Best akkurat nå

Det lukter hit av den nye låta til Highasakite og Seeb, og Urørt-finalistene i Company Ink er tilbake med sin drittungepop.

Ukas Best akkurat nå er stappa med digge låter fra blant annet Highasakite og Seeb, Anderson Paak og André 3000, Company Ink og flere andre Urørt-artister. Lykkeland-skuespilleren Amund Harboe har også gjort sin artistdebut. Med andre ord er det bare å gå inn i påskeferien med oppdatert spilleliste!

Best akkurat nå

Her er musikkprofilenes nye låtfavoritter. Hver uke samler vi musikken vi synes du bør sjekke ut i ei Spotify-liste slik at du kan gå inn i helga med ny musikk på øret!

Se også: Tidligere Best akkurat nå-favoritter

Vi samler musikken vi synes du bør sjekke ut i ei Spotify-liste. Alle sjangre får plass, og siden hele det store musikkmiljøet i P3 bidrar, er det noe for enhver smak på lista. Her vil det til enhver tid ligge 100 låter. ?

Sjekk ut spillelisten her

Les også: Slik bestemmes P3-musikken


Daniel Ramberg, musikksjef i P3

Seeb + Highasakite – «Free to go» (Ukas låt)
Highasakite har hatt en del underlige samarbeid de siste årene. I samarbeid med Norges Fotballforbund sto de bak Eliteseriens nye hymne i 2017, et samarbeid som på sedvanlig tomt NFF-språk skulle «gi publikum gåsehud samtidig som den tok med seg verdiene til Eliteserien – lidenskap og fellesskap». Hva Eliteserie-hymner angår er den helt der oppe, altså, men at den tar opp i seg lidenskap og fellesskap … Mnnjaa. Samme år lagde bandet en musikkvideo til låta «5 million miles» i samarbeid med bilprodusenten Citroën, hvor hele videoen er filmet med bilens innebygde kamera. Hva angår bilkamera-filmede musikkvideoer er den jo helt der oppe, men … Dere skjønner. Poenget mitt er at de samarbeidene ikke nødvendigvis ga noe av verdi annet enn penger i kassa for Ingrid Helene Håvik og resten av gjengen, men nå, NÅ mine venner, er saken en annen! På «Free To Go» har de slått seg sammen med den norske duoen Seeb, og blandingen av Highasakites luftige storslagenhet og Seebs no-bullshit-EDM er – for å forsøke meg på NFF-språk – et lidenskapelig, verdifullt fellesskap.


Bendik Hansen, journalist i Urørt

Wingsuits – «Glowing Streets» (Fra Urørt)
Vær forberedt, og planlegg turen! Påskeferien står for døren, og hva passer vel ikke bedre enn å stille forberedt i musikk-veien, og ta med seg litt sommerlig, oppløftende indie-pop/-rock i solveggen? Trondheimsbaserte Wingsuits har godt driv, og en markant radiohit-faktor – den nesten magiske kraften som får deg til å føle at du kan låten før du engang har hørt den, og gjør at du definitivt vil nynne på den til lenge etter påskepynten er ryddet bort. Dersom «Glowing Streets» faller i smak, vil jeg dessuten anbefale bandets nettside for underholdende Wingsuits-spill!

Bård Berg – «Only You» (Fra Urørt)
Denne låta er nok en god grunn til å velge bypåsken. Utepils og lun musikk, fremfor afterski, syretrance og slush-snø. La oss si at du blir hjemme og går ut i solfylte sentrumsgater. Du veit når du finner en kafé, eller bare en plass i parken hvor du tenker “hvorfor har jeg ikke alltid sitter her, det her er jo mitt sted?”? Nettopp den følelsen vekker Bård Berg når han med vokal fra Sofie Tollefsbøl, vokalist i Fieh, virkelig leverer varene i denne råfrekke, men lune låta. For «Only You» føles nettopp som å finne den perfekte plassen, hvor solen varmer og gresset er tørt.

