For bare litt over to uker siden ble en 15 år gammel jente overfalt av seks menn rett utenfor huset sitt i delstaten Uttar Pradesh i Nord-India. Etter å ha kjempet tilbake mot gjengens forsøk på å forgripe seg på henne, blir hun dratt tilbake i huset av de seks mennene.
Der dynker de jenta i parafin og tenner fyr på henne. Én uke senere dør hun på sykehuset.
Til tross for et enormt fokus på strengere lover mot seksuelle overgripere, fortsetter slike nyheter likevel å prege overskriftene i India.
– Sjokkert og målløs
– Jeg blir sjokkert av historiene jeg leser, sier Moumita Sen.
Moumita Sen er født og oppvokst i den indiske storbyen Kolkata, hvor hun traff på Leo Ajkic som spilte inn tv-serien Leos reise.
For to og et halvt år siden flyttet Moumita til Oslo for å jobbe med en doktorgrad. Fremdeles lar hun seg sjokkere av avisartikler fra hjemlandet.
– For et par måneder siden leste jeg i avisen at en 70 år gammel mann hadde voldtatt en to år gammel jente i en landsby. Jeg blir målløs, og vet ikke hvordan jeg skal forholde meg til det.
– Lever med seksuelle overgrep
De brutale overfallene, voldtektene og drapene av indiske kvinner – som får metervis av spalteplass i aviser – er én ting.
En annen er hvordan kvinner daglig blir utsatt for andre overgrep – som klåing, slibrige kommentarer og tilnærminger.
– Jeg tror seksuelle overgrep er en realitet i India, og indiske kvinner lever med det hver eneste dag. Det er noe du forventer kan skje, men hver gang det skjer kommer det likevel som et sjokk, sier Moumita og understreker hvor utbredt det er:
– Jeg har aldri møtt en kvinne, og jeg har møtt mange av dem, som ikke har blitt seksuelt misbrukt på en eller annen måte. Ikke én eneste. Til og med de som er rike og har egne biler, og derfor slipper å reise kollektivt, blir misbrukt av familiemedlemmer.
– Kan være et rent helvete for kvinner
I 2012 ble India kåret til det verste G20-landet (som består av verdens 20. største økonomier) å være en kvinne i, og Gulshun Rehman i Save the Children UK begrunnet det med:
– I India blir kvinner og jenter fremdeles solgt som innbo, giftet bort allerede som 10-åringer, brent levende som et resultat av medgift-relaterte uenigheter og unge jenter blir misbrukt og utnyttet som slaver i hjemmet.
I undersøkelsen gjort av TrustLaw tar de for seg helsekvalitet, deltagelse i politikk, jobbmuligheter, tilgang til ressurser som utdanning og eiendom, og frihet fra vold, menneskehandel og slaveri.
– Noen steder i India som kan være et rent helvete for kvinner
Men India er også et utrolig stort og variert land, med tusenvis av steder og kulturer hvor kvinner behandles forskjellig. Moumita mener derfor at denne undersøkelsen skjærer over hele landet med én kam, og derfor kan bedra.
– Det er noen steder i India som kan være et rent helvete for kvinner, men det er også byer hvor kvinner kan gå rundt og føle seg trygge, sier Moumita.
Blir avfeid som «fylla» i Norge
Sommeren 2012 flytter altså Moumita til Oslo og begynner på universitetet, hvor hun jobber med doktorgraden sin.
Moumita forteller at hun siden den gang har hatt flere ubehagelige opplevelser på gatene her også, i tillegg til venner som kommer med advarsler som for eksempel: «Ikke gå gjennom Sofienbergparken alene om natten».
«Fylla har skylda»
– Jeg tror at mange tilfeller her, som kunne blitt identifisert som seksuell trakassering, blir avfeid som «fylla» og tåpeligheter, sier Moumita og kommer med et eksempel hun selv har opplevd:
– En gang kom en helt ukjent fyr bort til meg og en venninne og begynte å kile oss. Jeg synes ikke det er greit, men her blir det gjerne avfeid med: «Fylla har skylda».
