Leo Ajkic dro til Notting Hill-karnevalet i London for å finne ut av hvorfor så mange ville ha festivalen ut av nabolaget sitt – men ble møtt av en enorm gjestfrihet og utallige ristende rumper på det som er Europas største gatefest.
Se alle episodene her!
Én million glade mennesker samles årlig i Notting Hill-nabolaget for å feire den karibiske kulturen, med god mat, stemning, musikk og ikke minst dans – som enkelte helt sikkert vil kalle drøy eller dristig.
– Dansingen var ikke noe nytt for meg, siden jeg hører mye på karibisk musikk og har vært på lignende fester tidligere. Men her var det på et mye større og heftigere nivå, sier Leo.
Leo forteller at han ikke nødvendigvis er spesielt glad i å danse og var sjelden den som bød opp til dans, men han lot seg likevel rive med.
– Oftest var det damene som kom bort til meg. Så begynte jeg å prate med dem, så de i øynene og spurte om å få se noen dancemoves. Plutselig får du ræven i ansiktet, ler Leo.
Iøynefallende rumperisting
Selv om karibisk dans selvfølgelig er så mye mer enn hoftebevegelser og rumperisting, er nok nettopp dette for mange det mest iøynefallende. Det betyr ikke nødvendigvis at det er sensuelt eller seksuelt ved dansen, og heller ikke at det er en invitasjon til andre.
Det gjenspeiler seg også i de uoffisielle reglene som er gjeldende.
– Man skal jo ikke bruke hender eller ta på damene, men det gjaldt ikke alltid. Det er forskjellig fra person til person. Noen har ikke noe i mot at du holder dem på hoftene, og jeg så også noen damer plassere andres hender på sine egne hofter, forteller Leo og fortsetter:
– Så har du også de som bare la seg ned på bakken med en fremmed og dryhumpet som faen.
– Fett å se folk dryhumpe politiet
Til og med lovens lange arm måtte finne seg i litt av hvert under karnevalet.
– Det var fett å se folk dryhumpe politiet. De gjorde ingenting. Politiet får visst beskjed om å være litt ekstra kul under festivalen. Hvis du ikke er hypp på det, så sykemelder du deg den dagen, sier Leo.
Hoftebevegelser er et uttrykk for glede
Thomas Prestø er kunstnerisk leder for dansekompaniet Tabanka, som spesialiserer seg på de karibiske dansestilene.
Han kan fortelle at hoftevrikkingen og rumperistingen, som er så fremtredende på Notting Hill-karnevalet, er en gammel tradisjon og har en dypere betydning enn man får inntrykk av ved første øyekast.
– I den afrikanske kulturen, hvor karibisk dans gjerne har sitt utspring, er hoftebevegelser ofte et uttrykk for glede. Karneval er jo en gledens festival.
Prestø sier også at dansen kan være et symbol for frihet og eierskap til sin egen kropp, som ble spesielt fremtredende etter slaveriet opphørte i Karibia på 1800-tallet. Da var folk endelig frie til å bevege seg akkurat som de ville, noe de blant annet gjorde gjennom dansen.
– Det er ikke til å legge skjul på at hoftebevegelser også kan ha seksuell betydning, men ofte består det av mye mer enn det. I Karibia og Afrika reflekterer dans livet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kunne vært årets høydepunkt
Leo har veldig lyst til å besøke Notting Hill-karnevalet igjen en annen gang, men selvfølgelig også for andre grunner enn bare dansingen.
– Jeg er jo glad i rumper og sånt, men jeg vil ikke bare dra igjen fordi: «Oooh, det er så mye rumper som rister her». Det er hele stemningen, med musikk, folk og mat. Det er ikke en klubb, men på gaten. Det skjer overalt. I tillegg koster det ingenting. Man må ha litt penger i lommen, men alle kan være uten å betale noe, sier Leo.
– Hadde jeg bodd i London hadde jeg definitivt sjekket det ut hver eneste gang. Hadde jeg hatt barn og familie ville jeg tatt dem med. Jeg tror det hadde vært årets høydepunkt hvis jeg hadde bodd der, fordi det er dødsfett!
Les også: Bli med Leo på verdens heftigste folkefester
- Se episoden
- Dette danset de på gatene
- Karibiske karneval
- Historien til Notting Hill-karnevalet
- Londontips: Leo tester Afternoon Tea
- Leos musikktips
Slik danset de på gatene i Notting Hill
Wining
Thomas Prestø: Wining er et av de sentrale estetiske elementene i karibisk dans. Wining kommer fra begrepet «å tvinne noe rundt noe» – som en tråd på en spole. Hoftene gjør en sirkelbevegelse rundt seg selv. Ordet slik det brukes i dag har, akkurat som karnevalet, sitt opphav på øya Trinidad i Karibia, og har derfra funnet veien inn i det populære eller “urbane” verdensspråket.
https://www.youtube.com/watch?v=EmiFJ-qiF9w
Twerking
Thomas Prestø: Twerking er egentlig en bevegelse som går ut på å riste på eller ha kontrollerte sammentrekninger av rumpeballene i rytmisk sekvens. Ordet «twerking», ikke bevegelsen eller estetikken, stammer egentlig fra Atlanta, USA og var først forbundet med strippere.
Gjennom populære sanger og artister har det nå blitt en mindre presis fellesbetegnelse på nesten all rumperisting og hoftevrikking som er seksuelt betont, og ikke kulturelt. Mange karibiere ville nok rettet på noen som sier at det «twerkes» under karnevalet. Hoftebevegelsene under karnevalet er kulturelle og knyttes til en historikk og estetikk som er langt eldre og stoltere enn som så.
https://www.youtube.com/watch?v=ke4MJ9xtkSI
Daggering
Thomas Prestø: Daggering er et populært begrep på de mer ekstreme partnerdansene som er å finne på jamaicanske ghetto-klubber. Det er viktig å ta med seg at dette er like mye en overdreven kultur og at det ikke, som det ofte nevnes, er en representasjon for verken jamaicansk eller karibisk kultur som helhet. Det er for eksempel ikke lov til å spille låter som refererer eller nevner daggering på jamaicansk radio.
Ordet «daggering» betyr rett og slett å dolke, som i å kjøre en kniv rett inn i noe, helt til skaftet – her da i en overført seksuell betydning. I disse klubb-settingene hopper folk på hverandre og mange har skadet seg fordi dansen har tatt veldig av i noen ungdomsmiljøer. Daggering er et begrep for de mer ekstreme tilfellene.