Kaytranada ft. VanJess – «Dysfunctional»
Nå som jeg først er i denne påske-sjargongen, føles det skamfullt å snu. Om Kaytranada er et ukjent artistnavn for deg, har du først og fremst en mektig og innholdsrik katalog å høre deg gjennom de røde dagene som kommer. 1980- og 90-tallsrenessansen i hiphop og RnB er på ingen måter noe å sperre opp ørene for lenger, men samtidig er det få som gjør denne sounden bedre enn Kaytranada – her med Vanjess på soulfull og leken vokal. Definitivt ikke en låt å skru på om du bekymrer deg for dårlig skiforhold, for «Dysfunctional» er trolig kapabel til å smelte snø.

Anderson Paak ft. André 3000 – «Come Home»
Fjellvettregel nr. 5: «Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre».
Den Norske Turistforening, de som står bak den tradisjonstunge og ryddige nipunkts- (ja, irriterende at det ikke er ti) -regelsamlingen for fjellfolk, kan begynne å dele ut små mp3-spillere med denne låta. «Come Home» er allerede etter første lytting blitt et nødvendig utstyr for å kunne hjelpe meg selv med å dra på smilebåndet. Med hiphop-legende, og mest fornøyelige halvdel av Outkast, André 3000 på gjestevers er trolig denne låta til stor hjelp for andre hiphop-sultne skigåere i påskefjellet også. Jeg vil dessuten anbefale å sjekke ut resten av Anderson Paaks album, hvor «Come Home» er åpningsspor. Et velfylt påskeegg av et album!

Ty Segall – «The Crawler»
For å runde av denne totale påske-overtenninga – en låt å sprite opp påskerennet med!
The wizard of fuzz, Ty Segall, er tilbake med flere feite riff! Denne gangen live-innspilt, sammen med sitt Freedom Band. I lista over medvirkende personer finner vi legende og lydguru Steve Albini, kjent for å gi beng i å ta opp instrumenter separat og legge dem sammen i miksen, men heller ta opp hele sulamitten samtidig for å gi det et ekte live-uttrykk.
Denne live-versjonen av «The Crawler» er ikke bare personlig og morsom i form av Segalls avbrytelse i introen – den går også i 100 km/t, og tydeliggjør nok en gang hvorfor Ty Segall er å betrakte som en foregangsfigur for musikere med sans for støy og med fuzz-effekt i blodomløpet.Anab Ayan Suleiman, musikkprodusent i P3

Steve Lacy – «N Side»
«N Side» er den første soloutgivelsen vi hører fra Steve Lacy siden EPen Steve Lacy’s Demo, som kom ut i 2017. Det er ikke nødvendigvis fordi fyren er lat. De siste årene har Lacy produsert og skrevet låter for artister som Solange, Kali Uchis og The Internet – bandet han er med i. Uansett, denne romantiske gitar-ledet R&B-låta er superchill. Det følger også med en karaoke video (!) med Lacys nydelige vokal i bakgrunn, for de av dere som er interessert.


Peder Haugfos, journalist i Urørt

Team Me – «The Future In Your Eyes»
Melodiøs og skranglete pop med pling plong-effekter. Team Me ble en soleklar favoritt innen det norske indiepop-universet etter Urørtfinalen i 2010. I 2015 la de opp som band, men nå har de gjenoppstått med en pangstart. På singel etter comebacket holder de på deres særegne uttrykk og minner om de store slagerne Team Me hadde for noen år tilbake.

Company Ink – «The Flip»
Drittunger fra Trondheim lager den beste musikken. Misforstå meg rett. Med tydelige referanser tilbake til 80- tallets post-punk-bølge representerer Company Ink sin helt egne sjanger: drittungepop. Company Ink var nominert til Årets Urørt i 2018 og ikke uten grunn. Med Axel Olsens distinkte vokal og Daragh Wearen Murphys fengende gitarriff leverer de bunnsolid musikk som definitivt får den såkalte rockefoten til å bevege seg.