Kan man sammenligne det med det man kan oppleve i India?
– Nei, nei. Det er definitivt mye bedre her. Personlig så føler jeg meg trygg store deler av tiden, for jeg er vant til et mer fiendtlig miljø.
Gjengvoldtekt rystet India
Det var spesielt én hendelse som sjokkerte India og resten av verden. I desember for to år siden ble en 23 år gammel kvinnelig medisinstudent voldtatt på brutalt vis i Indias hovedstad, New Delhi.
Medisinstudenten og en mannlig venn skulle ta bussen hjem etter å ha vært på kino sammen. Der ble de overfalt av til sammen seks menn, inkludert sjåføren, som slo mannen bevisstløs med en jernstang og voldtok jenta.
Tretten dager senere døde jenta av de omfattende skadene på et sykehus i Singapore, hvor hun hadde mottatt intensiv-behandling.
– Når vennene mine og jeg fikk høre at jenta hadde dødd gråt vi. Det rystet hele nasjonen.
Episoden ble en vekker for India. Saken ble grundig dekket av både indiske og internasjonale media. Tusenvis av menn og kvinner, inkludert Moumita, tok til gatene for å vise sin avsky og protestere mot hendelsen.
– Må bli tatt hver eneste gang
I lys av de store, omfattende protestene ble det gjort mange tiltak av myndighetene. Døgnåpne hjelpelinjer ble opprettet, lover ble strengere og tydeligere, det ble lagt til rette for raskere etterforskning, påtale og rettsak – gjerne med kvinnelige aktorer – mot voldtektsforbrytere.
Moumita synes at India har gjort gode grep for å forsøke å få bukt med voldtekter og brutale overfall mot kvinner, men mener samtidig at det er mye som kan gjøres.
– Det handler ikke nødvendigvis om straffen. Voldtektsforbrytere trenger ikke å bli dømt til døden – det er mye viktigere at de blir tatt hver eneste gang, sier Moumita og legger til:
– I tillegg må vi endre tankesettet til folk, slik som dere har gjort i Skandinavia. Her blir gutter lært opp av skolen til å være respektfulle mot kvinner –i hvert fall slik jeg ser det. Problemet i India er at menn, direkte eller indirekte, blir opplært til å være fiendtlige mot kvinner. Å endre noens tankesett er et mye større prosjekt, og jeg tror det vil ta litt tid.
India
Hovedstad: New Delhi (250.000 innbyggere. Det bor 11 millioner i storbyen Delhi, som ligger rett utenfor)
Største by: Mumbai (12,5 millioner innbyggere)
Reisemål: Kolkata (4,5 millioner innbyggere)
Innbyggertall: 1,21 milliarder
Areal: 3,3 millioner km²
Motto: «Satyameva Jayate», som betyr: «Sannheten alene seirer»
- India er verdens nest mest folkerike land etter Kina, og befolkningen består av mange forskjellige etniske grupper, med ulike språk og religioner – som gjør India til et utrolig mangfoldig land.
- India var en britisk koloni frem til 1947, da de ble selvstendige etter at Mahatma Gandhi mobiliserte flere millioner indere til en ikke-voldelig kamp mot Storbritannia.
- India er preget av store ulikheter i velstand og kultur, og har i dag verdens fjerde største økonomi, men er samtidig blant verdens fattigste land (beregnet ut i fra BNP per innbygger).
Durga Puja
- Durga Puja er en hinduistisk festival, som feirer tilbedelsen av gudinnen Durga. Avholdes årlig i hele India, men skal være på sitt mest omfattende i Kolkata.
- Festivalen markerer gudinnen Durgas seier over demonen Mahishasura, og det godes seier over det onde.
- I Kolkata (tidligere Calcutta) bygges det flere tusen midlertidige templer, kalt Pandal, til de fem dagene festivalen varer. De kjemper om folks oppmerksomhet, og er gjerne prangende og har forskjellige temaer – alt fra egyptisk til Harry Potter.
