Alt du må vite om VG-lista-showet

RÅDHUSPLASSEN 21. JUNI: Om du skal dit for aller første gang, eller er en erfaren publikummer – her er tipsene du trenger for å få en bra konsertopplevelse.

I over 20 år har P3 og VG samarbeidet om å lage Skandinavias største gratiskonsert.

Noen av de største musikkstjernene fra Norge og utlandet har stått på scenen, og opp mot 100 000 mennesker har hvert år tatt turen for å få det med seg.

Med så mange mennesker samlet på en plass kan det fort bli litt mye kaos – så her kommer noen råd for å få den beste opplevelsen.

Årets konsert:

Sted: Rådhusplassen, Oslo
Dato: Fredag 21. juni
Innslipp: Golden Circle kl. 16:30, hovedinnslipp kl. 17:00
Konsertstart: 19:30
Slutt: 22:05

VG-lista, Tromsø 2014
Foto: Jørgen Klüver (NRK P3)

– Høydepunktet er å se det sammen

18 år gamle Malin Jacobsen fra Larvik har vært på VG-lista på Rådhusplassen hvert år siden 2015.

Vi spurte henne hva som er det aller beste med å dra dit.

– Høydepunktet er å være med vennene mine og oppleve VG-lista sammen. Det synes jeg er veldig koselig. Også er det bra å høre artistene synge.

Favoritten er Morgan Sulele som har stått på scenen på Rådhusplassen både i 2015 og i 2017.

– Jeg er blodfan. Har hatt en drøm siden 2015 om å få møte ham, jeg liker musikken hans og synes han er en så godhjerta person.

Artister 2019:

Disse kommer: Julie Bergan, Ruben, Isah & Dutty Dior, Hrvy, Nicolay Ramm, Katastrofe, Keiino, Hkeem, Rat City feat. Isak Heim, Morgan Sulele feat. OnklP, Stina Talling, Ina Wroldsen, Kristian Kristensen, Duncan Laurence, Astrid S., Tix, Store P. & Lars Vaular, Lauren, Skaar, Daya, Freddy Kalas, Chris Holsten og Madden.

Morgan Sulele på VG-lista Topp 20 Rådhusplassen 2015. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Powerbank og regnponcho

Tipset fra Malin er å dukke opp tidlig nok, så man får en bra plass, men det betyr også at man blir stående lenge i kø.

– Vi pleier å komme tidlig. Det er ganske kjedelig, men vi overlever og tar køen med et smil.

Hun minner om at det er viktig å huske powerbank til mobilen så man ikke går tom for batteri, vann hvis man blir tørst og regnponcho hvis det begynner å regne.

– Jeg skulle ønske jeg visste at man ikke kunne ha med brus inn, for sist ble det tatt fra oss. Man kan gå inn og ut av området, men da mister man plassen sin.

Hva bør man ha med?

infosiden til VG-lista minner de om at det er viktig å ha med seg både mat og drikke dersom man skal tilbringe mange timer i kø. Det er lurt å fylle på med vann gjennom hele dagen.

Det er lov å ta med egen mat og drikke, men inne på konsertområdet er det ikke tillatt med flasker, beholdere, termoser eller lignende. Det kommer imidlertid til å bli delt ut vann fra arrangørene.

VG-lista er et alkoholfritt arrangement, så det er ikke lov å ta med egen alkohol, og det vil heller ikke bli solgt alkohol der.

Ta med ekstra klær selv om det er varmt når du kommer, det kan bli kaldere utover kvelden.

Selv om det frister å ha på det kuleste antrekket og de feteste skoene er det viktig å huske at det må være praktisk. Du skal stå lenge, så ha på komfortable klær og sko.

Dersom det er meldt regn, ta med regntøy – det er ikke lov å slå opp paraplyer inne på området.

Vannutdeling under VG-lista i Trondheim i 2014
Foto: Eirik Stokstad Brødholt, NRK P3

– Still deg i kø tidlig

13 år gamle Fredrik Wiik Kristiansen fra Sandefjord var på VG-lista for første gang i fjor.

– Jeg sto midt foran scenen og fikk en skikkelig god plass.

