I den første episoden av Leos reise tar programleder Leo Ajkic deg med til Rio de Janeiro i Brasil, og et av verdens største idrettsarrangement; fotball-VM.
Der blir han blant annet med bosniske supportere på VM-kamp, besøker en favela og havner midt i en skremmende FIFA-demonstrasjon.
Les også: Bli med Leo på verdens heftigste folkefester
Både byen og landet, i kombinasjon med verdensmesterskapet, gjorde reisen fullstendig uimotståelig for Leo.
– Vi måtte til Brasil. Det har vært det største ønsket mitt. Fotball-VM er jo en enorm folkefest, og på toppen av det så spiller Bosnia. I tillegg er det demonstrasjoner og mye annet kontroversielt å ta tak i, forteller Leo.
Frelst av byen
Rio de Janeiro er med sine 6,5 millioner innbyggere den nest største byen i Brasil. Det er en av de mest besøkte byene på den sørlige halvkule, og er blant annet kjent for sin vakre natur, karnevalet, samba, Kristusstatuen og favelaer.
Leo rakk også å bli frelst av «Januarelven», som bynavnet blir oversatt til norsk, og skryter:
– For meg er Rio en heftigere versjon av Barcelona, som jeg også har vært i. Det er en storby, samtidig som du har stranden. Så har du også favelaer og andre eksotiske greier.
– Alle gikk i gule og grønne klær
Det er andre gang verdensmesterskapet i fotball blir arrangert i Brasil, som veldig ofte blir fremstilt som et fotballgalt land. Selv om det selvfølgelig finnes brasilianere som ikke er interessert i ballspill, lot Leo seg imponere av den altoverskyggende fotballfesten.
– Det var fett! Det var jo en skikkelig folkefest, i og med at alle kunne delta. Det bor jo mange millioner mennesker i Rio, så det er ikke plass til alle på stadion. Derfor var festen overalt. Det handlet heller ikke om penger – det var nemlig all slags folk på stranden, sier Leo og fortsetter:
– Alle gikk i gule og grønne klær, og absolutt alle butikkene solgte plagg med de brasilianske fargene på seg. Det var virkelig sånn: BOOM! – nå er det VM.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Varme og kule brasilianere
Innbyggerne i Rio de Janeiro høster også mye skryt fra programlederen, som forteller at de var ivrige på kontakt.
– De lokale var varme, kule og lette å snakke med. Det var litt problemer siden ikke alle var like flinke til å snakke engelsk, men de kom likevel bort og ville prate med meg. Både med og uten kamera, men vi greide altså ikke alltid å kommunisere med hverandre.
På kampdagen 15. juni, da Bosnia skulle spille sin første gruppespillkamp mot Argentina, traff Leo en bosnisk supportergruppe og fikk være med dem å farge Rio de Janeiro blå og gul.
– Det var jævlig fett og heftig! Vi eide Rio den dagen. Det var egentlig kanskje 100 ganger så mange argentinere i byen – de var overalt. Men de var ikke samlet som oss.
Selv om Leo koste seg på kampen, som Bosnia tapte 2-1, på det legendariske fotballstadionet Maracanã, var det ikke like kult å feste sammen med fotballsupporterne etterpå.
– Fotballfansen festet ganske kjipt. For dem handlet det mer om å finne sine egne, eller en dame å drikke øl med på stranden. Det var en typisk turistfest; drikke øl, dra fra pub til pub, synge fotballsanger og sovne på stranden.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Vil tilbake
Leo syntes VM-festen føltes veldig tilpasset til turister, men forteller at mange av de lokale også følte at den om lag 90 milliarder kroner dyre festen var for dem.
– Brasil var tilpasset turister, spesielt med tanke på hvor mye politi det var i gatene og hvordan myndighetene på forhånd hadde ryddet vekk gatebarn. Men mange lokale følte at festen var for brasilianerne. Kanskje de ikke har nok info til å hate FIFA, eller vite hvor mye det koster.
– Det var mye delte meninger, sier Leo.
– Jeg vil definitivt se mer av Brasil!
Hva som trakk opp med festen er Leo tydelig på, og peker på de store variasjonene og kontrastene Brasil har å by på.
– Du kan være på stranden og snorkle, eller så kan du bli kjent med noen lokale og kanskje besøke en favela med dem. Du kan dra på pub og se VM, eller du kan slappe av på stranden sammen med turistene. Kanskje du blir invitert til en heftig VIP-fest på toppen av en skyskraper? Det er så mye å velge mellom. Du finner uansett din stil.
Leo har kjempelyst til å dra tilbake til Brasil, og kanskje fotball-VM når det arrangeres et annet sted.
– Jeg vil definitivt se mer av Brasil! Du har den afrikanske, portugisiske og Amazonas-kulturen som bare har smeltet sammen, samtidig som det finnes steder hvor det fremdeles er genuint.