Håwk – «Åss2» (Fra Urørt)
Selv kaller han seg en «number 1 producer from the motherfucking pole» og når sant skal sies så har han ikke mange å konkurrere med for det er vel strengt tatt ingen som bor på nordpolen. Håkon Mathias fra popgruppa NorthKid har gått solo som produsent og lager en form for nordnorsk hiphop som gir meg assosiasjoner til bergensrappen, men uten skarre-r og 5071-referanser. Deilig er’e!

Amund Harboe – (Fra Urørt)
Vi kjenner han som den dristige dykkeren i NRK-serien «Lykkeland», men nå har Amund debutert som artist. Harboe startet sin musikalske karriere med å lage supportersanger hjemme i Rogaland, men har nå funnet en ny vei. Et lydbilde med skimrende gitarer, drømmende tangenter, melankolske tekster med et atmosfærisk preg innen indiepop-universet. Låta har et storslagent sound og et godt driv.


Anna Nor Sørensen, musikkjournalist i P3

Advanced Language – «I Got This»

Bergenskvintetten Advanced Language bidrar til vårens soundtrack med denne synth-tunge indiepop-låta. Glitrende technoelementer bidrar til en slags Stranger Things-stemning, og det mener jeg som et kompliment uansett om man er fan av serien eller ikke. Et eksperimentelt, men samtidig gjennomført lydbilde gjør «I Got This» til en sånn låt jeg personlig kan høre på flere ganger etter hverandre, også fordi man legger merke til nye detaljer ved hver lytt. Nesten som en liten skattejakt den låta her, det håper jeg det blir mer av på andrealbumet som slippes i mai.

Augustine – «A Scent of Lily»
Først og fremst vil jeg bare takke svenske Augustine for å ha vært lyden av min marsmåned med sin fantastiske debutlåt «Luzon». Den satte standarden høyt, og heldigvis skuffer ikke oppfølgeren «A Scent of Lily». Ikke at jeg trodde den kom til å gjøre det altså, men forventningene mine var jo naturligvis høye. Det er noe veldig forfriskende over uttrykket til Augustine, som i all hovedsak består av delikat og engasjerende pop med elektroniske elementer og en falsett som jeg er sikker på at høres helt til planeten mars om det eksisterer liv der. Teksten må også nevnes, spesielt verselinjer som «I just got lost in my two room flat / I swallow every word you roll of your tongue» opplever jeg som både smarte og treffende.

070 Shake – «Morrow»
Danielle Balbuena er den 21 år gamle sangeren og rapperen bak artistnavnet 070 Shake, som allerede har rukket å samarbeide med tungvektere som Kanye West og Pusha T. Å følge opp slike imponerende samarbeid med solomateriale kan jeg bare anta at medfører en viss form for prestasjonspress, eller forventninger om ikke annet. På «Morrow» beviser 070 Shake at hun klarer å imponere helt fint på egenhånd. Jeg elsker spesielt den myke, gitardrevne introen som går over i en elektronisk produksjon med digge rytmer og bestemt sang/rap.

Kevin Abstract – «Joy Ride»
Denne låta er på alle en måter en «joy ride», akkurat som tittelen tilsier. Den amerikanske rapperen Kevin Abstract har gjort stor suksess med gruppa Brockhampton de siste årene, men på sin nye mini-EP Arizona baby er han altså tilbake som soloartist, og det låter fett og gjennomført. Et detaljrikt lydbilde stappa med alt fra blåsere til uptempo beats, kombinert med Abstracts energiske rap gjør at spesielt «Joy Ride» stikker seg ut i mine ører, men alle de tre nye låtene han har sluppet er verdt å sjekke ut.

Big Thief – «Cattails»
I hjembyen min gror dunkjevler, altså «cattails» på rekke og rad langs Lågenelva og noe av det jeg husker godt fra barndommen er mamma som plukka disse og hadde dem i lakkede keramikkvaser på kjøkkenet om sommeren. Et litt rart, men fint minne som gir meg en slags sprudlende, nostalgisk følelse. Det gjør også «Cattails» av Big Thief, som jeg har spilt på repeat den siste uken. Makan til fin sang! Selve beviset på at det enkle ofte er det beste, med vakkert gitarspill og dunkle trommelinjer. Og stemmen til Adrianne Lenker – jeg gråter.