Alt går i grisen

Pølse & Brøds eskapader fortsetter på Øyafestivalen.

Pølse & Brød – onsdag på Øyafestivalen

Pølse og Brød er kanskje P3s skarpeste matanmeldere, men ikke flinkere til å kle seg enn Honningbarna. Tretten meter over brua mot festivalområdet kom første klage fra Brød. ”Jeg er frossen som en motstridig Susanne Sundfør på Skavlan.” Pølse fortvilet over det totale fravær av olatruser, men fant trøst i et par gåsehudpregede legger som stakk opp av to 1600 kroners gummistøvler.

LES: Pølse & Brød anmeldte Hove-maten

”Kaldt, vått på beina, men magen skal på jobb, vi trenger noe som kan skjerpe appetitten” forsøkte Pølse. En wokpanne så stor at den ville få plass til hva som helst, med unntak av Kanyes hode, var synlig fra begge ender av handlegata. ”Shit, her skal det stekes!” sa Pølse med fryd i Øya. ”La oss finne ut hva de skal putte oppi”, sa Brød, mens de brøyta vei mellom arbeidsledige frilansjournalister og forvirra frivillige.

Plah
Vårruller
50,- for 2

 
”Vårruller! Det må være hip hop-vårruller siden de har så svær wok. Eller har det klikka for indiefestivalen vår?”, spurte Pølse. Mannen bak disken visste ikke, men han meddelte at bankterminalen ikke virket enda og at han ikke visste om rullene var økologiske, men at chilisausen var hjemmelagd. ”Hjemme hos hvem”, spurte en nysgjerrig Brød uten å få svar.

To feite ruller og verdens minste bøtte med digg. (Foto: Brød)
To feite ruller og verdens minste bøtte med digg. (Foto: Brød)

”Ok, de er faktisk større enn vanlige vårruller, men de får plass i dipskålen”, sa Brød. Brød la alle hemninger til side og kylte vårrullen ned i skålen som besto av finhakka chili, olje og ingefær. ”INGEFÆR! Dævven, ingefær er jo essensen av livet. Faktisk så tenker jeg på Jay-Z og Kanyes ”Watch The Throne”. Dippen (Kanye) er alt det vårrullen (Jay-Z) ønsker å være. Friskt og sparkende møter et gammelt konsept”. ”Heh! Se når Jay dypper rullen sin i Kanye, Dypedyppe!” mumlet Pølse. ”Godtegodt faktisk!”

Våre bløte matanmeldere var skjønt enige om at Øyas vårruller pisser strie strømmer over Hovefestivalens stakkarslige variant. ”Hove solgte saker som ikke engang kunne pirret Per Sundnes, mens Øya serverer Gram Parsons med Emmylou Harris som dip. Rått parti.” mente Brød, mens Pølse holdt litt igjen. ”Jeg har faktisk smakt bedre, men ok, denne kan du a-liste for min del. ”

Terningkast 5


For bortskjemte matspaltister kan køståingen på Øya fort bli en hard prøvelse, men Pølse og Brød fant mye å glede seg over. Køer er som skapt for baksnakking, og den ene uskyldige festivalpublikummer etter den andre ble hvisket om på overlegent vis, på den måten formelig fløy minuttene fram til Pølse og Brød sto lent over disken. 

Crossroads Club
Svin i Chili
75,-

«Nå får Emil og Ida gå og leke med kua, jeg vil spise den lille lykkelige grisen.» erklærte Pølse foran en stolt kokk som ikke engang fniste når Brød raljerte lystig om Frilansgrisers ansettelsesforhold og hva som skulle til for å få fast stilling i bingen.

«Jeg er heitere enn hun i Deathcrush! Gi meg den chilisausen», mjauet Brød, mens Pølse strammet grepet stadig tettere om det skjøre plastbegeret med gyllen pepperfruktbasert gugge.

Frilansgris dekket med coleslaw. Nøff said. (Foto: Pølse)
Frilansgris dekket med coleslaw. Nøff said. (Foto: Pølse)

«Mon Dieu! dette var kjærkomment som en bassist uten klær…det smaker helt fortreffelig», meldte Brød mens Pølse, som har et velutviklet blikk for det innlysende påpekte «en skam å spise dette fra papptallerken. Frilansgris – som vi får servert her – fortjener mer.»

Alt var på stell. Store saftige kjøttstykker ble velvillig tygget til det ugjenkjennelige av lystige tenner. Plastgaffel og plastskje ble det underlige verktøyet som fikk æren av å røre ved gris, bønner og gulrot før godsakene fant veien ned til det ugjestmilde klimaet i våre matanmelderes mager. «De har snobba opp coleslawen med kapers og noe sitrusgreier, er det bare for oss, eller får vanlige folk også dette?», lurte Pølse uten å la seg plage av Brøds strenge blikk: «Er det ikke nok at Morrisey hater deg akkurat nå? Gå heller å sikle på noen Monobleke overarmer, så kjøper jeg noen bakevarer»  

Terningkast 6

Godt Brød
Liten nøttekake og skolebrød med hyllebærdrikk

Med hjartet på den rette baksten. (Foto: Brød)
Med hjartet på den rette baksten. (Foto: Brød)

Bak en disk av plexiglass bugnet det av gyllen bakst i mange varianter. Blide hvitkledde piker lot seg ikke forvirre av at de faktisk solgte boller til Brød. ”Saft er saft, men skolebrød oste ikke akkurat av ekte vanilje. Nøttekaka ga klare assosisasjoner til Midtøstens bakst; søtt, overdrevent og velkomment», sa Pølse.

«Dette må være bakst som superstjerner i Asia får servert bakstage. Tipper Aishwarya Rai har akkurat denne kaken på raideren», meddelte Brød i tråd med Pølses Midtøsten-assosiasjon. Brød og Pølse kunne enes om at de kanskje kunne vært heldigere med valg av bollemat. «Jeg har ikke vært så stappa siden jeg var på LAN-Party» Kvapp det fra Pølse. «Ditto» smalt det fra Brød «Ikke siden jeg var 9 år og fant en tusenlapp hos mamma.»

Terningkast 4

To trinne matspaltister ruslet temmelig lykkelige mot et telt med bråkete musikk mens de lot seg steke av den kjærlige solen, akkurat som om de skulle vært helt vanlige festivalgjengere. I morgen venter nye utfordringer for Pølse og for Brød. 

FØLG MED PÅ P3.NO FOR FLERE MATANMELDELSER FRA ØYA