Brasil
Hovedstad: Brasilia (2,5 millioner innbyggere)
Største by: São Paulo (11,4 millioner innbyggere)
Innbyggertall: 202 millioner
Areal: 8,5 millioner m²
Motto: «Ordem e Progresso», som betyr: «Orden og fremgang»
-
I 1500 tok utforskeren Pedro Álvares Cabral Brasil i besittelse for kongen av Portugal, og landet var en portugisisk koloni frem til 1807. Brasil ble erklært uavhengig i 1822.
-
Brasil har verdens syvende største økonomi og hadde frem til 2010 en av de raskest voksende økonomiene. Siden har veksten stagnert, men landet blir fremdeles betegnet som en fremvoksende global stormakt.
-
De fleste brasilianere stammer fra tre etniske grupper; søramerikanske indianere, europeiske bosettere (hovedsakelig fra Portugal) og afrikanere. På 1800-tallet begynte dessuten innvandrere fra Europa, Midtøsten og Japan å bosette seg i landet. Alle disse kulturene har blandet seg sammen og dannet en rik religiøs, musikalsk og matkultur.
Fotball-VM 2014
-
Den 20. utgaven av verdensmesterskapet i fotball. Blitt arrangert to ganger i Brasil (1950 og 2014).
-
Brasil ble valgt som vertsnasjon i 2007, uten noen motkandidater, da FIFA bestemte at verdensmesterskapet skulle avholdes i Sør-Amerika.
-
Tyskland vant mesterskapet etter å ha slått Argentina 1-0 i finalen. Brasil, som har vunnet turneringen fem ganger tidligere, røk ut i semifinalen etter et 7-1 tap mot nettopp Tyskland.
-
Det er det dyreste fotball-VM noensinne, med kostnader anslått til å være rundt 90 milliarder kroner. Pengene ble hovedsakelig brukt på fotballstadioner, infrastruktur og sikkerhet.
-
Det kostet nesten 6 milliarder kroner å renovere Estádio Nacional Mané Garrincha i Brasilia, tre ganger så mye som forventet. Det er det nest dyreste fotballstadionet i verden, etter Wembley i England. Det er ingen fotballag i Brasilia som overtar det.
Opprør mot mer enn bare fotball-VM
Etter syv års planlegging og 31 dager med fotballfest er det soleklart dyreste fotball-VM noensinne over. Et år før mesterskapet gikk flere millioner brasilianere i gatene og protesterte mot den enorme prislappen, som forventes å passere 90 milliarder kroner.
Opptøyene som tok sted i hundrevis av brasilianske byer under prøve-VM i 2013 var den største politiske demonstrasjonen i Brasil på flere tiår, og hadde vokst i en rasende fart siden den spede begynnelsen.
Det hele begynte nemlig med relativt små demonstrasjoner i São Paulo, mot en prisøkning av buss- og metrobilleter.
– Tåregass, batonger og gummikuler
Torkjell Leira er Brasil-ekspert og har blant annet skrevet boken: «Brasil – Kjempen våkner». Han fulgte nøye med på opptøyene, og kan forklare hvordan de vokste så enormt i omfang.
– Det begynte med et par tusen deltakere i Sao Paolo, som er ganske lite i en by med 20 millioner innbyggere. Det var ingen som brydde seg så mye om det – helt til en av demonstrasjonene ble møtt med hard politivold. Det var tåregass, batonger, gummikuler og bomber.
– Klassisk tabbe av brasilianske myndigheter
– Bilder av denne politibrutaliteten spredte seg på et blunk på sosiale medier, og det utløste en enorm bølge av frustrasjon og skuffelse over Brasil.
– Bak det hele ligger jo en klassisk tabbe brasilianske myndigheter veldig ofte gjør. Det har nemlig vært en tradisjonen med å møte denne typen demonstrasjoner med det militært organiserte politiet, som har en veldig aggressiv og militant måte å operere på. Det var mye unødvendig vold, og det provoserte, sier Leira.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fotball-VM var et symbol
Demonstrasjonen gikk altså fra å være en kamp for gratis kollektiv-billetter i São Paulo, til millioner av mennesker som vandret under samme fane og viste sin frustrasjon over urettferdighet i landet. Det var ingen organisasjoner som sto bak og arrangerte demonstrasjonene – folk ble mobilisert via internett og sosiale medier.
Sammen ropte de etter, og krevde, et bedre offentlig helsevesen, transporttilbud, skole og et oppgjør mot landets utbredte korrupsjon.
– VM-arrangementet var i seg selv ikke en stor sak i dette. Men i juni 2013 sto jo Brasil rett før prøve-VM, og det var mye misnøye fordi man brukte veldig mye penger på fotballstadioner. Mange oppfattet det som et voldsomt sløseri, forteller Leira.
– VM ble et symbol på feilprioriteringen
– Det ble et symbol på feilprioriteringen. At man velger å bruke flere titalls milliarder kroner for å arrangere et mesterskap for fotballfiffen, som de fattige ikke en gang har råd til å kjøpe billetter til. Man har fremdeles mange uløste oppgaver i Brasil.