- Hver kveld er som et enormt karneval, hvor tusenvis av folk går fra tempel til tempel med venner og familie. Durga Puja er blitt kalt den østlige halvkules svar på karnevalet i Rio.
- Festivalen avsluttes ved at tusenvis av midlertidige Durga-statuer dumpes i Hooghly-elven som renner gjennom Kolkata. Det har etter hvert blitt et stort miljøproblem.
– India er landet der alle sansene får oppleve noe nytt
Leo Ajkic forventet seg kaos og atter kaos da han dro til India, men ble heller møtt av et ufattelig fargerikt og variert land, og svært imøtekommende mennesker.
Hvilke forventninger hadde du til India før du dro?
– Kaos! Jeg så for meg millioner av mennesker og biler, masse kø og stress. Jeg hadde akkurat vært gjennom et helvete i Mexico (hvor Leo ble fanget i en orkan. journ. anm) og gruet meg egentlig litt til å reise til India. Jeg hadde virkelig lyst til å oppleve landet når jeg var klar, slappet av og hadde det bra. Men da vi kom frem var det ingen køer, og bare de hyggeligste og mest imøtekommende menneskene jeg har møtt. India var helt annerledes og jævlig fett. Alt gikk som smurt der – det var perfekt. Ingen ble syke og vi satt ikke i kø en eneste gang. India var like spennende som jeg forventet. Det er det landet der alle sansene får oppleve noe nytt. Til og med den sjette sansen, den følelsen du har inni deg.
Hvordan var stemningen?
– Virkelig god, til tross for veldig lite alkohol. Den ene dagen var det bursdagen til Mahatma Gandhi, og dermed alkoholforbud. Men folk hadde forberedt seg og drakk enten hjemme i skjul eller hadde med seg en lommelerke. Det var mange som var fulle uten at man kunne se noen flasker i hendene deres.
Var Durga Puja for de lokale eller for turister?
– Dette var definitivt for de lokale! Durga Puja var akkurat som julaften er for nordmenn. De jeg snakket med mente at det var veldig nostalgisk, og at Durga Puja hadde vært det beste de visste om siden de var liten.
Hva husker du best fra turen?
– Det var ett av templene jeg ikke fikk lov til å komme inn i. Folk rundt ville heller ikke gå inn der, og mente det var skummelt. Gud vet hva som foregikk inne der, men det var visst ofringer og sånt. Det var litt mye kjøtt og blod, fra slaktede geiter, rundt tempelet.
Hva trakk opp med festivalen?
– Det var for alle, og ingen var ekskludert. Alle, fra de minste til de eldste, danset og festet sammen. Man kunne se at folk virkelig hadde gledet seg til det. Jeg har aldri vært et sted hvor jeg kunne gå så fritt og føle seg så lite sett på. Alt var bare god stemning. Du kan peke kameraet i trynet på folk, og det er ingen som reagerer, utenom de prostituerte. Du kan filme en fyr som står og piller seg i nesen – og han vil bare være iskald.
Hva trakk ned med festivalen?
– Det var drøyt å se alle uteligger-barna som bodde under broer. Det var veldig mye uteliggere og folk som sov i pappkartonger på gatehjørnene. India er det stedet jeg har vært med absolutt størst fattigdom. Jeg vet det finnes skamfattige folk i Kambodsja også, men der hadde de som regel en dårlig jobb i en fabrikk. I India var det mange som ikke hadde jobb, og bodde på gaten med sju unger – som alle tigget.
Kunne du tenke deg å dra igjen?
– Ja visst! Ikke nødvendigvis til Durga Puja. Det var fett, men jeg har ikke det nostalgiske forholdet til festivalen. India er så spennende og fargerikt uansett, så jeg har lyst til å reise der igjen. Man må ha litt tid der for å oppleve alt. India er det eneste stedet jeg har vært som er et virkelig kongerike. De burde kalt det «Kongeriket India», selv om de ikke har en konge. Det er som en egen verden.
(Foto: Pål Rønnevik, NRK)
Leos musikktips
Se neste episode av Leos reise på Full Moon Party i Kambodsja – 9. desember på P3.no og NRK3.