Tipset hans er derfor å stille seg i kø tidlig for å få stå der man vil. Han og kompisen opplevde å bli filma, noe de begge synes var veldig stas.

– Det var nok den beste opplevelsen, å bli filma og vist på TV for mange tusen mennesker hjemme.

Hans favorittartist fra i fjor var Alan Walker som fremførte Ignite, og litt spesielt var det at han også møtte stjerna på togstasjonen før konserten!

– Det er et sykt godt minne, jeg tror jeg kommer til å huske det for resten av livet mitt!

Fredrik Wiik Kristiansen med Alan Walker før VG-lista i 2018.

Plan for kvelden

Når du kommer til Rådhusplassen er det lurt å finne ut av hvor ulike ting er, som utganger, møteplasser, førstehjelp og toaletter.

Hvis man er sammen med venner bør man ha avtaler så man sier fra hvor man går, om man forlater konserten eller går til en annen plass på området.

Det kan være mye lyd og vanskelig å nå tak i folk på telefon, så det er alltid lurt å bestemme seg for en møteplass om man skulle komme bort fra hverandre.

Det kommer til å være mange mennesker på konserten, så det er viktig at alle oppfører seg bra. Ikke press på i køer eller foran scenen og ikke bland deg opp i slagsmål. Det kan ende i at du skader deg selv eller andre.

Hvis man står langt fram og synes det er ubehagelig med folk på alle kanter, er det beste å bevege seg ut mot siden eller skrått bakover – da kommer man seg ut.

Det er vakter og politi på konsertområdet. Hvis du skulle oppleve noe ubehagelig eller trenger hjelp – ta kontakt med dem, så hjelper de deg.

Hvem kan delta?

VG-lista er et familievennlig gratisarrangement for alle og har ingen aldersgrense.

Barn må likevel følges av en voksen fordi det er mye folk, det kan bli trangt og det er høy musikk.

Det vil bli delt ut gratis ørepropper på området, det kan være lurt for både små og store for å ta vare på hørselen.

Husk å ha med ekstra klær om det skulle bli kaldere utover kvelden eller det er meldt regn. Bildet er fra VG-lista Topp 20 på Rådhusplassen i 2013. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Ikke la deg lure!

VG-lista i Oslo har to innslipp, først til Golden Circle for dem som har armbånd dit. Når de har gått inn slippes resten av publikum inn på området.

Det vil stå vektere og fortelle hvor man skal gå, det har ingenting å si hvilken side man går inn fra, begge innganger gir tilgang til det samme området.

Er du rullestolbruker eller bevegelseshemmet er det satt av et eget område du kan være på. I utgangspunktet er det satt av en plass til en ledsager for hver HC-plass. Arrangørene minner om å møte opp i god tid og stille spørsmål til sikkerhetsvaktene om det er noe uklart.

Hvis noen frister med billetter til Golden Circle, VIP eller møter med artistene – så må du vite at dette selges ikke!

NRK P3 og VG har gitt ut noen billetter til Golden Circle gratis, men det er altså ikke mulig å kjøpe dem, så ikke la deg lure om noen prøver å selge det til deg!

Har du flere praktiske spørsmål om arrangementet, sjekk ut VGlista.no.

Om VG-lista

VG-lista har eksistert i 60 år. Den er Norges offisielle hitliste og oppdateres hver fredag med de mest spilte artistene i Norge – fra salg, streaming og nedlasting.

De siste 20 årene har det også vært arrangert en årlig gratiskonsert på forskjellige steder i Norge hvor opp mot 100 000 publikummere har deltatt.

Andre konserter 2019:

Sted: Kristiansten festning, Trondheim
Dato: Onsdag 3. juli
Innslipp: Golden Circle kl. 17:00, hovedinnslipp kl. 17:00
Forshow: 18:00-18:30
Konsertstart: 18:30
Slutt: 20:00

Sted: Festplassen, Bergen
Dato: Onsdag 10. juli
Innslipp: Golden Circle kl. 17:00, hovedinnslipp kl. 17:00
Forshow: 18:00-18:30
Konsertstart: 18:30
Slutt: 20:00

Les også: Vegard og Christine leder VG-lista