Ble artist av kjærlighetssorgen

MÅNEDENS URØRT: Solå lager musikk på soverommet og fantaserer om å ha med dyna opp på scenen.

– Jeg måtte projisere alle følelsene mine, og tenkte at jeg måtte ha en hobby – og så ble den hobbyen mye mer enn det.

Sol Sunnanå Eriksens artistprosjekt er resultat av hva hun lattermildt kaller ulykkelig kjærlighet. Etter hun gjorde det slutt med ekskjæresten fikk stavangerjenta plutselig mye mer tid til seg selv. Hun måtte finne noe å bruke all den nye fritiden på.

– Jeg liker bedre å få følelsene ut gjennom musikk enn å snakke om dem. For hvis jeg får lagt de ut i musikken, trenger jeg ikke å tenke på de mer. Da er de blitt et resultat, noe fint, og da trenger det kanskje ikke å være så sørgelig allikevel, forteller Sol tankefullt.

Urørt mener:

Ærlig, nært og rett ut av soverommet! Solå imponerer med nydelig vokal og melodiføring i låten «Bby» og gåsehuden melder seg fort. Med innslag av både soul og RnB, og en tekst som flere kan kjenne seg igjen i, sitter en igjen med et ønske om å høre mer av musikken til Solå!


[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/540870942″ params=»color=#ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true» width=»100%» height=»80″ iframe=»true» /]

Soverommet som studio

– Det er bare følelsen av å være skikkelig forelsket, og at du har lyst til å være skikkelig nærme noen hele tiden. Sol forteller at hun føler hun ikke alltid kan være så direkte i låtene sine, da hun føler det kan bli litt mye. Hun tror det er grunnen til at hun velger å skrive sanger på engelsk. Sangtekstene er det hun selv omtaler som en balansegang mellom å være åpen nok til at lytteren skal kunne kjenne seg igjen i historiene, og lukkede nok til at folk skal få en forståelse for henne som person.

Under artistnavnet Solå produserer hun alt selv, gjerne på soverommet uten lyset på. Sol beskriver musikken sin som “seg selv”. – Det er alle følelsene mine, og alt jeg liker koblet opp i en og samme låt, forteller 23-åringen om låta som har gjort henne til Månedens Urørt, “Bby”. Sangen oser av både kjærlighet og varme, og Sol forteller at sangen handler om en gutt hun møtte i høst, hvor hun gradvis sluttet å bry seg om ting hun vanligvis syns er kleint – som å skulle kalle hverandre søte kallenavn.

Solå fra Stavanger er Månedens Urørt i mars. Foto: Isak Okkenhaug

Nylig spilte Solå sine første konserter – i Bergen og Oslo. Med konsertene tett opp mot hverandre og godt oppmøte beskriver hun det som både overveldende og rørende. – Det er veldig hyggelig. Det kom mange jeg kjenner, og vanligvis ville man tenkt at det er mindre skummelt enn folk man ikke kjenner. Sol sier at hun tidvis føler hun deler ting hun ikke ville vært komfortabel med å fortelle før gjennom tekstene sine, hun sammenligner det med å skulle gå på kafé og si:

“Hei, jeg har tatt en kaffe med deg én gang – her er alt jeg føler!”

Etter begge konsertene fikk hun kommentarer fra rørt publikum. 23-åringen er fascinert av hvordan låtene hennes treffer publikum på ulike måter.

– Det er litt spennende, for jeg får kommentarer fra folk om at låter som kanskje ikke skulle med i utgangspunktet rører. Jeg syns det er fint at lytterne kan føle helt forskjellige ting, og bli inspirert av helt ulike følelser.

Nå planlegger 23-åringen å slippe debut-EP, men forteller at hun først er nødt til å begynne å strukturere arbeidet sitt, og ikke bare slenge ut låter i håp om at folk skal lytte til dem.

– Jeg har nok nok låter til det også, så det kommer fortløpende forhåpentligvis. Sol sier at hun aldri er helt fornøyd med lydbildet, og at hun på et eller annet punkt må spille inn musikken sin med annet enn mikrofonen på ørepropp-ledningen. Hun er samtidig åpen om at det ikke nødvendigvis er et fullstendig studio som skal til for at det blir EP. Det er nemlig mer enn det tekniske som drar den bergensbaserte artisten vekk fra polerte studioproduksjoner.

– Jeg klarer ikke å «connecte» med de følelsene jeg trenger i studio. Det er ofte sånn at når jeg lager musikken, så sitter jeg og griner hjemme på soverommet. Du kan høre hint av det hvis du hører veldig nøye etter i de forskjellige låtene.

Les om Månedens Urørt i februar, Ousu Leigh, her!