Årets beste norske låter

Highasakite troner på topp over er de beste norske låtene fra 2014.

2014 snegler seg ubønnhørlig mot slutten. Snart kan studier, jobb og andre hverdagslige sysler skyves bakover i hodet til fordel for en velsignet periode med høytid, snøengler, surkålmetthet og stille dager innendørs.

Men først må vi ta en nærmere titt på musikkåret som straks takker for seg. I den anledning har P3s musikkfolk på nett og radio – programledere, journalister, anmeldere og produsenter – kranglet, truet, grått og lobbyert seg fram til en felles liste over kremen av 2014-lyd.

Les også: Årets beste internasjonale låter

Tidligere har vi presentert våre norske og internasjonale favorittplater fra i år. Nå er listen over årets beste låter klar – også den stemt fram av P3s musikkmedarbeidere på radio og nett.

Spilleliste: Årets beste låter (Spotify) | Årets beste låter (WiMP)

1. Highasakite – «Lover, Where Do You Live»

Den luftige åpningslåta på Silent Treatment løfter både tak og kroppshår mens den bygger seg opp til nye høyder for hva norsk popmusikk anno 2014 kan romme.

http://youtu.be/mkfBkRNoXQw

2. Emilie Nicolas – «Grown Up»

Knitrende melankoli og glitrende vokal går hånd i hånd på denne storslåtte låta fra vår nye elektropopstjerne.

3. Pow Pow – «Alpha Waves»

Denne pastellfargede perlen av en synthpoplåt ga Pow Pow et velfortjent løft ut av Oslos undergrunn og inn på eteren.

3. Store P – «Vikje være i din verden»

Norges mest egenartede rapper leker seg med nasal ordkunst og svimmel livsfilosofi over et mørkt og uimotståelig lydbilde.

5. Kristian Kristensen – «Rusen våkner igjen»

Harstadværingen med den praktfulle stemmen forener nordnorsk forelskelse med britisk elektronika og amerikansk folkpop i en moderne, delikat produksjon.

6. Röyksopp – «Monument»

Med Robyn i front har Tromsø-duoen laget en låt som viser hvor magisk det kan bli når menneske og maskin møtes til seig diskodans i det ytre rom.

7. OnklP & Slekta – «Styggen på ryggen»

Pål Tøiens slående opprør med sine indre demoner var alene nok til å gi en hel nasjon klump i halsen. Legg til Slektas ultrafengende, episke rock, og du har et monster av en låt.

http://youtu.be/9ssNmStewmo

8. Susanne Sundfør – «Fade Away»

Susanne Sundfør har sluppet solen inn i sin nye, bilstereo-vennlige låt. Overgangen fra kunst- til klubbpop viser nok en ny side av vår viktigste popartist akkurat nå.

9. Highasakite – «Since Last Wednesday»

Highasakite viser sin mest fengende side i denne orgel-tunge låtas oppslukende melodi og hjerteskjærende refreng.

10. Gabrielle – «5 fine frøkner»

Når Gabrielle hyller sine fem fineste frøkners frihetstokt på byen, er hun bevæpnet med en smart og sjellfull klubblåt som vokser seg til himmels underveis.