7 serier vi helst ikke vil se mer av i 2016

Ikke alle TV-programmer fortjener en ny sesong. Her er noen av dem.

Bare for å gjøre det klinkende klart: Undertegnede elsker enkel underholdning på skjermen. Jeg har slukt samtlige episoder av «Paradise Hotel», koser meg med «4 stjerners middag»-maraton og har vært fast seer av «Unge Mødre» i flere år. (Hett tips til alle likesinnede: Sjekk ut «Unge Mødre Danmark»!)

LES OGSÅ: Seriene vi gleder oss til i 2016

I år som i fjor har jeg store forventninger til de kommende TV-nyhetene, og jeg blir fryktelig skuffa hvis forhåndsfavoritten min («Mitt kjøkken ruler») viser seg å være en gråstein.

Dette har jeg nemlig opplevd mange ganger før − og i den forbindelse vil jeg ta en liten kikk på året som nå ligger bak oss.

«Kongen på Haugen» (TV3)

Man kan jo lure på hva serieutviklerne tenkte da de pønsket ut dette konseptet. En fyldig bunke kjendiser (type C+) skal finne ut hvem som er «best i alt» − altså konkurrere i ørten forskjellige grener. Kjendisgjengen vår kjemper mot hverandre i alt fra humor til villmarksliv, og (ikke overraskende) driter de seg ut både titt og ofte. Hylende morsomt, tenker du? Svaret begynner på N.

I  «Kongen på Haugen»  konkurrerer kjendisene i (altfor) mange forskjellige grener. Foto: TV3
I «Kongen på Haugen» konkurrerer kjendisene i (altfor) mange forskjellige grener. Foto: TV3

«Alt er lov» (TV 2)

Nei, TV 2: «Helsprø underholdning» er ikke nødvendigvis gøy! Konseptet er ganske enkelt: Kjendiser og improskuespillere tester ut forskjellige selskapsleker. Etter latterbrølene å dømme er det åpenbart morsomt å være med på leken, men det betyr ikke at det er like festlig å se på. Programmet var en tung lørdagssatsning på TV 2 i fjor, og det går rykter om at en ny sesong er på trappene. Kanskje dette er bra likevel?

Christian Skolmen (på benken) og Nils Petter Mørland morer seg i «Alt er lov». Foto: Stine Eid, TV 2
Christian Skolmen (på benken) og Nils Petter Mørland morer seg i «Alt er lov». Foto: Stine Eid, TV 2

«Adam søker Eva» (TVNorge)

Åh, TVNorge: Dette kunne blitt så bra! Mange gledet seg til nakenmoroa i flere måneder (meg selv inkludert), men dessverre ble det en skikkelig nedtur. Konseptet er som følger: «Adam» og «Eva» møter hverandre på en eksotisk øy i Filippinene, splitter nakne. Tanken er at kjærligheten mellom deltakerne vil blomstre umiddelbart, siden merkeklær og andre forstyrrelser er ribbet vekk.

Spoiler: Det ble ikke allverdens kjærleik i denne sesongen. Generelt har denne serien svært lite å by på, utenom muligheten til å studere fremmede menneskers nakne kroppsdeler. (Men som en ekstremvariant av pute-TV fungerer dette aldeles utmerket. Bare til info!).

Nakne stup til tross: «Adam søker Eva»  ble ingen kjempesuksess. Foto: TVNorge
Nakne stup til tross: «Adam søker Eva» ble dessverre ingen kjempesuksess. Foto: TVNorge

«Spill meg» (NRK)

NRK har også slengt seg på improbølgen det siste året: I «Spill meg» er kjente fjes gjester i studio, hvor de får festlige historier fra livet sitt dramatisert av en jovial improgjeng. Dette høres kanskje ut som en god idé? Vel.

Igjen virker det som publikum i salen koser seg glugg, men som TV-seer blir jeg bare flau. Dette er nesten like pinlig som TV3s «Kjærlighetsredet» (hvis noen husker det), og det sier litt. Intervjusekvensene funker fint, men hvorfor må kjendisenes historier spilles ut på denne måten?

Leo Ajkic (i midten) er en av kjendisene som har fått livet sitt «spilt ut» i NRKs «Spill meg».
Leo Ajkic (i midten) er en av kjendisene som har fått livet sitt «spilt ut» i NRKs «Spill meg». Foto: NRK

«Råskap» (TV 3)

En gjeng med barske idrettshelter konkurrerer mot hverandre i en rekke utfordrende grener, den ene mer krevende enn den andre. «Mesternes mester», kanskje? Neida, dette er «Råskap». Eller «verdens råeste realitykonkurranse», om du vil. Jeg takket for meg etter en halv episode.

Problemet er vel kanskje at vi egentlig ikke trenger flere «tøffe kjendiser»-konsepter nå. Var det egentlig noen som så på dette?

Barske kjendiser og barsk programleder. Men er det nok, da?
Barske kjendiser og barsk programleder. Men er det nok, da? Foto: TV3

«Fjellflørt» (TV 2)

Nok et datingprogram jeg hadde (fjell)høye forventninger til: Turglade mennesker møter andre turglade mennesker, og romantikken blomstrer på fjellet. Eller? Ikke overraskende er det ganske dølt å se på at andre går på tur. Beilernes utfordringer på veien − som å koke kaffe på bålet eller lage kreative pannekaker − er heller ikke særlig spennende. Snork, rett og slett!

Høydepunkt: De innledende rundene med speed-dating. Der snakker vi topp underholdning!

«Fjellflørt»-Harald måtte til slutt velge mellom «frierne» Beate og Anette. Egentlig var det ikke særlig spennende. Foto: Tormod Leet, TV 2
«Fjellflørt»-Harald måtte til slutt velge mellom «frierne» Beate og Anette (til høyre). Egentlig var det ikke særlig spennende. Foto: Tormod Leet, TV 2

«En kveld hos Kloppen» (TV 2)

Konseptet: Kjendisen Solveig Kloppen inviterer tre andre kjendiser til middag og skravling rundt bordet. Og noen flasker vin, skulle det vise seg. Resultat: Koseprat, grining og et knippe dype «by på seg selv»-historier − pluss ganske mye matlaging. Jeg vet ikke om dette er et forsøk på å stjele seere fra «4 stjerners middag», men jeg er uansett ikke overbevist. Anders Hatlo, hvor er du når vi trenger deg mest?

Thorbjørn Harr og Solveig Kloppen koser seg med matlagingen. Men hvor gøy er det for seerne? Foto: Agnete Brun, TV 2
Thorbjørn Harr og Solveig Kloppen koser seg med matlagingen. Foto: Agnete Brun, TV 2

Bonusmateriale: «I heisen med» (NRK)

Hvorfor denne serien har gått på skjermen i hele tre sesonger er meg en gåte. To kjendiser som ikke kjenner hverandre så godt fra før, «lures» til NRK-huset for å delta i et TV-opptak de ikke vet noe særlig om. Midt mellom to etasjer stopper heisen (drama!), og dette er altså hele poenget: Nå oppstår det fortrolige samtaler mellom kjendisene. Her snakkes det om barndommen, døden, naturen, kjærligheten og religion − og det er overraskende kjedelig å se på.

Personlig ønske: Det samme konseptet, minus samtalene. Jeg vil gjerne se desperate kjendiser i en stillestående heis!

Silya Nymoen og Einar Øverenget har nettopp utvekslet tanker og følelser i «I heisen med». Foto: Leif Ove Borgundhagen, NRK
Silya Nymoen og Einar Øverenget har nettopp utvekslet tanker og følelser i «I heisen med». Foto: Leif Ove Borgundhagen, NRK