble intervjuet av det tyske TV-programmet «Taff».

Under intervjuet ble hun blant annet spurt om hva hun tenker om andre popstjerner som Beyoncé og Jennifer Lopez. Popstjernen beskrev førstnevnte som «snill» og «flink», men da hun ble spurt om Lopez, svarte hun kaldt: «Jeg kjenner ikke henne.»

Dette fikk ryktene om sjalusi og drama mellom stjernene til å svirre.

Et bilde av Mariah Carey. Hun har på seg en sølvarget badedrakt. Hun ligger på en rød sjeselong og synger inn i en mikrofon.
I NORGE: Mariah Carey. Her i Oslo spektrum i 2015. Foto: Mattis Folkestad, NRK P3

Rivaliseringen skal ha startet rundt 2001, da Mariah spilte hovedrollen i filmen «Glitter». Filmen ble en kinoflopp, men hun slapp også et album med samme navn.

Så, rett før «Glitter»-albumet ble sluppet, kom Jennifer Lopez ut med låta «I‘m Real». Problemet var at låta angivelig inneholdt samme musikk-sample som Mariah Carey planla å bruke i «Glitter»-albumet.

Carey nektet å anerkjenne Lopez rundt denne tiden og skal ha kommet med flere spydige kommentarer om popstjernen i media.

I 2020 fikk fansen svar på mye av låthysteriet da Carey slapp selvbiografien «The Meaning of Mariah Carey».

Et bilde av Jennifer Lopez på scenen. Hun har på seg en sort- og gullfarget kjole. Hun har langt, mørkeblond hår. Hun holder armen ned mot bakken, og i hånda er en mikrofon.
POPSTJERNE: Jennifer Lopez er verdenskjent både som skuespiller og artist. Her fra «Super Bowl halftime show» i 2020. Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Her påsto hun blant annet at eksmannen Tony Mottola (73), daværende sjef for Sony Music, forsøkte å ødelegge karrieren hennes ved å gi bort musikk-samples, som først tilhørte Carey, til en «annen kvinnelig artist som jeg ikke kjenner». Med andre ord, Jennifer Lopez.

I 2018 gjestet Lopez talkshowet «Watch What Happens Live with Andy Cohen», hvor hun fikk spørsmål om sitt forhold til Carey, hvorpå hun svarte:

– Det har aldri vært noen konflikt fra min side. Jeg har lest ting hun har sagt om meg som ikke var det fineste, men vi har aldri møttes, vi kjenner ikke hverandre.

Vin diesel ser lurt ned til siden, han er skallet og har litt skjeggstubber og mørke øyne. The Rock smiler til kamera. Han er også skallet, og har mørkt geiteskjegg med grå flekker. Mellom de to utklipte hodene er en gul stjerne med et 5-tall oppå.


Dwayne «The Rock» Johnson vs. Vin Diesel:
«Fast & Furious»-feiden

(2016–nå)

Denne «Fast & Furious»-beefen ble kjent for offentligheten i 2016, da en av verdens mest kjente skuespillere, Dwayne Johnson (50), postet et innlegg på sin Instagram-profil hvor han beskrev noen av sine mannlige kolleger i «Fast & Furious» som «uprofesjonelle».

I innlegget, som nå er slettet, ble det ikke nevnt noen navn, men det ble senere bekreftet at kritikken var rettet mot skuespillerkollega Vin Diesel (55).

Et promobilde av Fast & Furious 6. På bildet ser vi ni mennesker stå oppreist foran biler. Alle ser alvorlige ut. Bak dem ser vi kjente bygninger fra Londons sentrum.
FILMKOLLEGER: Dwayne Johnson har spilt i «Fast & Furious» 5, 6, 7 og 8. Foto: United Pictures International

Etter 2017-filmen «Fast & Furious 8» skal Johnson, bedre kjent som «The Rock», ha gjort det veldig klart at han ikke ville vende tilbake i en oppfølger. I et intervju med Rolling Stone i 2018 fortalte Johnson at han og Diesel har «grunnleggende forskjellige filosofier om hvordan de tilnærmer seg filmskaping og samarbeid» og at han på dette tidspunktet var usikker på om han ville spille i en oppfølger.

Under et intervju med Vanity Fair i fjor fortalte Johnson at han sa ja til å spille i den åttende filmen med den betingelsen at han og Diesel ikke har noen scener sammen.

Samme år ble det kastet bensin på bålet da Vin Diesel delte et innlegg på sin Instagram hvor han «fridde» til Johnson om å returnere til «Fast & Furious»-film nummer 10. Innlegget kan se ut til å være skrevet i god mening, men ble likevel ikke godt mottatt av The Rock.