Demonstrasjonene kan minne om debatten vi hadde rundt vinter-OL i Oslo, men bare på et helt annet nivå. Det er betraktelig mye dyrere å arrangere et fotball-VM enn et vinter-OL, og de sosiale utfordringene er mye større i Brasil enn i Oslo.
Magre resultater
Myndighetenes første reaksjon var å fordømme demonstrasjonene. Men etter hvert som de vokste, og det viste seg at 80 prosent av befolkningen støttet kravene – snudde myndighetene på flisa.
– Det ble det nærmest en frenetisk innsats for å komme «stemmen fra gata», som de kalte den, mest mulig i møte, sier Leira.
– Det kom nesten ingenting ut av det
Regjeringen ved sittende president Dilma Rousseff tok det hele veldig profesjonelt og kom etter hvert med fem store reformforslag, og sa: «Dette viser at vi har et sterkt demokrati. Vi ser at stemmen fra gata krever forandringer, og det er dit vi vil ha Brasil».
Høyreopposisjonen prøvde også å ta opptøyene til inntekt for seg selv, og mente demonstrasjonene viste frustrasjon mot «det korrupte styret» og krevde forandring.
– Men det kom nesten ingenting ut av det, sier Leira og fortsetter:
– En del lovforslag ble arkivert, men selv om det var flere millioner mennesker i gaten var det veldig magre resultater. Det har jo bidratt til at folk er like frustrert.
Se video av Leo Ajkic i en av demonstrasjonene mot fotball-VM:
Demonstrasjoner rundt hver eneste VM-kamp
Spenningen var stor etter de store demonstrasjonene under prøve-VM sommeren 2013. Både med tanke på presidentvalget i oktober 2014, og ikke minst spørsmålet: «Hva skjer når VM starter om et år?»
Torkjell Leira forklarer:
– Det var jo flere demonstrasjoner hver eneste dag, rundt hver eneste kamp. Men de var veldig mye mindre, og man kom aldri i nærheten av stadionene, som nærmest var hermetisk lukket. Demonstrasjonene ble jo møtt av et stort sikkerhetsoppbud, og det var ofte flere politimenn enn deltagende demonstranter.
– Så visste jo folk at VM uansett kom til å gå som planlagt, og tenkte nok: «Nå har vi protestert og sagt i fra, så nå må vi få med oss festen».
– Overraskende lite bakrus etter VM
Brasils landslag gikk på et hjerteskjærende 7-1 tap mot Tyskland i semifinalen, hvor de ble fullstendig rundspilt. Etter tapet var det mange brasilianske sinn i kok, og flere aviskommentatorer mente blant annet at semifinalesmellen ville få konsekvenser for president Rousseff i det kommende presidentvalget.
Leira tror ikke VM-smellen hadde så mye å si for valgresultatet.
– Det var overraskende lite bakrus etter VM, og det var på en måte et «ikke-tema» i valgkampen. Jeg tror de fleste tenkte i ettertid at: «Det var et flott VM, som vi organiserte fra punkt til prikke. Brasil tabbet seg ut og gikk skamfulle hjem, men livet går videre.»
Nervepirrende presidentvalg
I oktober var det duket for et av de mest spennende presidentvalgene i Brasils historie. Etter en neglebitende valginnspurt mellom juli og oktober, sto det til slutt mellom tre kandidater; sittende president og venstreorienterte Dilma Rousseff, miljøvernforkjemperen Marina Silva og konservative Aécio Neves.
Akkurat som ventet ble ikke vinneren utropt før etter den andre valgomgangen. Med 51,5 prosent av stemmene ble det bestemt at Rousseff får en ny periode på toppen av brasiliansk politikk.
Selv om mange brasilianere ønsket endring og noe nytt, så representerer Rousseff tolv års stabil politikk (inkludert partifellen Lula da Silvas presidentperioder mellom 2003 og 2011) og ble med sitt budskap «mer endring, mer fremtid» valgvinner.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Arrangerer sommer-OL i 2016
Om under to år skal Brasil nok en gang arrangere et stort idrettsarrangement. Rio de Janeiro blir nemlig vertskapsby for sommer-OL og Paralympics i 2016.
Leira sier at det ennå ikke har vært noen store demonstrasjoner mot sommer-OL, men de tror han vil komme. Likevel er han sikker på at Brasil og Rio de Janeiro kommer til å levere nok en idrettsfest.
– De kommer til å ro det i land med et nødskrik, som vanlig, og jobbe døgnet rundt det siste året. Det dobler jo kostnadene, men det er sånn vi pleier å gjøre det i Brasil, sier Leira og avslutter:
– VM ble en fantastisk folkefest, idrettsfest og en budsjettmessig skandale. OL kommer til å bli akkurat det samme. Garantert!