Skjermdump fra Vin Diesels Twitter. Han skriver:

My little brother Dwayne... the time has come. The world awaits the finale of Fast 10. As you know, my children refer to you as Uncle Dwayne in my house. There is not a holiday that goes by that they and you don’t send well wishes... but the time has come. Legacy awaits. I told you years ago that I was going to fulfill my promise to Pablo. I swore that we would reach and manifest the best Fast in the finale that is 10! I say this out of love... but you must show up, do not leave the franchise idle you have a very important role to play. Hobbs can’t be played by no other. I hope that you rise to the occasion and fulfill your destiny.
SKAPTE TRØBBEL: The Rock ble ikke imponert over dette innlegget fra sin tidligere skuespillerkollega. Skjermdump: 27. mai 2022

I et intervju med CNN svarte Johnson at han ble overrasket over innlegget ettersom han trodde de hadde kommet til en enighet og forståelse om at han ikke skulle tilbake.

Han skal også ha irritert seg over at Diesel dro inn både barna sine og avdøde Paul Walker i teksten, og at det hele var et «eksempel på hans manipulerende oppførsel».

Solange har langt, sort, stort hår, og lange røde vipper. Hun smiler og ser til siden. Jay-Z ser mot Solange med halvåpen munn og en caps på bak-frem. Under de er en gul stjerne med et 6-tall oppå.

Solange Knowles vs. Jay-Z:
Slagene i heisen

(2014–2014)

Det er få som ikke har hørt om eller sett video av denne virale heisturen. I 2014 lekket nettsiden TMZ en overvåkningsvideo som viser Solange Knowles, lillesøsteren til Beyoncé, gå til angrep på rapperen Jay-Z med både slag og spark i en heis.

Dette skal ha skjedd under en gallamiddag i New York i 2014, hvor superstjernen Beyoncé (41) ankom sammen med sin ektemann og rapper, Jay-Z (52), og sin søster Solange Knowles (36).

Til tross for at sistnevnte slår og sparker svigerbroren, gjør han liten til ingen motstand. I heisen er også Beyoncé, som heller ikke griper inn. Det hele blir stoppet av en livvakt som også var til stede.

Jay-Z står på scenen med en mikrofon tett mot munnen. Han har på seg sort t-skjorte og sort caps bak frem.
PROFILERT: Jay Z er en av verdens mest kjente rappere. Her fra en konsert i Oslo Spektrum i 2013. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Ryktene om hva som kan ha forårsaket utbruddet, begynte å svirre, men Knowles-familien var raskt ute med en pressemelding hvor de skrev at både Jay-Z og Solange har bedt om tilgivelse for sin oppførsel og at de begge tar ansvar.

– Det viktigste er at vi som familie har jobbet oss gjennom dette, skrev de i en pressemelding til The Associated Press.

Under et intervju i en «Rap Radar»-podkast i 2017 fortalte Jay-Z at han og Solange er som søsken og at de kun har kranglet den ene gangen.

Samme år kom han ut med albumet «4:44», hvor han også adresserer hendelsen og rapper:

You egged Solange on / Knowin’ all along, all you had to say you was wrong

Jay-Z – «Kill Jay-Z» (2017)

Norske beefer

Det er ikke bare i Hollywood kjendiser beefer med hverandre. Vi har hatt en god del konflikter i norsk offentlighet opp gjennom årene.

P3-programmet «Norske beefer» tar for seg både gamle og nye krangler:

All grafikk: Veronica Falsen Hiis, NRK P3

Foto, toppvideo:

NTB Scanpix, AFP, Chris Delmas / AP, Jordan Strauss / AFP PHOTO / Angela Weiss & Chris Delmas / XGTY / Mark J. Terrill, AP / REUTERS/Kevork Djansezian / Kim Erlandsen / Rashid Akrim, NRK P3 / Matt Sayles, AP / NTB scanpix, Mason Poole / Mattis Folkestad, NRK P3 / Evan

Foto, tall-grafikk:

Kanye West: Kim Erlandsen, NRK P3 – Taylor Swift: NTB scanpix, AP, Jordan Strauss – Drake: Kim Erlandsen, NRK P3 – Pusha T: Rashid Akrim, NRK P3 – Paris Hilton: Matt Sayles, AP – Lindsay Lohan: Mark J. Terrill, AP – Mariah Carey: Mattis Folkestad, NRK P3 – Jennifer Lopez: Evan Agostini/Invision/AP – The Rock og Vin Diesel: AFP PHOTO Angela Weiss & Chris Delmas / XGTY – Solange Knowles: REUTERS/Kevork Djansezian – Jay-Z: Tom Øverlie, NRK P3

MER SOM DETTE:

SISTE FRA P3.NO: